به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، شاید وقتی «محمد فاتح» و «محمدعلی غضنفر» ۱۵ آبانماه ۱۳۳۴دست به دست هم دادند تا برای رونق تولید و کمک به ایجاد اشتغال در حاجی آباد کرج سرمایهگذاری کنند، فکرش را هم نمیکردند بعد از چند دهه میراث آنها آنچنان به خاک بیافتاد که سابقه نیک و خوش گذشته این واحد نیز لکهدار خواهد شد.
یک زمانی نام بردن از«روغننباتی جهان» برابر با برندی نام آشنا و خوش سابقه در تولید روغن بود، اما این روزها نام بردن از این شرکت یادآور تعطیلی، بیکاری، اعتصاب، تعدیل، سوء مدیریت و اخراج و… است، صفتهایی که پشت سرمایهگذاران این شرکت را هم در قبر میلرزاند.
کارخانهای که بعد از انقلاب مصادره و تحت مدیریت بنیاد شهید قرار گرفت پس از انتقال به کیلومتر ۱۵ آزادراه زنجان- قزوین در اوایل دهه ۸۰ در سال ۸۵ به بهرهبرداری مجدد رسید.
در آن ایام حدود ۴۸ درصد سهام کارخانه در اختیار بنیاد شهید و امور ایثارگران و ۷ درصد در اختیار ستاد اجرایی فرمان امام و بقیه در اختیار سایر شرکتهای سرمایهگذاری و عمومی بود.
روغن نباتی جهان در اواخر کار دولت دهم به بهانه خصوصیسازی بنابر اصل ۴۴ قانون اساسی و بدون حضور سازمان خصوصیسازی به«بیژن اسماعیلی» سپرده شد تا دور جدیدی از حیات خود را آغاز کند، اما این واگذاری آغاز حواشی و اتفاقات تلخ و نا امید کننده برای این برند محبوب ایرانی بود.
در زمان واگذاری بسیاری از کارگران از نا موفق بودن این واگذاری سخن گفتند، حرف و حدیثهایی که مدتی بعد رنگ واقعیت به خود گرفت و مشکلات با تعدیلها و اخراجهای گاه و بیگاه و تعطیلی به بهانههای مختلف ادامه یافت تا شرکتی که در سه شیفت کاری فعال بود این روزها به یک شرکت کاملا تعطیل تبدیل شده است.
«رئیسی» مرهمی دو ماهه!
کارگران شرکت در زمان ریاست قوه قضائیه در زنجان و در ۱۴ شهریور ۱۳۹۸ مشکلات خود را با آیتالله رئیسی در میان گذاشتند و وی قول پیگیری حق و حقوق و مشکلات آنها را داد.
آیتالله رئیسی پس از شنیدن سخنان کارگران و درخواست توضیح از مسؤولان استانی در خصوص مشکلات این کارخانه در جلسه شورای اداری استان قول پیگیری و به سرانجام رسیدن مشکلات این کارخانه را میدهد و میگوید: آیا قرار بود با خصوصیسازی کارگران بیکار شوند که در این خصوص نیز ما پیگیری میکنیم.
پیگیریهای رئیس قوه قضاییه موجب حل مشکلات کارگران شرکت میشود، اما بعد از چند ماه بهبود وضعیت، مشکلات دوباره به کارخانه باز میگردد.
پس از آن حتی بازدیدهای مسؤولان استانی به جای حل مشکلات کارگران برای آنها مایه دردسر میشود و کارگری که زمان حضور استاندار و رئیس صنعت، معدن و تجارت استان زنجان لب به سخن میگشاید و مشکلات شرکت و کارگران را بیان میکند فقط دو ساعت بعد از رفتن آنها از کار اخراج میشود تا تاوان اعتراض خود را بپردازد!
بازدید دوم رئیسی از جهان این بار در قامت رئیس جمهور
آیتالله سید ابراهیم رئیسی، رییسجمهور اسلامی ایران ۲۷ آبان ۱۴۰۰ در جریان سفر استانی به زنجان، به کارخانهای میرود که پیش از این و در دوران ریاست بر قوه قضاییه هم یکبار از آن بازدید کرده بود، اما این بار در قامت رئیس دولت این اتفاق میافتد.
