به گزارش خبرگزاری فارس از تهران، حسین جنتی مدیرکل راه و شهرسازی استان تهران طی روزهای گذشته از خبرگزاری فارس بازدید کرد؛ وی در حاشیه این بازدید طی نشستی با حضور مدیر و خبرنگاران استان تهران خبرگزاری فارس در رابطه با مسائل مختلفی از جمله نهضت ملی مسکن، مسکنمهر، طرح جوانی جمعیت، بافتهای فرسوده استان تهران و غیره گفتوگو کرد.
مشروح این گفتوگو را در ادامه بخوانید.
فارس: با توجه به امکان رشد بیش از پیش جمعیت در استان تهران آیا شهر تهران توسعه زیربنایی پیدا میکند؟
جنتی: تابحال نحوه ساختوساز مسکن در استان تهران چندین بار تحت بررسی قرار گرفته است و نهایتا به این نتیجه رسیدیم که توسعه شهر تهران متوقف و در مقابل به محلات و بازآفرینی شهری پرداخته شود که در این خصوص تابحال بستههای تشویقی خوبی از طریق شورای عالی معماری و شهرسازی کل کشور اعلام شده و شهرداری تهران نیز همکاریهای خوبی انجام داده است.
ساخت ۳۳ هزار واحد مسکونی در راستای بازآفرینی
در این خصوص عملیات اجرایی بیش از ۳۳ هزار واحد مسکونی شروع شده است و مطابق برنامهریزیهای انجام شده انتظار داریم تا پایان سال این آمار به بیش از ۷۰ هزار واحد در حوزه بازآفرینی شهری افزایش پیدا کند.
در ادامه سوال شما باید عرض کنم که در تهران خواهناخواه با افزایش جمعیت روبهرو خواهیم بود که بخشی از این جمعیت در محلات فرسوده بازآفرینیشده مستقر خواهند شد که یکی از مزایای این کار بازسازی ساختمانهای ناایمن است.
فارس: چه تسهیلاتی برای احیای بافت فرسوده در نظر گرفتهاید؟
جنتی: در حال حاضر استفاده از تسهیلات وام ودیعه مسکن مختص بافت فرسوده فرصت بینظیری است؛ با کارگشاییهای شرکت بازآفرینی شهری در حال حاضر با ۲ برابر شدن وام ودیعه در بافت فرسوده، شهروندان تهران میتوانند برای وام ۱۲۰ میلیون تومانی و در شهرهای استان برای وام ۹۰ میلیون تومانی اقدام کنند که این وام قرض الحسنه بوده و سود آن ۴ درصد با بازپرداخت ۳ ساله است و توسط صندوق کارآفرینی امید اهدا میشود.
آسفالت ۳۰ کیلومتر از معابر مضمحل محلات کمبرخوردار شهری استان تهران تا پایان پاییز
البته خدمات دیگری هم وجود دارد بهطور مثال در رابطه با بازآفرینی شهری به اداره راه و شهرسازی استانها قیر اختصاص داده میشود که در تهران با پیگیریهایی که انجام میشود محلاتی که معابرشان نیازمند بازسازی هستند شناسایی شده و برای رفع این مشکلات به شهرداریها آسفالت تحویل میدهیم؛ بهطور مثال امسال حدود ۳ هزار تن قیر بازآفرینی در قالب «بند ز تبصره یک قانون بودجه ۱۴۰۱» به ۱۱ شهر استان تخصیص یافته است و استان تهران در رابطه با اصلاح معابر در کشور پیشقدم میباشد که با این میزان قیر، ۳۰ کیلومتر از معابر خاکی و مضمحل استان تهران در محلات کمبرخوردار شهری تا پایان پاییز سال جاری آسفالت خواهد شد.
