طالب محمدی رئیس آموزش وپرورش استثنایی کردستان در گفتوگو با خبرنگار فارس در سنندج اظهار کرد: هم اکنون یک هزار و ۵۰۳ دانش آموز با نیازهای ویژه در ۶۸ مدرسه استثنایی استان مشتمل بر ۲۶۰ کلاس درس با حمایت و تلاش ۵۴۰ نیروی انسانی شاغل در حوزه استثنایی خدمات آموزشی، پرورشی و توانبخشی را دریافت میکنند.
وی به دستورالعمل ثبت نام دانشآموزان استثنایی در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ با هدف جای دهی نوآموزان و دانش آموزان با نیازها ویژه در نظام آموزشی اشاره و خاطرنشان کرد: در این دستورالعمل به منظور نظارت و رفع مشکلات احتمالی در زمینه ثبت نام دانشآموزان استثنایی در سطح استان، ستاد ثبت نام با برنامهریزی دقیق بر حسن اجرای ثبتنام و جایدهی دانشآموزان استثنایی نظارت کامل میشود.
رئیس آموزش و پرورش استثنایی کردستان دوره پیش دبستانی، ابتدایی، اول متوسطه استثنایی، اول پیش حرفهای و دوم متوسطه کاردانش خاص دانش آموزان با نیازهای ویژه را دورههای مختلف تحصیلی در آموزش و پرورش استثنایی استان عنوان کرد.
محمدی افزود: دانشآموزان با آسیب شنوایی، با آسیب بینایی، معلول جسمی ـ حرکتی، اختلال هیجانی رفتاری شدید، اختلال نقص توجه، بیش فعالی،اختلال طیف اتیسم با هوش بهر عادی، چند معلولیتی با هوش بهر عادی، کم توان ذهنی، چند معلولیتی با کم توان ذهنی واختلال طیف اتیسم با کمتوان ذهنی گروههای مختلف استثنایی است.
وی گفت: با توجه به رسالت سازمان آموزش و پرورش استثنایی در خصوص جایدهی نوآموزان و دانشآموزان استثنایی در نظام آموزشی کشور و ضرورت برنامهریزی و نظارت بر فرایند ثبت نام آنان در مدارس شیوه نامه ثبت نام نوآموزان و دانشآموزان استثنایی در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۳در راستای اجرای سند تحول و با شعار ثبت نام مطلوب، عدالت محوری و خانوادهمداری ابلاغ شد.
رئیس آموزش و پرورش استثنایی کردستان خاطرنشان کرد: در هنگام ثبتنام حضور پدر، مادر یا ولی قانونی به همراه دانشآموز در بدو ورود به هریک از دورههای تحصیلی ضروری است اما مدیران مدارس استثنایی ملزم هستند از دانشآموزان پایههای میان دوره بدون حضور دانشآموزان و اولیای آنان در زمان مقرر ثبتنام به عمل آورند.
وی افزود: دانشآموزی که به دلیل بیماری یا سایر علل نمیتواند برای ثبتنام پایه اول هر یک از دورههای تحصیلی در مدرسه حضور یابد امور مربوط به ثبتنام وی در موعد مقرر توسط ولی او انجام میشود. دانشآموزی که به دلایل موجه نتوانسته است در موعد مقرر ثبت نام کند با ارائه مدارک معتبر و صرفا با اخذ مجوز از کمیسیون خاص اداره آموزش و پرورش استثنایی استان میتواند ثبتنام کرده و ادامه تحصیل دهد.
ثبتنام به صورت الکترونیکی
رئیس آموزش وپرورش استثنایی کردستان در ادامه به موارد مهم در ثبتنام دانشآموزان با نیازهای ویژه گریزی زد و گفت: ثبتنام تمامی دانش آموزان مدارس دولتی استثنایی صرفاً از طریق سامانه یکپارچه دانش آموزی (سیدا) انجام می شود و دریافت هرگونه وجه به استثنای حق بیمه و بهای کتابهای درسی در هنگام ثبتنام «ممنوع» است.
وی افزود: نوآموزان و دانشآموزان استثنایی که برای اولین بار برای ثبت نام به مدارس استثنایی مراجعه می نمایند، باید مدارک عمومی شامل پرونده سنجش سلامت جسمانی و آمادگی تحصیلی، اصل شناسنامه، کارت ملی وکاربرگ های تشخیص وسایر مدارک را به طور کامل به مدیر مدرسه ارائه کنند.
وی گفت: علاوه بر مدارک عمومی ثبت نام، مدارک اختصاصی برای ثبتنام نوآموزان و دانش آموزان استثنایی در هر دوره تحصیلی نیاز است.
رئیس آموزش و پرورش استثنایی کردستان عنوان کرد: برداشتن مدارک عمومی، مدارک مورد نیاز ثبت نام دانش آموزان استثنایی باهوش بهر عادی دوره دوم متوسطه استثنایی مطابق با آیین نامه آموزشی دوره سه ساله متوسطه روزانه آموزش و پرورش عادی است.
نحوه جایدهی دانشآموزان استثنایی در کلاس درس
محمدی خاطرنشان کرد: جایدهی دانش آموزان در مدارس استثنایی و تلفیقی ـ فراگیر بر عهده کمیته جایدهی آموزشی است و در شهرهایی که «مراکز جامع سنجش، آموزش، توانبخشی و مداخله بهنگام رشدی- تربیتی» وجود نداشت، آموزش و پرورش شهرستان، منطقه با هماهنگی اداره آموزش و پرورش استثنایی استان نسبت به تعیین پایگاه سنجش مدرسه ای و معرفی عوامل اجرایی آن طبق دستورالعمل اجرایی سنجش اقدام کرد و پس از ارزیابی، جایدهی و ثبت نام نوآموزان و دانش آ موزان در سامانه مربوطه انجام شد.
وی افزود: اولویت جایدهی نوآموزان و دانشآموزان استثنایی (به جز دانشآموزان گروههای کم توانی ذهنی) در تمامی دورههای تحصیلی با توجه به توانمندی دانشآموز و با رعایت مفاد شیوه نامه اجرایی آیین نامه آموزش و پرورش تلفیقی ـ فراگیر کودکان و دانشآموزان با نیازهای ویژه در مدارس عادی باشد.
رئیس آموزش وپرورش استثنایی کردستان اذعان کرد: در مواردی که کارگروه تخصصی مدرسه پشتیبان توانمندیهای دانشآموز را متناسب با شرایط مدرسه پذیرا(عادی) تشخیص دهد، موظف است نظر خود را به صورت کتبی به اداره آموزش وپرورش استثنایی استان اعلام نماید.
محمدی با بیان اینکه دانشآموزان مشمول آموزش تلفیقی ـ فراگیر از نظر شرایط سنی و ادامه تحصیل در تمامی دورههای تحصیلی تابع شرایط مندرج در آیین نامه آموزشی دوره مربوطه مدارس عادی هستند، عنوان کرد: اداره آموزش و پرورش استثنایی استان موظف است اطلاعات لازم در خصوص آموزش تلفیقی- فراگیر را به ادارههای آموزش و پرورش مناطق ارائه دهد تا در صورت ثبت نام دانش آموز با نیازهای ویژه، جهت دریافت خدمات پشتیبانی و تخصصی از جمله معلم رابط اقدام شود.
جایدهی دانشآموزان چند معلولیتی
وی افزود: دستهبندی و قرار دادن دانشآموزان در گروههای چند معلولیتی و طیف اتیسم توسط مدارس استثنایی بدون ارزیابیهای تخصصی و داشتن کاربرگ مورد تائید اداره آموزش و پرورش استثنایی ممنوع است.
رئیس آموزش وپرورش استثنایی کردستان خاطرنشان کرد: نوآموزان و دانش آموزان چندمعلولیتی با توجه به نتیجه ارزیابی هوش، بینایی، شنوایی، جسمی ـ حرکتی و طیف اُتیسم در برنامه سنجش، سلامت و آمادگی تحصیلی و میزان سطح معلولیت و نیاز آموزشی آنها در کمیته جایدهی آموزشی به صورت موردی بررسی شده و با توجه به تصمیم کارگروه، در کلاسهای تک معلولیتی و یا کلاسهای خاص چندمعلولیتی جایدهی شوند.
انتهای پیام/۲۳۳۰/۷۱