قیمت طلای سیاه با افزایش جنگها و تنشها در جهان و البته بهبود تقاضای نفت توسط اروپا و چین افزایش یافت.
به گزارش اکوایران، قیمت هر بشکه نفت برنت روز پنجشنبه ۱۸ اردیبهشت با ۱.۷۲ درصد افزایش به ۶۳ دلار و ۱۷ سنت رسید. نفت وست تگزاس اینترمدیت آمریکا هم با ۱.۸۸ درصد افزایش، ۶۰ دلار و ۲ سنت معامله میشود.
در پی تحولات اخیر در بازار جهانی نفت، قیمت نفت در معاملات روز پنجشنبه با افزایش همراه شد. این افزایش بهطور عمده ناشی از کاهش تولید در آمریکا، نشانههای رشد تقاضا در اروپا و چین و همچنین تمرکز سرمایهگذاران بر تحولات ژئوپلیتیکی و اقتصادی مانند جنگ هند و پاکستان و دیگر درگیریها در جهان بوده است.
اوجگیری تنشها و جنگها در جهان
دولت هند سه شنبه شب در بیانیهای اعلام کرد که ارتش این کشور در حملاتی هدفمند ۹ نقطه در کشمیر تحت کنترل پاکستان را مورد حمله موشکی قرار داده است.
سخنگوی ارتش پاکستان نیز صبح روز چهارشنبه اعلام کرد که پاسخ به حمله دهلینو همچنان ادامه دارد. شمار تلفات حمله هند به پاکستان به ۲۶ کشته افزایش یافته است. این موضوع که به تنشها و نگرانیها در جهان اضافه کرد، یکی از دلایل افزایش قیمت نفت بود.
کاهش تولید در آمریکا و اثر آن بر قیمت نفت
در هفتههای گذشته کاهش قیمت نفت بسیاری از تولیدکنندگان آمریکایی را وادار کرده تا بخشی از فعالیتهای خود را متوقف کنند. برخی شرکتها اعلام کردهاند که برخی از چاههای نفت خود را بهدلیل صرفه اقتصادی پایین تعطیل کردهاند.
آنطور که رویترز گزارش داده، تحلیلگران هشدار دادهاند که این روند میتواند در میانمدت به کاهش تولید و در نتیجه افزایش قیمت نفت منجر شود. همچنین طبق گزارش موسسه نفت آمریکا، ذخایر نفت خام این کشور در هفته منتهی به دوم ماه مه ۴.۵ میلیون بشکه کاهش یافته که بیش از پنج برابر پیشبینی ۸۰۰ هزار بشکهای تحلیلگران بوده است.
بهبود تقاضا در اروپا و چین
همزمان با کاهش تولید، نشانههایی از تقویت تقاضا نیز مشاهده شده است. در چین، مصرف انرژی بهطور قابل توجهی افزایش یافته و بازگشت فعالیتهای اقتصادی پس از تعطیلات پنجروزه نیز بر مصرف نفت افزوده است. در اروپا نیز نشانههایی از احیای تقاضای نفت گزارش شد که از روند صعودی قیمتها پشتیبانی کرد.
تصمیم اوپک پلاس برای تسریع در افزایش تولید، نگرانیهایی درباره مازاد عرضه ایجاد کرده بود که باعث کاهش قیمت نفت به پایینترین سطح چهار سال گذشته شد. این نگرانی با اعمال تعرفههای تجاری جدید از سوی آمریکا همزمان شده بود که فضای کلی بازار را تحت فشار قرار داد. اما با گذشت زمان اثر این تصمیم بر عرضه بیش از حد تعدیل شد.
واکنش بازار به مذاکرات تجاری آمریکا و چین
از دیگر عوامل موثر بر قیمت نفت، امیدواری به پیشرفت در مذاکرات تجاری میان آمریکا و چین است.
آنطور که رویترز گزارش داده، آغاز این گفتوگوها در پایان هفته جاری باعث بهبود جو روانی بازار شده و روند صعودی قیمت نفت را تقویت کرده است. البته کارشناسان تاکید دارند تنها در صورت کاهش تعرفهها میتوان انتظار بهبود پایدار در چشمانداز تقاضا داشت.
در مجموع، مجموعهای از عوامل شامل کاهش تولید داخلی آمریکا، نشانههای بهبود تقاضا در بازارهای کلیدی، خوشبینی به مذاکرات تجاری و تشدید تنشهای بین کشورها موجب شدهاند قیمت نفت وارد مسیر صعودی شود.