در جریان بازدید رئیس جمهوری از این کارخانه، برخی کارگران روغن نباتی جهان که نگران از دست دادن شغل خود هم بودند، این پیام را به آیتالله رئیسی منتقل کردند که خط تولیدی که بازدید از آن صورت میگیرد، تنها یک خط تولید کارخانه با ظرفیت ۱۰ درصدی است که از سوی صاحبان کارخانه و در آستانه ورود رئیس جمهوری راهاندازی شده است، اتفاقی که قبل از آن و در گزارش خبرگزاری فارس از زان شرکت مطرح شده و توسط معاون سیاسی استاندار وقت در یکی از خبرگزاریهای دولتی تکذیب شده بود.
اطلاع از نمایشی بودن فعالیت شرکت موجب ابراز گلایه شدید آیتالله رئیسی شده و بر همین اساس کمیتهای متشکل از مسئولان اجرایی و قضائی مامور رسیدگی به این موضوع میشود.
گلایه رئیس جمهور از راهاندازی نمایشی روغن نباتی جهان
البته آیت الله رئیسی در جریان سفر پیشین به استان زنجان با حضور در جمع کارگران معترض این کارخانه دستور پرداخت مطالبات معوق کارگران پرداخت سود و بیمه آنها را صادر کرد که در این دو سال منتهی به سفر پرداختها صورت گرفته ولی تولید نیمه تعطیل بود.
از حق خودمان در روغن جهان نمیگذریم
محسن افشارچی، استاندار زنجان در مصاحبه اول شهریور ۱۴۰۱ و بعد از دیدار با معاون رئیس جمهور در پاسخ به سوال خبرنگار فارس درباره تصمیم مجموعه استانی درباره روغن نباتی جهان و تعدیل تعدادی از کارگران این شرکت اظهار کرد: روغن نباتی جهان یک مشکل ملی است و استانی نیست، یعنی هم همدان، هم البرز، هم زنجان و هم قزوین درگیر موضوع است.
استاندار زنجان افزود: این شخص چند کارخانه را خریداری کرده و چندین کارخانه با ظرفیت چند هزار کارگر را درگیر کرده است.
وی با اشاره به اینکه حل این مشکل از توان استان خارج است، افزود: ما یک درخواست جلسه با معاون رئیس جمهور دادهایم که این جلسه با حضور چهار استاندار و چهار دادستان برگزار خواهد شد.
افشارچی افزود: تا تعیین تکلیف نهایی این کارخانه ما اقدامات مذکور را انجام میدهیم، ولی از حق خودمان در این کارخانه نخواهیم گذشت.
استاندار زنجان با اشاره به اینکه معاونت اجرایی رئیس جمهور در حال جمعآوری مدارک است، افزود: حجم اقتصادی که در سایر استانها زمین گیر است، بیشتر از زنجان است، اما تلاش ما حل مشکل است.
زیان انباشت ۲۵ میلیارد تومانی جهان
صرفنظر از مشکلاتی که بعد از تغییر مالکیت در روغن نباتی جهان بهوجود آمده بررسیها نشان میدهد مالک روغن نباتی جهان نیز از ابتدا با مشکلاتی مواجه بوده است بهطوری که در گام نخست خصوصیسازی، زیانهای انباشته این شرکت که ۲۵ میلیارد تومان بود به مالک اعلام نشده بود و بعد از خصوصیسازی این شرکت با مشکلاتی برای تامین مواداولیه مواجه شده است.
محمد زارعی شکیب، مدیر کارخانه روغن نباتی جهان پیشتر در اینباره گفته بود: ما در تهیه مواد اولیه مشکل داریم، ولی چیزی که بهدست ما رسیده است ۴۵۰ تن بوده و بقیه این اعداد در حد نامهنگاری است.
وی با بیان اینکه بازرگانی دولتی روال اداری خاص خود را دارد تأکید کرده بود، گفته بود ۲۵ میلیارد تومان بدهی در زمان واگذاری به خریدار جدید اعلام نشده و همین امر موجب شده ما در تهیه مواد اولیه دچار مشکل شویم زیرا بازرگانی دولتی میگوید شما باید اول بدهی خود را تسویه کنید تا ما مواد اولیه به شما بدهیم که این موضوع از طرف واحد حقوقی در حال پیگیری است و امیدواریم مشکلات رفع شود.
به هر حال این روزها هیچ نشانی از فعالیت در شرکت روغن نباتی وجود ندارد و حتی گفته میشود به جز چند نگهبان که در مجموعه حضور دارند، فعالیتی در شرکت دیده نمیشود، هر چند تلاش ما برای مصاحبه با مدیر شرکت نتیجهای در پی نداشت.
خلع ید مالک تنها راه حل مشکلات شرکت روغن نباتی جهان است
مصطفی طاهری، نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی نیز در پاسخ به خبرنگار فارس اظهار داشت: به نظر شخصی من هر نوع امتیاز دادن به مالک نتیجهای نخواهد داشت و تنها راه برای این شرکت خلع ید مالک است.
نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی با اشاره به پیگیرهای خود و راههایی که در این زمینه طی شده است، افزود: هر کمکی که توانستیم به این فرد را انجام دادیم، ولی این فرد به هیچ وجه دنبال راهاندازی و فعال کردن شرکت نیست.
وی با اینکه برای اینکه این همه سرمایه و دستگاههای شرکت از بین نرود تنها راه موجود و باقیمانده خلع ید مالک است، افزود: این بهترین گزینه است و به نظر من عموم واگذاریهای با مشکل مواجه شده و موفق نبوده است البته بوده تک شرکتهایی هم بوده که موفق بوده است.
وی با اشاره به اینکه در مجلس به شدت به دنبال این هستیم که واگذاریها در اجرای اصل ۱۴۴ به درستی انجام شود، تصریح کرد: واگذاریها باید درست انجام شود نه اینکه بزنند توی سر یک شرکت و آنرا ورشکسته کنند و بعد شرکت واگذار شود و خریدار نیز دنبال سوداگری و دنبال فروش زمین و داشتههای شرکت باشد تا تولید.
آخرین اخبار جهان از زبان معاون اقتصادی استاندار زنجان
حسین محدی، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان در گفتوگو با فارس در مورد آخرین وضعیت شرکت روغن نباتی جهان با بیان داشتند، مجموعهای از شرکتها بعد ازخریدتوسط مالک این مجموعه ،فعالیت خود را به حداقل رسانده و دربسیاری از شهرها تعطیل شده اند و شرکت روغن نباتی جهان هم از جمله آنها میباشد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان با بیان اینکه تعطیلی شرکتهای واگذار شده، یک مسئله استانی نیست و یک مسئله کشوری و ملی است و در این زمینه رئیس جمهور دستور ویژه صادر کرده است، افزود: با برگزاری جلسات متعدد با معاون رئیس جمهور، استانهای درگیر نسبت به جایگزینی نیروهای بیکار شده از شرکتها اقدام و کارگران در شرکتهای دیگر به کار گرفته شوند تا مشکلی برای آنها پیش نیاید.
وی با بیان اینکه در زنجان تمام افراد بیکار شده در شرکتهای دیگر جایابی شده و مشغول به کار شدهاند و برخی نیز از بیمه بیکاری استفاده میکنند، تصریح کرد: دیگر مراجعه کنندهای برای جایابی نیروهای بیکار شده شرکت روغن نباتی جهان در زنجان نداریم.ودرصورتیکه نیروی کاری از مجموعه فوق هست که جایابی نشده میتواند با مراجعه به اداره کار یا استانداری زنجان پیگیر جایابی خود در واحدهای صنعتی دیگر بشود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار زنجان با بیان اینکه آخرین تصمیمات و احتمالات در این اتفاق واگذاری سهام شرکتهای دارای مشکل به افراد دیگر بابت بدهی مالیاتی شرکت می باشد، گفت: در این زمینه قرار است پس از واگذاری سهام ،هیات مدیره جدید تشکیل و کارهای شرکت را پیگیری کنند.
وی با بیان اینکه استانهایی مانند زنجان، قزوین، البرز، تهران، همدان و گیلان که این فرد در آنها شرکت و واحد تولیدی دارد، درگیر مشکلات هستند، تصریح کرد: قرار شده پیگیری امور به تهران واگذار شود تا به صورت کلان و ملی این قضیه مورد رسیدگی قرار گیرد.
محمدی به وجود زمینها و ساختمانهایی که شرکت روغن نباتی جهان در تهران و کرج دارد، گفت: مقرر شده در بحث مالیاتی با فروش مزایدهای اقدام و مبالغ مالیات بازگردانده شود.
وی با بیان اینکه با تاکید استاندار مسائل مربوط به شرکت در حال پیگیری است، گفت: کار شرکت روغن نباتی جهان نباید به این جا میکشید و باید زودتر اقدام به رفع مشکل میشد تا به یک معضل کلان کشوری تبدیل نمیشد.
به هر یک شرکت فعال که میتوانست بخش از نیاز روغن خوراکی کشور را تامین کند، این روزها به دلیل بیتدبیری در واگذاری و سوء مدیریت مالک دچار مشکل شده است و این مشکل نه تنها خود شرکت بلکه کارگران و مسوولان استان را نیز درگیر کرده است.
پایان پیام/۲۳۰۸