فارس: اعطای این نوع تسهیلات تأثیری در احیای بافت فرسوده داشته است؟
۲۹۰۶۴ واحد مسکونی مشمول تسهیلات ۴۵۰ میلیون تومانی شدهاند
جنتی: بهطور کلی با ابلاغ بسته مشوقانه شهرسازی توسط وزارت راه و شهرسازی «مشوقهای ۱۹ بندی شهرسازی» شاهد جهش بسیار خوبی «بالغ بر ۲۰۰درصد» در اعطای پروانه نوسازی در محلات بافت فرسوده استان بودهایم؛ از زمان ابلاغ بسته «۱۴۰۱/۷/۱۶ » تاکنون ۵۷۹۶ فقره پروانه ساختمانی شامل ۳۷۲۷۹ واحد مسکونی در شهر تهران و ۳۲ شهر استان که محدوده مصوب بافت فرسوده دارند، اجرایی شده است که جهش بسیار خوبی در تولید مسکن در بافتهای ناکارآمد و محلات کمبرخوردار شهری اتفاق افتاده است و البته تا پایان سال رشد بیشتری هم خواهد داشت.
همچنین از محل اعتبارات بند الف تبصره ۱۸ قانون بودجه «اعتبارات اشتغال زایی سال ۱۴۰۰» تعداد ۲۹۰۶۴ واحد مسکونی مشمول تسهیلات ۴۵۰ میلیون تومانی شدهاند که سر جمع این اعتبارات ۹۸۵۲ میلیارد ریال است و در حال حاضر وام نهضت ملی مسکن و تسهیلات اشتغالزایی برای بافتهای فرسوده در استان تهران با مصوبه جدید ۵۵۰ میلیون تومان برای هر واحد در شهر تهران بوده که این عدد برای محدوده اطراف حرم شاه عبدالعظیم حسنی(ع)، ۶۰۰ میلیون تومان است و در شهرهای استان این رقم ۳۰۰ میلیون تومان به ازای هر واحد است.
فارس: در خصوص جمعیتپذیری استان بهغیر از طرح بازآفرینی برنامه دیگری در نظر دارید؟
جنتی: یکی دیگر از اقدامات ما در خصوص جمعیتپذیری، توسعه مابقی شهرستانهای استان است که در این رابطه اختیارات بازتنظیم شهری به استانها واگذار شده است و ما طی جلسهای با شهرداران تهران بعد از تشریح برنامهها، به صورت آموزشی، موضوعات تراکمپذیری و بازآفرینی شهری، حرکت ساختوساز به سمت ارتفاعات برای جلوگیری از مصرف زمینهای قابل استفاده را ابلاغ کردیم.
ساخت تمام واحدهای مدنظر در شهرستانهای استان تهران اتفاق خواهد افتاد
در این رابطه جایگذاری تمام واحدهای مدنظر برای احداث در شهرستانهای استان تهران اتفاق خواهد افتاد؛ فرضاً بخشی از افرادی که در تهران درخواست مسکن دادهاند نیز در شهرهای جدید و بخشی از آنها در مابقی شهرهای جایگذاری خواهند شد؛ لذا با این اقدام سرریز جمعیت تهران به واحدهای مسکونی که در این شهرستانها ساخته میشود، میرود.
فارس: در خصوص نهضت ملی مسکن چه اقداماتی داشتهاید؟
جنتی: تابحال یک میلیون نفر در قالب طرح نهضت ملی مسکن درخواست مسکن دادهاند که افراد ثبتنام کرده پس از پالایش و تایید نهایی به مرحله تأمین زمین و شروع عملیات اجرایی منتقل میشوند؛ در این رابطه از یک میلیون نفر ثبتنامی حدود ۱۵۰ هزار نفر تایید نهایی شده که برای ۹۰ درصد این تعداد در شهرهای استان تهران تأمین زمین انجام شده است.
زمان ساخت این واحدها برای هر متقاضی ۲۴ ماه است
تاکنون عملیات اجرایی تعداد زیادی از واحدهای مسکن ملی که تامین زمین شدهاند، نیز شروع شده است و عملیات اجرایی مابقی واحدها حداکثر تا هفته دولت شروع خواهد شد؛ همچنین حداکثر زمان ساخت این واحدها (زمان ساخت تا تحویل) مطابق برآوردها برای هر متقاضی ۲۴ ماه است که این زمان بستگی به شرایط تأمین منابع مالی دارد.
