وزیر نفت اعلام کرد که بهزودی قراردادهایی به ارزش ۶ میلیارد دلار برای فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی بهعنوان یکی از اولویتهای اصلی کشور امضاء میشود.
به گزارش اکوایران، محسن پاکنژاد، وزیر نفت روز گذشته -چهارم دی ۱۴۰۳- در نشست با کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی اعلام کرد که بهزودی قراردادهایی به ارزش ۶ میلیارد دلار برای فشارافزایی میدان مشترک پارس جنوبی بهعنوان یکی از اولویتهای اصلی کشور امضاء میشود.
او در این جلسه با تأکید بر اینکه ایجاد تأسیسات فشارافزایی در پارس جنوبی در کشور از نان شب هم واجبتر است، گفت: تمهیدات لازم برای تأمین مالی این پروژه اندیشیده شده است.
پاکنژاد با اشاره به اینکه بر اساس برنامهریزیهای صورت گرفته مقدمات قانونی برای سرمایهگذاری صنایع انرژیبر همچون هلدینگهای پتروشیمی و صنایع فولادی در میدانهای گازی کشور انجام شده است، تصریح کرد: بخش خصوصی میتواند با به تولیدرساندن میدانهای گازی سهم خود بابت سرمایهگذاری در این طرحهای را در قالب گاز تحویلی، دریافت کند.
وزیر نفت با تأکید بر اینکه ناترازی انرژی در کشورمان به سالیان گذشته و سرمایهگذاری نکردن در بخشهای بالادستی بازمیگردد و ریشهای به شمار میآید، گفت: در حوزه تولید، وزارت نفت مسئولیت سرمایهگذاری و تولید از میدانهای گازی را بر عهده دارد؛ از سوی دیگر برای حل ناترازی، واردات گاز و سوآپ آن تا حدی میتواند به صورت جزئی کمککننده باشد، اما این موضوع به تنهایی کمکی برای رفع کامل ناترازی انرژی نمیکند.
تزریق روزانه ۵۸۵ میلیون مترمکعب گاز شیرین از پارس جنوبی
در همین حال، روز گذشته مسعود زنگنه، رئیس عملیات مخازن مشترک مجتمع گاز پارس جنوبی، در حاشیه بازدید اصحاب رسانه از این مجتمع اعلام کرد که روزانه ۵۸۵ میلیون مترمکعب گاز شیرین از ۱۳ پالایشگاه گازی پارسجنوبی به خطوط سراسری گاز کشور تزریق میشود.
او افزود که هشت مخزن متمرکز در پارس جنوبی ظرفیت ذخیرهسازی ۶۴۰ هزار مترمکعب (معادل چهار میلیون بشکه) میعانات گازی را دارند. روزانه ۴۵۰ هزار بشکه میعانات گازی به پالایشگاه خلیج فارس و ۱۲۰ هزار بشکه به پتروشیمی نوری ارسال میشود.
طبق گزارشهای منتشر شده، ایران در سال ۱۴۰۳، روزانه ۷۱۰ میلیون مترمکعب گاز از پارسجنوبی برداشت میکند، در حالی که قطر برداشت روزانه ۶۴۰ میلیون مترمکعب دارد. تولید تجمعی قطر تا پایان ۲۰۲۳ به ۳ هزار میلیارد مترمکعب و تولید ایران به ۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد مترمکعب رسیده است.
سهم ایران از این میدان ۳ هزار و ۷۰۰ کیلومتر مربع، و سهم قطر ۶ هزار کیلومتر مربع است. با این حال، طی هفت سال گذشته ایران در برداشت گاز از قطر پیشی گرفته است. هرچند قطر در ۲ سال اخیر با امضای قراردادهای مهم با شرکتهای نفتی بزرگ، همچنان به توسعه برداشت از این میدان ادامه داده است.
خبر مرتبط
رقابت جدی ایران و قطر در پارس جنوبی؛ تهران، دوحه را پشت سر گذاشت
رئیس عملیات مخازن مشترک مجتمع گاز پارس جنوبی گفت که برداشت گاز ایران از پارس جنوبی از قطر بیشتر است.