نویسندگان جوان اصفهان صاحب انجمن می‌شوند - افق اقتصادی

نویسندگان جوان اصفهان صاحب انجمن می‌شوند - افق اقتصادی
یکشنبه, ۴ آذر ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | 2024-11-24
کد خبر: 36523 |
تاریخ انتشار : ۱۵ تیر ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ |
342 بازدید
۰
3
ارسال به دوستان
پ

چهاردهم تیرماه را روز قلم نامیدند، روزی برای گرامیداشت اهالی قلم، اما گاهی نویسندگانی بی‌نام و نشان در جای جای شهر زندگی می‌کنند و با وجود آنکه قلم خوبی دارند، نمی‌توانند کتاب خود را داشته باشند، در این گزارش به بررسی ابعاد اهمیت دادن به نویسندگان تازه‌کار، می‌پردازیم.

نویسندگان جوان اصفهان صاحب انجمن می‌شوند

به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، چند وقت پیش در یکی از کلاس‌های نویسندگی شرکت کردم، استاد نویسندگی گفت:« نویسندگی نجات است» راست می‌گفت، حتی بسیاری از روانشناسان امروز توصیه می‌کنند برای آنکه مردم‌ راحت برنامه‌ریزی کنند و از شر افکار منفی خلاص شوند، هرچه به ذهنشان می‌آید روی کاغذ بنویسند.

اما نویسندگی حرفه‌ای چیزی فرای از این صحبت‌ها است، نویسنده ماهر، هر روز باید تمرین کند، کتاب بخواند، قلمش را ارتقا دهد تا بتواند اثری شگرف بر جامعه بگذارد، نویسندگان بزرگ همیشه این رویه را داشته‌اند و توانستند موفق شوند اما در میان کوچه پس کوچه‌های شهر، در طبقه پنجم آپارتمان یک خانه یا در اندرونی خانه‌ای دیگر یا زیر درخت موی حیاط مادربزرگ، نویسنده‌های بااستعداد زیادی قلم می‌زنند، گمنام و بی‌نام و نشان.

آن‌ها فقط نیاز به مشوق دارند و یک استاد، تا قلم‌شان را نقد کند، شاید توانستند کتاب خودشان را بنویسند، ابوالفضل یعقوبی، معاون فرهنگی و امور رسانه‌ای اداره کل فرهنگ، و ارشاد اسلامی استان اصفهان در گفت و گو با خبرنگار فارس در اصفهان در اهمیت روز قلم و گرامی داشتن نویسندگان اظهار کرد: قلم مقدس و از بزرگترین نعمت‌های الهی است که خدا در اختیار بشر قرار داده تا بوسیله آن اتفاقات و معانی پیدا و پنهان در درون دل‌ها بر سطرها نقش ببندد.

قلم، ابزاری برای جهاد تبیین

وی با اشاره به اینکه کتابت، گذشته را به آینده متصل و فاصله‌ها را از میان برمی‌دارد، بیان کرد: قلم، اندیشه را متعالی می‌کند و افکار اندیشمندان را در تاریخ بشری جاری می‌سازد، امروز یکی از بهترین ابزار جهاد تبیین قلم است و نویسندگان با قلم‌شان به این وظیفه عمل می‌کنند.

یعقوبی با بیان اینکه استکبار جهانی با تشکیل رسانه‌های قوی شبانه‌روز به دنبال تحریف و ایجاد یاس و ناامیدی در مردم به خصوص نسل جوان است، خاطرنشان کرد: قلم به دستان متعهد باید تمام قد در برابر دروغ‌پردازی‌ها، حقایق را منتشر و بذر ایمان و امید را در جامعه بپاشند.

معاون فرهنگی و امور رسانه‌ای اداره کل فرهنگ، و ارشاد اسلامی استان اصفهان از حضور نویسندگان جوان کشور و استان ابراز امیدواری کرد و گفت: نویسندگان جوان، علاوه بر شادابی و پویایی، صاحب سبکند ولی بها دادن به نویسندگان شاید با دیگر عرصه‌ها متفاوت باشد چرا که در میان حجم عظیمی از کتاب‌ها، مخاطب گزینش می‌کند که نشان‌دهنده رقابت در بازار کتاب است.

وی معتقد است پیچیدگی شبکه توزیع و پخش کتاب در کشور و متمرکز بودن آن در تهران، کار را برای ناشران دیگر استان‌ها و مولفانی که با ناشران غیرمعروف کار می‌کنند، سخت کرده و در این رابطه تصریح می‌کند: با این وجود وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در بخش خرید کتاب به این بخش از کتاب‌ها که عمده آن توسط پدیدآورندگان جوان نگارش شده، توجه ویژه‌ای دارد و در جایزه کتاب استان نیز که در اردیبهشت ماه برگزار شد، تعداد قابل توجهی از برگزیدگان جوان بودند.

