خبرگزاری فارس – خراسان جنوبی؛ دیگر در این بحران بیآبی و عطش در خراسان جنوبی داد اهالی روستاها نیز از برخی پرمصرفها و استفاده از آب شرب به جای آب کشاورزی درآمده است طوری که خودشان به خبرگزاری فارس پیامک میزنند و از این موضوع گلایه میکنند.
ازجمله این پیامکها میتوان به پیامی که جمعی از اهالی روستای فندخت شهرستان زیرکوه برای خبرگزاری فارس ارسال کردهاند اشاره کرد.
آب شرب یا کشاورزی
در پیام گلایهآمیز آنها آمده است: پرسشی که ذهن اغلب اهالی فندخت شهرستان مرزی زیرکوه را به خود مشغول کرده و شواهد عینی که آن را در روستاهایی که آب آنها از فندخت تامین میشود میبینند حاکی از آن است که با این که روستاهای بیدخت، بهمن آباد، استند و حتی کریزان قناتی برای تامین آب کشاورزی ندارد و آب این روستاها نیز از فندخت تامین میشود چطور باغهای خانگی و باغچهها حیاط خانههای آنها اینقدر سرسبز و خرم است.
خواستهها آنها از آب و فاضلاب این است که بررسی مجددی برای میزان مصرف هر مشترک در این روستاها داشته باشد و به طور حتم با پر مصرف و بهویژه آنهایی که آب شرب را به جای آب کشاورزی مصرف میکنند با جریمههای سنگین و هشدار قطع آببرخورد کند.
به گفتهها آنها اکنون اغلب روستاییان خراسان جنوبی بهواسطه استمرار ۲۲ساله قهر طبیعت با مشکل کمبود آب شرب دستوپنجه نرم میکنند و آب بیش از ۴۵۰ روستای استان به وسیله تانکر تامین میشود دیگر انصاف نیست که با آب شرب پای درختان و زمینهای کشاورزی آبیاری شود.
پرمصرف ها و صدور قبوض سنگین
بنا به گزارش خبرنگار فارس از بعضی نقاط روستایی خراسان جنوبی پر مصرفها در روستاهای استان شناسایی و با قبوض سنگین پرداخت هزینه آب نیز برای آنها ارسال شده و برای دیگر پر مصرف هم به زودی ارسال می شود.
پس همه همه چه روستاییان که آب شرب را پای درختان و مزارع میبرند و چه آنهایی که باغ ویلا دارند با آب شرب باغ خود را آبیاری میکنند در این فصل پر مصرف سال کمی هم به فکر تشنگان روستایی و شهری خراسان جنوبی باشند.
چرا که آژیر هشدار تنش و جیرهبندی آب اگر بخواهد به این روال ادامه یابد به طور حتم در خراسان جنوبی زخم خورده از دشنه ۲۲ساله خشکسالی بیش از اینها به صدا در خواهد آمد فریاد العطش بیش از اینها از خراسان جنوبی تشنه به گوش خواهد رسید.
۶ هزار انشعاب غیر مجاز
چالش دیگری که خراسان جنوبی تشنه با آن مواجه است به موضوع انشعابهای غیر مجاز آب در روستاهای و برخی نقاط حاشیهای شهرها برمی گردد که تعداد آنها حدود ۶ هزار انشعاب در استان برآورد میشود و سهمی بس عمده و گزاف در مصرف و تنش های آبی خراسان جنوبی دارد.
علیرضا غلامحسینی، مدیر امور آب و فاضلاب زیرکوه هم ضمن قدردانی از گلایه جمعی از اهالی فندخت این شهرستان در زمینه مصرب آب شرب به جای آب کشاورزی اظهارداشت: با ابراز تاسف تعدادی زیادی از مشترکان بدون ملاحظه و با رعایت نکردن حقوق شهروندی در این سالهای سخت کمآبی در بیشتر نقاط، بهویژه رو ستاها اقدام به آبیاری درختان در منازل میکنند که این رقابت و رفاهطلبی ناشایست مشکلات عدیدهای را در پایداری شبکههای آب شرب به وجود میآورد.
وی افزود: آب شرب کلرزده و بهداشتی که با هزینههای گزاف در این شرایط بحرانی تولید میشود به دور از انصاف است که صرف مصارف غیر شرب از قبیل کشاورزی یا دامداری شود.
پایش و ممیزی مشترکان روستاها
وی با اشاره به این که مصرف آب شرب به جای آب کشاورزی و دامداری از نظر شرعی نیز اشکال دارد تصریح کرد: پایش و ممیزی مشترکان در اغلب روستاهای شهرستان زیرکوه از جمله پیشبر، پردان، پایهان، چشمه بید، فندخت، استند، بهمن آباد، دزگ، سارجین، شیرگ و…. انجام شده و به زودی مشترکان بد و پرمصرف با هزینههای بالای قبوض مواجه و اخطاریه پر مصرف دریافت میکنند.
آن طور که منوچهر سالاری، معاون بهرهبرداری وتوسعه آب شرکت آب فاضلاب خراسان جنوبی هم در گفت وگو با خبرنگار فارس از بیرجند اظهارداشت: این شرکت وظیفه تامین آب شرب و بهداشتی روستاها و شهرهای استان را عهدهدار است و مصرف هر خانوار در شبانهروز ۱۵۰ لیتر است که ۵ لیترآن نیز برای مصارف دیگر مانند آبیاری فضای سبز و غیره در نظر گرفته شده است.
به گفته وی اما ابراز تاسف در برخی از نقاط روستایی که ساکنان آن فقط روزهای تعطیل و برای تفریح به این نقاط میروند دهها یا شایدم صدها برابر ۵ لیتر آن هم برای آبیاری باغها، درختان و فضای سبز آب مصرف میکنند.
صدور قبوض نیم فصلی
وی ادامه داد: مشترکانی که فقط مصارف آنها برای روزهای تعطیل است جزء مصارف مسکونی شماره ۲ یعنی غیر دائم بهحساب میآیند و برای آنها قبوض آب مشترکان نیم فصلی صادر میشود.
همچنین در استان حدود ۵ تا ۶ هزار انشعاب غیر مجاز شناسایی شده که مصارف این انشعابها نیز بیتاثیر در تنشهای بیآبی در خراسان جنوبی نیست.
پایان پیام/۶۹۰۷۵