مشکلات ۲۰ ساله در مدیریت تصفیه‌خانه شهرقدس - افق اقتصادی

مشکلات 20 ساله در مدیریت تصفیه‌خانه شهرقدس - افق اقتصادی
یکشنبه, ۴ آذر ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | 2024-11-24
کد خبر: 109976 |
تاریخ انتشار : ۳۱ تیر ۱۴۰۲ - ۱۵:۳۹ |
302 بازدید
۰
2
ارسال به دوستان
پ

فاز اول سیستم تصفیه خانه فاضلاب شهرستان‌ قدس پس از گذشت ۱۰ سال به بهره‌برداری رسید اما حدود یک دهه است که در شبانه روز ۳۵ هزار مترمکعب هدر رفت فاضلاب داشته که معادل یک میلیون متر مکعب در ماه است و در چنین شرایطی زمین‌های کشاورزی درحال خشک شدن هستند.

مشکلات ۲۰ ساله در مدیریت تصفیه‌خانه شهرقدس

خبرگزاری فارس-شهرقدس؛ رشد روز افزون جمعیت، افزایش ساخت‌وسازها و مصرف بالای آب باعث تولید فاضلاب، ایجاد آلودگی زیست محیطی و انتشار بوی نامطبوع از پساب خروجی برخی واحدهای صنعتی  می شود که عبور پساب از گوشه و نقاط شهر و مناطق مسکونی شهرقدس و ترکیب با فاضلاب شهری، معضلی است که شهروندان از آن رنج می‌برند.

این مسأله گاهی باعث بروز بیماری‌های قلبی و ریوی و سلب آسایش مردم شده و در مناطقی که بافت سنگلاخی زمین امکان حفر چاه جذبی را نمی‌دهد، فاضلاب شهری در جوی کوچه‌ها و خیابان‌ها رها شده و علیرغم درخواست‌هایی که مردم از مسؤولان مربوطه داشته‌اند، رسیدگی چندانی انجام نشده است.

از سوی دیگر، بی‌سامانی پسابی که سال‌ها از تصفیه خانه فاضلاب شهرستان قدس هدر می‌رود معضل دیگری است که کشاورزان در روستای زرنان را گلایه‌مند کرده و موجب کاهش محصول و خشک شدن زمین‌ها شده است؛ در این گزارش بخش قابل توجهی از مشکلات شهروندان و کشاورزان در حوزه فاضلاب آمده است. 

فاضلاب و پساب شرکت نفتی، مشکلاتی مثل بیماری‌‌های قلبی و تنفسی ایجاد کرده است

یکی از شهروندان در گفت‌وگو با خبرنگار فارس با اشاره به اینکه خروجی پساب مازاد تصفیه فاضلاب از پشت یکی از کارخانه‌های فراورده‌های نفتی وارد مسیر آب‌های سطحی می‌شود، اظهار کرد: این پساب بوی آزار دهنده داشته و از نقاط مختلف شهر عبور می‌کند و با ترکیب فاضلاب شهری این آلودگی‌ها به خیابان‌ها و محله‌های مختلف شهر وارد می‌شود و در نهایت به سمت تصفیه خانه فاضلاب در روستای زرنان وارد می‌شود. 

وی ادامه داد: با پیگیری‌های صورت گرفته، سیستم تصفیه‌خانه در این شرکت احداث شد اما بوی آن آزار دهنده است و گاهی اوقات نیز به‌صورت خام خارج شده که این معضلی برای درختان، مزارع و باغات است. 

مشکلات 20 ساله در مدیریت تصفیه‌خانه شهرقدس

 

شهروند دیگر ساکن خیابان نفت افزود: بوی نامطبوع، زباله‌های همراهی که در جوی است، موش، سگ‌های ولگرد و حیوانات موذی ساکنان محل را اذیت می‌کند و بیش از یک سال است که پیگیر هستیم و چندبار از شورا و شهرداری بازدید داشتند اما رسیدگی نشده است.

وی گفت: این فاضلاب و موادی که در پساب این شرکت نفتی است مشکل ایجاد کرده و بیماری‌‌های قلبی، تنفسی و مسائل دیگر برای مردم داشته و آن‌ها را اذیت می‌کند؛ استشهاد محلی هم به شهرداری دادیم اما اقدامی نکردند و دیگر نمی‌دانیم چکار کنیم.

این شهروند ادامه داد: حدود دو سال پیش که اعتراض کردیم مسیر آب قطع شد اما بعد از مدتی دوباره این وضع آلودگی شروع شد و تا چند خیابان دیگر هم ادامه دارد و در مواقع بارندگی هرچه زباله است از این مسیر می‌گذرد و منظره ناخوشایندی ایجاد می‌کند.

شهروند دیگر با بیان اینکه بیش از ۲۵ سال است که در این منطقه زندگی می‌کنیم و هر روز این وضع آلوده ادامه دارد، افزود: همسرم چندبار برای نظافت این کانال اقدام کرده ولی شهرداری کمکی نداشته و حدود ۴۰۰ خانوار در خیابان نفت با این وضعیت دست‌و پنجه نرم می‌کنند.

بوی نامطبوع فاضلاب، آسایش مردم را گرفته است

بوی نامطبوع این کانال ترکیبی پساب و فاضلاب از خیابان‌های دیگر مانند گودرزی، شهید بهشتی و بلوار انقلاب و بلوار جمهوری نیز احساس می‌شد و ساکنان بلوار جمهوری نیز از این وضعیت گلایه‌مند بودند. 

یکی از کاسبان بلوار جمهوری در این خصوص گفت: بوی آزار دهنده‌ این کانال که از سمت خیابان نفت و خیابان گودرزی به این منطقه وارد می‌شود، کسبه و ساکنان محل را آزار می‌دهد که تقاضا داریم مسؤولان رسیدگی کنند. 

شهروند دیگر ساکن بلوار جمهوری ادامه داد: باز بودن دریچه‌های فاضلاب آزار دهنده است و تا طبقات بالای ساختمان نیز احساس و موش‌های زیادی از این کانال خارج می‌شود و این معضلات آسایش مردم را گرفته است.

 

 

بسیاری از محله‌های شهرقدس به دلیل نبود شبکه فاضلاب و فرسودگی برخی شبکه‌ها و همچنین در مناطق سنگلاخی با مشکلاتی مواجه هستند که بر سلامت و بهداشت شهروندان اثرگذار است.

چالش هدر رفت ۱۰ ساله پساب تصفیه‌خانه فاضلاب و تنش کم‌آبی زمین‌های کشاورزی

مطالعات و طرح احداث سیستم تصفیه‌خانه فاضلاب شهرستان قدس در روستای زرنان جهت دفع بهداشتی فاضلاب و کاهش مشکلات زیست محیطی در منطقه و جلوگیری از انتقال بیماری‌ها و نفوذ آلودگی‌ها به سفره‌های آب زیرزمینی و استفاده کشاورزان از پساب و آبیاری فضای سبز در سال ۱۳۸۳ آغاز و در سال ۱۳۸۵ کلنگ زنی و سپس عملیات اجرایی آن در زمینی به مساحت ۱۲ هکتار انجام شد.

مشکلات 20 ساله در مدیریت تصفیه‌خانه شهرقدس

 

طبق گفته علیرضا کارگری، معاون سابق فنی و مهندسی شرکت آب و فاضلاب غرب استان تهران، تصفیه‌خانه فاضلاب شهرستان قدس بعد از تهران دومین رتبه در استان را دارد و جز مدرنترین تصفیه خانه‌هاست و ترکیبات نیترات، فسفات و آلاینده‌های دیگر را حذف می‌کند و با توجه به کیفیت مناسب پساب در فصول غیرزراعی و بارندگی که به آب سطحی کمتر است قابلیت تزریق به آب‌های زیرزمینی و روان آب‌ها را دارد.

طی بازدیدی که نماینده مجلس، فرمانداران و مسؤولان سابق غرب استان و مدیرکل وقت جهاد کشاورزی استان تهران در دی ماه ۱۳۹۲ از تصفیه خانه داشتند، مقرر شد ۸۰ درصد پساب این تصفیه خانه در بخش کشاورزی و ۲۰ درصد برای فضای سبز شهرستان قدس مورد استفاده قرار گیرد. 

این طرح که جمعیت ۱۵۰ هزار نفری را پوشش می‌دهد دارای ۴ فاز بوده که فاز اول آن باحضور معاون اول رئیس جمهور سابق در شهریورماه ۱۳۹۳ افتتاح شد. 

تصفیه خانه فاضلاب شهرستان قدس پس از ۱۰ سال به بهره‌برداری رسید و اکنون نزدیک به ۱۰ سال است که پساب خروجی آن به میزان ۴۰۰ لیتر بر ثانیه ساماندهی نشده و هدر می‌رود و باگذشت ۲۰ سال و جمعیت حدود نیم میلیون نفر این طرح نیمه تمام مانده و این معضل نه تنها موجب استفاده هدفمندانه کشاورزان نشده و بسیاری از زمین‌های کشاورزی و باغ‌ها در روستای زرنان را از بی‌آبی به خشکی رسانده و با افزایش جمعیت و کمبود ظرفیت و اشباع شدن تصفیه خانه، بهداشت و سلامت شهروندان را به خطر می‌اندازد. 

برداشت کمتر از ۵۰ درصد محصولات زراعی در روستای زرنان 

یکی از کشاورزان جوان روستای زرنان که سه نسل از خانواده در این منطقه مشغول به کشاورزی هستند از بحران کم آبی و نبود آب جهت کشاورزی به خبرنگار فارس گفت: زمانی حق آبه از رودخانه کرج داشتیم و عملکرد زمین‌های کشاورزی مطلوب بود و در هر هکتار حدود ۸ تن گندم برداشت می‌کردیم ولی در وضعیت کم آبی حدود ۳ تن گندم برداشت می‌شود و برداشت ذرت از ۷۰ تن به ۲۰ رسیده است و از مسؤولان می‌خواهیم با وجود تصفیه خانه‌ای که در این منطقه است، پساب را برای استفاده کشاورزی هدایت کرده تا از خشک شدن زمین‌ها جلوگیری شود.

کشاورز دیگر با سابقه ۳۵ ساله در زمین ۲۰ هکتاری، میزان برداشت محصول در شرایط بحران آب را کمتر از ۵۰ درصد نسبت به سال‌های گذشته اعلام کرد و افزود: برداشت گندم از ۷ تن به ۲ تن در وضعیت بی‌آبی رسیده و در شرایطی که پساب تصفیه‌خانه سال‌هاست هدر می‌رود زمین‌های ما بی‌آب است و حدود ۶۰ هکتار از باغ‌ها و درختان در حال خشک شدن است. 

 

 

تاکنون جلسات و بازدیدهای متعددی از سوی مسؤولان امر و مجمع نمایندگان استان تهران به منظور ساماندهی این تصفیه‌خانه صورت گرفته اما تغییری ایجاد نشده و بودجه‌ای در سفر سال گذشته رییس جمهوری به شهرستان قدس جهت احداث فاز دوم مصوب شده که نیازمند عزم و اراده مسؤولان برای تحقق مطالبه به حق مردم و کشاورزان است.

همچنین مهدی اکبریان، مدیرعامل سابق شرکت آب و فاضلاب غرب استان تهران در جلسه‌ای که درخصوص ساماندهی پساب‌های شهرستان شهریار در محل فرمانداری برگزار شده بود، اظهار کرد: در شهرقدس ۳۵ هزار مترمکعب فاضلاب در شبانه روز همچون اشک تصفیه می‌شود و پس از آن هزار متر جلوتر به رودخانه سپرده می‌شود.

مشکلات 20 ساله در مدیریت تصفیه‌خانه شهرقدس

 

راه‌اندازی فاز دوم تصفیه خانه فاضلاب ضروری است 

علیرضا فخاری، استاندار تهران در حاشیه بازدید از یک واحد صنعتی در شهرقدس درخصوص بهره‌برداری از طرح‌های نیمه کاره و جلوگیری از هدررفت پساب تصفیه‌خانه فاضلاب اظهار کرد: بودجه‌ای جهت بازگردانی پساب پیش‌بینی شده تا مجدد بتوان از آن استفاده کرد و بخش عمده این طرح را به نقطه اطمینان رساند و راه‌اندازی فاز دوم با تخصیص بودجه در زمان تعیین شده باتوجه به مصوبات سفر ریاست جمهوری اجرا می‌شود.

وحید گلیکانی، فرماندار شهرستان قدس نیز در دیدار با حسین نوری، مدیرعامل آبفای غرب استان تهران به تعویض لوله‌های فرسوده آب و حفاری شبکه فاضلاب که از دغدغه شهروندان است، اشاره کرد و در ادامه گفت: فاز اول تصفیه خانه فاضلاب اشباع شده و ساخت فاز دوم یکی از مصوبات سفر رییس جمهوری است که باتوجه به تخصیص بخشی از بودجه بهره‌برداری از آن در راستای تسهیل امور و جلوگیری از اسراف لازم است. 

محصول آلوده با دستور قضایی شخم زده می‌شود 

بهروز سلگی، مدیر اداره جهاد کشاورزی شهرستان قدس در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس در ارتباط با پساب خروجی واحدهای آلاینده صنعتی و فاضلاب عبوری از مسیرهای سطحی و ورود به سمت زمین‌های کشاورزی و گلایه‌های مردم، اظهار کرد: این آب‌ها دارای آلودگی است و باعث آسیب به درختان و زمین‌های کشاورزی می‌شود و استفاده از این آب‌ها مجاز نیست.

وی گفت: در صورتیکه محصول کشاورزی با استفاده از این پساب آلوده غیرقابل مصرف باشد و در نمونه‌گیری بهداشت مورد تایید قرار نگیرد، این محصول استفاده نشده و ممکن است زمین کشاورزی با دستور قضایی شخم زده شود.

مدیر اداره جهاد کشاورزی شهرستان قدس با اشاره به اینکه بخشی از فاضلاب صنعتی با پساب خروجی از تصفیه‌خانه فاضلاب روستای زرنان تا مدتی پیش ترکیب می‌شد، ادامه داد: حدود سه ماهی است این دو مسیر از هم جدا شده و استفاده از آن غیرمجاز است و مسیر آلوده جداشده به سمت زمین‌های پایین دست حرکت می‌کند. 

مشکلات 20 ساله در مدیریت تصفیه‌خانه شهرقدس

 

به گزارش فارس، باتوجه به بحران کم‌آبی، مهاجرت و تراکم بالای جمعیتی در شهرقدس و وجود منابع‌ آبی مانند فاضلاب تصفیه شده می‌توان با کنترل این پساب در مصارف کشاورزی، افزایش سطح زیرکشت، حفظ فضای سبز و جلوگیری از خشک شدن زمین‌ها استفاده کرد تا میزان استفاده آب از چاه،کاهش و از خطر فرونشست جلوگیری و آسیب کمتر به منابع زیر زمینی وارد شود. 

پایان پیام/۶۷۰۷۵


✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید