به گزارش خبرگزاری فارس از مازندران، بارشهای اخیر که در ماه پایانی بهار شاهدش بودیم، موجب رفع تشنگی برخی از شالیزارها شد و کامشان را سیراب کرد.
از یکسو موجب جاری شدن آبهای سطحی و روانآب شد و از سوی دیگر شالیزارهای تشنه را از تنش خشکی نجات داد.
حیدر داوودیان مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران در همین خصوص، اظهار کرد: مشکلی که داریم میانگین روانآب در استان به شدت کاهش پیدا کرد؛ بهطوریکه عقبافتادگی زیادی داریم.
*رهاسازی آب سد شهید رجایی
وی افزود: بارندگیها این نوید را داد تا بخشی از ذخیره سد را برای رهایی از خشکسالی داشته باشیم اما با بارشهای اخیر دریچههای سد شهید رجایی را بازگشایی کردیم که این مهم بهصورت محدود خواهد بود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای مازندران در حوزه سد البرز میزان ذخیره آب از ۱۴۲ میلیون مترمکعب به ۸۶ میلیون مترمکعب رسید، اضافه کرد: به دلیل اینکه از ابتدا هم آب سد را رهاسازی کردیم، در ادامه راه به مشکل برمیخوریم.
*کاهش سطح اراضی تحت تنش
داوودیان با تاکید بر اینکه اراضی که خشک میشود باید مدیریت صورت گیرد، خاطرنشان کرد: با مدیریت خوب اراضی تحت تنش و خشکسالی از ۷۶ هزار هکتار به زیر ۵۰ هزار هکتار رسید و آب بهصورت نوبتبندی در اختیار کشاورز قرار گرفت.
*سایه ترسالی و خشکسالی بر سر مازندران
وی بیان کرد: شرایط مازندران بهگونهای است که یک سال ترسالی و یک سال خشکسالی داریم که این روند را اگر دنبال میکردیم باید سال نرمالی باشد و در سه ماهه اول آمار بارندگی از نرمال بالاتر بوده و در مرداد و شهریور هم ترسالی خواهیم داشت.
*بارشهای بهنگام بهاری
سیدمحمدرضا رضوی مدیرکل هواشناسی مازندران نیز در اینباره گفت: بارشهای بهاری بهنگام بود، درست بود در زمانی بود ما شدیدا نیاز داشتیم و مراتع ما را زنده کرد و چشمهها را هم نجات داد.
وی درباره وضعیت بارشهای ماه خرداد و فصل بهار ۱۴۰۲، اظهار کرد: براساس گزارش مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور، میانگین بارش خرداد ماه سال ۱۴۰۲ استان مازندران ۴۸ میلیمتر بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که ۳۱.۵ میلیمتر بوده، حدود ۵۲ درصد افزایش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که حدود ۷ میلیمتر بوده، افزایش داشته است.
مدیرکل هواشناسی مازندران افزود: همچنین میانگین بارش فصل بهار سال ۱۴۰۲ استان مازندران حدود ۱۶۵ میلی متر بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که حدود ۱۳۵ میلی متر بوده، ۲۲ درصد افزایش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۷۴ میلی متر بوده، حدود ۱۲۳ درصد افزایش داشته است.
رضوی با اشاره به میانگین بارش ۹ ماهه سال زراعی جاری استان مازندران منتهی به خرداد ۱۴۰۲ که حدود ۴۰۲ میلیمتر بود، گفت: که این مقدار نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که ۵۳۲ میلی متر بوده حدود ۲۵ درصد کاهش و نسبت به مدت مشابه سال زراعی گذشته که ۴۶۵ میلی متر بوده، حدود ۱۴ درصد کاهش داشته است.
رضوی درباره تغییرات دمای هوای استان مازندران گفت: میانگین دمای هوای خردادماه ۱۴۰۲ استان مازندران ۲۰.۱ درجه سلسیوس بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که ۱۸.۴ درجه سلسیوس بوده، ۱.۷ درجه سلسیوس افزایش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۱۸.۷ درجه سلسیوس بوده، ۱.۴ درجه سلسیوس افزایش داشته است.
وی ادامه داد: میانگین دمای هوای فصل بهار سال ۱۴۰۲ استان مازندران ۱۵.۷ درجه سلسیوس بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که حدود ۱۳.۶ میلی متر بوده، ۲.۱ درجه سلسیوسافزایش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۱۴.۵ درجه سلسیوس بوده، ۱.۲ درجه سلسیوس افزایش داشته است.
مدیرکل هواشناسی مازندران افزود: میانگین دمای هوای ۹ ماهه سال زراعی جاری استان مازندران منتهی به فروردین ۱۴۰۲حدود۱۰.۷درجه سلسیوس بوده که نسبت به مدت مشابه دوره آماری بلندمدت که ۹.۲ درجه سلسیوس بوده حدود ۱.۵ درجه سلسیوس افزایش و نسبت به مدت مشابه سال قبل که ۹.۶ درجه سلسیوس بوده، ۱.۱ درجه سلسیوس افزایش بوده است.
رضوی با تاکید بر اینکه با توجه به بارش و منابع آب در دسترس استان کماکان لازم است تمهیداتی برای مدیریت مصرف بهینه منابع آب و انرژی صورت گیرد، یادآور شد: میانگین صحت پیشبینی فصلی بارش و دمای هوای کشور بین ۷۰ درصد بوده و صحت پیشبینی بارش در ماههای گرم کمتر از ماههای سرد سال است.
*بارشها به کاهش سطح تنش آبی کمک کرد
احسان عباسپور معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز در این باره اظهار کرد: امسال کشت برنج از سطح ۲۱۵ هزار هکتار به ۲۰۹هزار هکتار رسید یعنی تنش خشکی موجب کاهش ۶هزار هکتاری سطح کشت برنج شد.
وی گفت: بارندگیهای اخیر به کاهش تنش آبی در شالیزارهای مازندران کمک کرد.
پایان پیام/۸۶۰۳۴/م