لازم به ذکر است منابع مالی این ساختوسازها شامل آورده متقاضیان و تسهیلات بانکهای عامل است؛ هر واحد مسکونی در حال حاضر ۵۵۰ میلیون تومان تسهیلات دارد که طبق پیگیریها مقرر شد این تسهیلات در ۳ مرحله تا پایان سفتکاری پرداخت شود؛ البته در گذشته پرداخت تسهیلات تا پایان کار ساختمان بود ولی اکنون با توجه به افزایش هزینهها و انجام سریع کار این زمان تغییر کرده است.
فارس: با این وجود قیمت هر واحد برای متقاضی چقدر تمام میشود؟
جنتی: طبق بررسیهای انجام شده با کمک تمام دستگاهها و بخش خصوصی، قیمت هر واحد مسکونی برای متقاضیان در شورای مسکن تعیین، مصوب و به وزارتخانه اعلام شده است و قیمت هر متر مربع واحد مسکونی بر اساس قرارداد بسته شده با پیمانکار ۸ میلیون تومان است؛ البته با توجه به اینکه در استان تهران به واحدهای مسکونی خدمات آتشنشانی ارائه میشود به قیمت هر متر مسکن ۲۵۰ هزار تومان اضافه شده و هزینه هر متر مربع مسکن در نهایت ۸ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان است که در صورت افزایش یا کاهش قیمت مصالح ساختمانی امکان تعدیل قیمت وجود خواهد شد.
قیمت هر متر مربع واحد مسکونی ۸ میلیون و ۲۵۰ هزار تومان است
فارس: سهم استان تهران از نهضت ملی مسکن چقدر است؟
جنتی: دولت برای ساخت ۴ میلیون مسکن تعهد داده است که ۱۰ درصد تولید مسکن یعنی ساخت بالغ بر ۴۰۰ هزار واحد مسکونی باید در تهران انجام شود که این تعداد واحد شامل نهضت ملی مسکن، خودمالکی و بازآفرینی شهری و غیره میشود؛ گفتنی است تا این لحظه عملیات اجرایی بیش از ۲۰۰ هزار واحد مسکونی شروع شده است و در خصوص نهضت ملی مسکن ۱۵۰ هزار واحد مسکونی تایید نهایی شده است و ساختوساز برای آنها انجام خواهد شد و استان تهران به تعهد خود در قبال ساخت ۱۰ درصد از ۴ میلیون مسکن، خواهد رسید.
ساخت بالغ بر ۴۰۰ هزار واحد مسکونی باید در تهران انجام شود
فارس: در راستای تأمین اراضی برای طرح نهضت ملی مسکن چه اقداماتی انجام شده است؟
جنتی: در شهرهای زیر ۵۰ هزار نفر مجموع اراضی مصوب شده ۱۷۵۷ هکتار است که این مقدار شامل شهرهای فیروزکوه، پیشوا، رودهن و بومهن میشود؛ در خصوص پیشنهاد مصوب شهرهای جدید و شهرکهای استان نیز شهرک اعتمادیه در شهریار ۳۴۲ هکتار، شهر جدید خوارزمی ۴۱۵ هکتار، شهرک رحمت آباد قرچک ۴۹۰ هکتار و شهرک هاشمیه در ورامین ۱۰۹ هکتار و در مجموع ۱۹۷۹ هکتار و تقریبا ۲ هزار هکتار پیشنهاد اراضی مصوب شده ما جهت شهرکسازی در استان تهران است.
گفتنی است اراضی الحاق شده به محدوده شهرهای بالا ۵۰ هزار نفر نیز ۹۶۴ هکتار و شامل پرند، رباط کریم، دماوند و اسلامشهر میباشد و تابحال۱۲۳ هکتار نیز تغییر کاربری انجام شده است.
فارس: آخرین وضعیت پروژههای نهضت ملی مسکن استان تهران را تشریح کنید.
جنتی: در شهرستان شهریار پروژه «طرح و ساخت سام» که ۲۵۲ واحد در قالب ۳ بلوک و به صورت ۹ طبقه میباشد، پیشرفت فیزیکی ۶۲ درصد و پروژه «پیوند آرمه» با ۲۵۲ واحد و در قالب ۳ بلوک ۹ طبقه پیشرفت فیزیکی ۵۰ درصد دارد؛ همچنین در پاکدشت پروژه «بتن نما» با ۲۴۰ واحد به صورت ۹ بلوک ۶ و ۷ طبقه، پیشرفت فیزیکی ۶۶ درصد و پروژه «آریا پی برج» با ۲۰۰ واحد ۷ بلوک و ۶ و ۷ طبقه پیشرفت فیزیکی ۷۷ درصد و پروژه «اهرام سخت پیکر» با ۱۹۰ واحد ۹ بلوک ۶ و ۷ طبقه پیشرفت فیزیکی ۷۶ درصد دارد.
در قرچک نیز پروژه «شرکت مهندسین مشاور سپهر طرح آسمان» با ۳۳۶ واحد ۴ بلوک ۹ طبقه پیشرفت فیزیکی ۲۵ درصد و در اسلامشهر پروژه «شرکت مهاب سازه» با ۲۰۰ واحد ۵ بلوک ۷ طبقه پیشرفت فیزیکی ۷۵ درصد و پروژه «شرکت طرح و توسعه آریا عمران پارس» با ۶۰۰ واحد ۱۵ بلوک ۷ طبقه پیشرفت فیزیکی ۳۷ درصد دارد؛ همچنین در رباط کریم پروژه «شرکت پایا سازه پاسارگاد» قطعه ۷ با ۲۴۰ واحد ۹ بلوک ۵ طبقه پیشرفت فیزیکی ۷۴، قطعه ۲۷۲ با ۶۰ واحد ۲ بلوک ۵ طبقه و قطعه ۳۱۲ با ۱۶۰ واحد عملیات اجرایی آنها به تازگی شروع شده است.
همچنین پروژه شرکت «بنا برج ظفر» قطعه شماره ۴ با ۱۶۸ واحد ۸ بلوک ۵ طبقه پیشرفت فیزیکی ۶۰ درصد، قطعه ۲۷۲ با ۴۲ واحد و قطعه ۲۱۲ با ۸۰ واحد و ۴ بلوک در حال آماده سازی عملیات اجرایی میباشند.
فارس: در خصوص مبارزه با زمینخواری چه اقداماتی داشتهاید؟
۲۲ هکتار از اراضی ملی آزادسازی شده است
جنتی: حفظ بیتالمال، صیانت از سرمایههای ملی، مبارزه با زمین خواری و کوهخواری از مهمترین وظایف اداره کل راه و شهرسازی و خط قرمز تمامی همکاران من در ادراه راه و شهرسازی استان تهران است؛ در این خصوص با هماهنگیها و تعامل انجام شده با نیروی انتظامی و دادستانی و با برنامهریزی مستمر و منظم در سطح مدیران و همکاران حوزه راه و شهرسازی ۲۲ هکتار از اراضی ملی و دولتی به ارزش ریالی آن را ۲۵ هزار میلیارد ریال آزادسازی شده است؛ در این خصوص ۴۸ مورد از این رفع تصرفات با حکم قضایی و ۸۶ مورد به صورت فوری بوده است که در مجموع ۱۳۴ مورد عملیات رفع تصرف انجام شده است.
باید عرض کنم که هوشیاری و تلاش یگان حفاظت اراضی راه و شهرسازی استان تهران عامل موفقیت و اهرمی پیش برنده در مسیر مبارزه با زمین خواری است و اداره حقوقی نیز به خوبی در این خصوص پشتیبانیهای لازم را انجام داده است.
فارس: در کدام شهرستانهای استان زمینخواری بیشتری اتفاق میافتد؟
جنتی: هرچقدر ارزش ملکی بیشتر شود طمع بیشتری برای تصرف آنجا وجود دارد به همین دلیل در شرق استان مانند شهرستان دماوند که املاک آن بالاترین ارزش را در حوزه املاک دارند زمینخواری بیشتری اتفاق میافتد به همین دلیل ما نیز نیروهای بیشتری برای پیگیری این مسأله در این دسته از نقاط استان در نظر گرفتهایم.
در شهرستان دماوند زمینخواری بیشتری اتفاق میافتد
فارس: مشکلات شهرک امیرالمومنین بلاخره چه زمانی حل خواهد شد؟
جنتی: بنا بر دستور رئیس جمهور در سفر به این شهرستان قرار شد قسمتی از اراضی الحاق شود؛ گفتنی است قسمتی از اراضی شهرک امیرالمومنین در مناطق چهارگانه است که محدوده آن را شهرداری و استانداری تعیین کرده و برای شورای عالی معماری و شهرسازی ارسال شده است و پس از آن اصلاحاتی انجام و بنا شد آن مناطقی را که محیط زیست اجازه میدهد و قابلیت مناطق چهارگانه و حریم حفاظتی پارچین را دارد کسر شود و مابقی به محدوده شهر پاکدشت الحاق شود که فرایند آن در حال انجام است.
در نهایت در خصوص مسائل شهرک امیرالمومنین ۹۲ هکتار الحاق و ابلاغ شده است و مابقی منوط به نظر شورای عالی محیط زیست است که تاکنون انجام نشده است و این مسأله مربوط به اداره راه و شهرسازی استان نیست.
فارس: در استان تهران تعدادی کمربندی وجود دارد که در حالت نیمهکاره هستند؛ از این کمربندیها بلاخره چه زمانی بهرهبرداری میشود؟
محور تهران-قم با ۱۰۰۰ میلیارد اعتبار در هفته دولت افتتاح میشود
جنتی: یکی از اقدامات ما در حوزه جادهسازی مربوط به چهارخطه شدن محور تهران-قم با ۱۰۰۰ میلیارد اعتبار است که عملیات اجرایی ۲۰ کیلومتر از آن در حال انجام است و در هفته دولت بهرهبرداری میشود؛ البته بخشی از این محور قبلاً انجام شده است و بخش دیگری نیز در آینده پس از تخصص اعتبار انجام خواهد شد.
یکی از کمربندیهای مدنظر شما کمربندی پاکدشت است که معارض مردمی آن رفع شده و این پروژه ظرف حدود ۲ ماه آینده آماده بهرهبرداری میشود؛ پروژه غنیآباد نیز در حال انجام است؛ پروژه ۵ کیلیومتره ساران-کیلان نیز ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار دارد که در حال حاضر به پیمانکار ابلاغ و عملیات اجرایی آن شروع شده است و اگر تخصیص اعتبار به موقع باشد حداکثر ۲ ساله به اتمام میرسد.
در خصوص کمربندی قلعهنو نیز این پروژه با حدود ۳ کیلومتر طول، معارض مردمی دارد که کارشناس رسمی دادگستری در رابطه با تملک اراضی مردم برآوردی برابر با حدود ۳۰۰ میلیارد داشتند؛ در این خصوص برای تامین اعتبار اقدامات لازم انجام شده است و پس از تخصیص اعتبار عملیات اجرایی این پروژه انجام میشود.
فارس: کمربندی ورامین در چه مرحلهای است؟
جنتی: در مورد کمربندی ورامین نیز بخشی از این پروژه برعهده راهداری است و بخش دیگر که مربوط به پل فیروزآباد با اعتباری در حدود ۱۰۰ میلیارد تومان است توسط راه و شهرسازی استان در حال انجام است و فاز اول آن نهایتا تا انتهای امسال انجام میشود.
فارس: واگذاری زمین به خانوادهها در راستای طرح جوانی جمعیت به کجا رسید؟
آمادهسازی زمین برای ۲۰۰۰ نفر متقاضی زمین طرح جوانی جمعیت انجام شده است
جنتی: در رابطه با این طرح روند ثبتنامکنندگان برای دریافت زمین رو به افزایش بوده است؛ و بر این اساس برای کسانی که از آبان ماه سال ۱۴۰۰ فرزند سومشان به دنیا آمده است یک قطعه زمین ۲۰۰ متری باید در نظر گرفته شود که بخشنامههای لازمه این کار صادر و در بودجه ۱۴۰۲ در نظرگرفته مصوب شده است؛ همچنین تمام کسانی که دارای ۴ فرزند زیر ۲۰ سال هستند نیز از این تسهیلات بهرهمند میشوند که دریافت این زمینها به صورت رایگان با دریافت هزینه آمادهسازی زمین میباشد و بعد از این عملیات سند زمین به نام افراد صادر میشود.
در حال حاضر آمادهسازی زمین برای ۲۰۰۰ نفر متقاضی انجام شده است و این زمینها به متقاضیان تحویل میشود؛ همچنین تا پایان امسال باید در سطح کشور به ۷۰۰۰۰ متقاضی در راستای جوانی جمعیت زمین واگذار شود.
فارس: بازرسی از دفاتر مشاوران املاک تهران نتیجهای داشت؟
جنتی: در این خصوص تابحال ۲ هزار و ۶۵۰ مورد بازرسی از مشاوران املاک انجام شده که در نتیجه آن ۶۰۰ مورد پلمب انجام و ۸۰ میلیارد تومان جریمه اخذ شده است؛ گفتنی است ۳ تخلف محرز املاکیها شامل نداشتن مجوز فعالیت صنفی، عدم ثبت قرارداد و ندادن کد رهگیری به متقاضیان و گرفتن کمیسیونهای غیرقانونی میباشد.
۶۰۰ مورد پلمب و ۸۰ میلیارد تومان جریمه حاصل بازرسی مشاوران املاک
مردم محترم توجه داشته باشند که صدور کد رهگیری برای موجران و مستاجران نیاز به رفتن به بنگاه مشاور املاک ندارد و مردم میتوانند به سامانه املاک و مستغلات به آدرس srem.ir مراجعه کرده و قرارداد را ثبت و کد رهگیری دریافت کنند.
فارس: برنامه شما برای هفته دولت چیست؟
افتتاح ۲ هزار واحد مسکن در بافتهای فرسوده شهری در هفته دولت
جنتی: در هفته دولت ۲ هزار واحد مسکن خود مالک و مساکن جدید ساخته شده در بافتهای فرسوده شهری تهران و شهرهای استان به افتتاح خواهد رسید؛ همچنین در این هفته عملیات اجرایی ساختمان پزشکی قانونی شهر قدس که نیازمند ۸۰ میلیارد ریال اعتبار است و مجموعه فرهنگی هنری پیشوا که نیازمند ۴۰۰ میلیارد ریال است انجام میشود.
دراین هفته عملیات اجرایی بالغ بر ۱۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن در پنج شهر استان تهران نیز با تفکیک عملیات اجرایی ۵۰۰۰ واحد در رباط کریم، ۳۴۰۰ واحد در اسلامشهر، ۱۰۰۰ واحد در نصیرشهر، ۷۲۰ واحد در پاکدشت و ۲۰۰ واحد در پیشوا شروع خواهد شد.
فارس: در هفته دولت چند واحد مسکن مهر در استان آماده بهرهبرداری میباشد؟
جنتی: در استان تهران تعهد ساخت حدود ۳۲۰ هزار واحد مسکن مهر داده شده که از این تعداد تابحال قریب به ۲۸۹ هزار واحد تحویل داده شده است؛ در این راستا مشکل انشعابات ۱۰ هزار واحد مسکن مهر پردیس نیز برطرف شده و این واحدها در هفته دولت تحویل داده خواهند شد؛ در استان تهران حدود ۵ هزار واحد مسکن در حوزه بنیاد مسکن بود که مشکل حقوقی داشتند و پیگیر حل مشکلات حقوقی آنها هستیم؛ همچنین برخی تعاونیها دچار مشکلاتی هستند که تابحال جلساتی با معاونت مسکن وزارت با حضور بنیاد مسکن برای حل این مشکلات برگزار شده است.
همچنین ۲ هزار و ۸۰۰ واحد مسکونی شهر پرند به همراه خط متروی این شهر نیز در هفته دولت افتتاح میشود؛ البته در شهرهای جدید نیز ظرف امسال کلیه واحدهای مسکن مهر تعیین تکلیف و آماده بهرهبرداری خواهند شد.
فارس: بابت وقتی که اختصاص دادید و مطالبی که بیان کردید، سپاسگزاریم.
جنتی: بنده هم از میزبانی خوب شما متشکرم.
پایان پیام/