امکان چاپ کتاب در شمارگان کم

یعقوبی در این خصوص که بسیاری از انتشاراتی‌ها با نویسندگان باتجربه کار می‌کنند، گفت: به دلیل مشکلاتی که ناشران در تولید کتاب دارند، کتاب‌هایی را برای چاپ می‌پذیرند که شانس بیشتری برای فروش دارد، به همین دلیل کتاب‌های نویسندگانی که کتاب چاپ شده ندارند یا تازه‌کار هستند را نمی‌پذیرند مگر آنکه مولف، هزینه چاپ کتاب را متقبل شود ناشران، بخش خصوصی هستند و دولت دخالتی در این حوزه ندارد.

معاون فرهنگی و امور رسانه‌ای اداره کل فرهنگ، و ارشاد اسلامی استان اصفهان افزود: گرچه در حال حاضر آثار مولفان جوان در حوزه نشر پرشمار است و مشکل عدم چاپ نشر نویسندگان جوان وجود ندارد، حتی با وجود هزینه‌های بالای چاپ با توجه به اینکه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی الزامی برای ناشران مبتنی بر چاپ در تیراژ بالا نگذاشته است، امکان چاپ کتاب در شمارگان پایین نیز فراهم است.

وی از راه‌اندازی انجمن نویسندگان جوان در استان اصفهان خبرداد و تصریح کرد: با همکاری اتحادیه دانش‌آموزی و دانشجویی، نویسندگان جوان را شناسایی و کارگاه‌های آموزشی برای ارتقا سطح علمی آن‌ها ایجاد خواهیم کرد و ارتباط بیشتری میان نویسندگان پیشکسوت برقرار می‌کنیم همچنین نشست‌هایی میان نویسندگان جوان و ناشران برای آشنایی بیشتر آن‌ها با حوزه نشر کتاب برگزار نمی‌شود.

یعقوبی با بیان اینکه در حال حاضر موسسات فرهنگی بسیاری در زمینه نویسندگی و ویراستاری فعالیت آموزشی دارند که حضور در این کلاس‌ها برای نویسندگان تازه‌کار، مثمر ثمر است، بیان کرد: در این زمینه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، توجه ویژه‌ای به این موسسات دارد و امید است با ارتقای کیفی فعالیت‌های آموزشی، این موسسات هر روز شاهد معرفی صاحب‌قلمان جوان به جامعه نشر کشور باشد.

شوق به نویسندگی از نوجوانی

در ادامه گزارش با یک نویسنده جوان تازه‌کار مصاحبه کردیم، فائزه دره‌گزنی، دانشجوی ارشد زبان و ادبیات فارسی دانشگاه اصفهان و متولد ۱۳۷۷ است، گرچه مشغول تدوین کتاب جدیدش است ولی اولین کتاب منتشر شده از او، «ننگ‌سالی» است، در این کتاب دره‌گزنی خاطرات مربوط به  سال‌های ۱۳۱۴ تا ۱۳۲۰ را تدوین کرده است.

فائزه دره گزنی، نویسنده جوان در گفت و گو با خبرنگار فارس در اصفهان می‌گوید: از راهنمایی به کتاب‌های داستانی علاقه داشتم، دوران دبیرستان در مجموعه فرهنگی که فعالیت می‌کردم، کلاس نویسندگی با محوریت داستان‌نویسی برگزار شد، استادم خیلی مرا تشویق کرد، چون تمرین‌هایم را خوب می‌نوشتم، سال بعد نیز دوره دوم نویسندگی برگزار شد که باز هم استاد نویسندگی آن دوره از متن‌هایم خوشش آمد و تشویقم کرد.

تجربیات نویسنده تازه‌کار

وی می‌گوید: کتاب‌هایی که سر کلاس معرفی می‌کردند را می‌خوانده و وقتی وارد دانشگاه شده،  از همان ترم اول کارگاه داستان‌نویسی داشتند و چون  پیش‌زمینه داشته، اطلاعاتش از بقیه بیشتر بوده است. 

دره‌گزنی در ادامه اینطور توضیح می‌دهد: پیش‌زمینه‌ام از نویسندگی سر کلاس دانشگاه،  اعتماد به نفسم را بیشتر کرد، مدام در کتابخانه دانشگاه بودم و انواع و اقسام کتاب‌ها را دنبال می‌کردم و حتی برخی کتاب‌ها درباره تجربیات نویسندگان موفق جهان را می‌خواندم.

نویسنده کتاب ننگ سالی در ادامه خاطرنشان می‌کند: بیشتر سعی کردم مطالعه کنم و کتاب بخوانم تا اینکه با دفتر تاریخ شفاهی اصفهان آشنا و جدی‌تر وارد عرصه نویسندگی شدم، پروژه گرفتم و وادی فاز مصاحبه و تحقیق شدم و بعد به تدوین متون تاریخ شفاهی ورود پیدا کردم.

تلاش خانم نویسنده برای جلب اعتماد ناشر

وی با اشاره به اینکه تدوین پروژه اطلس محله علیقلی‌آقا تمرین خوبی برای تدوین  بود می‌گوید:  حین تدوین، متن‌هایم ارزیابی می‌شد و اشکال قلمم را می‌فهمیدم و به رشد قلمم کمک کرد، اینکه به عنوان دانشجو و نویسنده نوپا به من میدان دادند، حس خوبی داشت و واقعا تلاش می‌کردم، تا این اعتمادی که به من شده،  از بین نرود.

پیشرفتم در حدی بود که یک کتاب مستقل را تدوین کردم، به نام ننگ‌سالی درباره ممنوعیت روضه و قحطی و کشف حجاب، خاطرات مربوط از سال ۱۳۱۴ تا ۱۳۲۰ بود که مصاحبه‌هایش را هم خودم و همکارانم انجام دادیم و در مرحله تدوین به صورت مینی‌مال تدوین شد و چاپ شد.

کار بعدی هم به من واگذار شد خاطرات یکی از زنان شاخص اصفهان.

در دفتر ما، مدیر به تازه‌کارها و جوان‌ها میدان می‌دادند، ارزیابی می‌کردند و نقاط قوت و ضعفش را می‌گفتند، اعتماد می‌کردند و به ما کار میسپردند، ولی کمتر پیش می‌آید موسسه یا مجموعه‌ای این رفتار را با نویسندگان تازه‌کار و جوان داشته باشد و خیلی سخت به نویسندگان تازه‌کار اعتماد. می‌کنند و ترجیح می‌دهند با نویسندگان مشهور کار کنند تا فروش و سود بیشتری داشته‌ باشند.

برخی دوستانم واقعا قلم خوبی دارند حتی یکی از آن‌ها طنزنویس خوبی است ولی به خاطر  شرایط حاکم بر حوزه نشر، جرات ندارد کارهایش را ارائه دهد و به او میدان داده نشده چراکه کتاب چاپ شده‌ای هم از خودش ندارد.

در حالی که نویسنده نوپا، برای ارتقا قلمش تلاش زیادی می‌کند و رشد مداومی دارد، خیلی خوب است که به نویسندگان تاره‌کار میدان داده شود پروژه داده شود تا حداقل اگر آثارشان چاپ نمی‌شود، قدری تجربه کسب کنند و کارهایشان ارزیابی شود و محلی برای محک خودشان داشته‌ باشند.

البته اگر کسی پافشاری کند و نوشتن را ا ادامه دهد جایگاه خودش را در نویسندگی پیدا می‌کند و با قلمش اثرگذار خواهد بود.

فکر می‌کنم در هر شهری، مجمع‌هایی باشد از انتقال تحربه‌های نویسنده‌ها به همدیگر و تجربیات خود را در عرصه نوشتن به هم انتقال دهند.

طبق آمار اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان، در سال ۱۴۰۱ حدود ۲۵۶۰ عنوان کتاب مجوز قبل از چاپ در استان اصفهان گرفتند و تیراژ کتب چاپ شده در استان ۲۶۴۳۰۶۵ جلد است.

کمیته خرید کتاب وزارت ارشاد در سال ۱۴۰۱ به منظور حمایت از نشر کتاب و توسعه و ترویج کتاب و کتابخوانی  از ۲۶ ناشر فعال استان اصفهان  ۶۴۰۰ جلد کتاب به مبلغ ۴۲۵۸۵۰۰۰۰۰  ریال خریداری کرده است. اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی اصفهان در سال ۱۴۰۱ حدود ده هزار و پانصد  جلد کتاب به ارزش ۹۵۰ میلیون تومان به مراکز فرهنگی و آموزشی اصفهان  اهدا کرده است.

در شهر اصفهان ۱۳۹  کتابفروشی  فعالیت دارند و حدود ۳۸۷ ناشر در استان فعالیت می‌کنند.

پایان پیام/۶۳۱۲۴/


✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید