گلستان-فاطمه عبدی: میدان دام شهرستان گنبدکاووس به عنوان بزرگترین میدان دام شمال کشور و دومین میدان دام کشور بوده و بخاطر موقعیت استثنایی و قرار گرفتن در منطقه دامپروری از اهمیت و جایگاه ویژهای برخوردار است.
علاوه بر اینکه میدان دام گنبدکاووس در شرق گلستان در منطقه ترکمن نشین واقع شده و این امر بازار رونق دام این میدان را در طول سال به ویژه ایام عیدقربان پررونق کرده، قرار گرفتن در منطقه دامپروری نیز اهمیت و جایگاه آن را دو چندان کرده به گونهای که این میدان دام تعیین کننده قیمت گوشت زنده دام در کشور است.
میدان دام شهرستان گنبدکاووس در سال ۱۳۷۲ با هدف ساماندهی و متمرکز شدن فعالیت دامداران در مکانی مشخص توسط شرکت تعاونی خدمات دامی وحدت عشایری گنبدکاووس زیرنظر اداره کل امور عشایری استان گلستان در مساحت حدود سه هکتار راهاندازی شد.
در این میدان دام روزانه بطور میانگین بین سه تا پنج هزار راس دام سبک و سنگین خرید و فروش شده که علاوه بر شهرستانهای استان گلستان به استانهایی مانند خراسانشمالی، مازندران، گیلان و تهران ارسال میشود.
هرساله با فرارسیدن ایام عیدقربان با توجه به اینکه مردم عزیز ترکمن در این ایام دام سبک و سنگین قربانی میکنند این میدان دام از رونق بیشتری برخوردار است.
عدم پارکینگ مناسب برای خودروها، ترافیک سنگین مسیر تردد به میدان دام و عدم زیرساختهای مناسب سبب شده تا دامداران و خریداران از شرایط کنونی گلایهمند باشند.
یکی از خریداران دام در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس گفت: قیمت دام نسبت به سالهای گذشته افزایش چشمگیری داشته و با توجه به افزایش قیمت کالاها و همچنین گوشت زنده، بسیاری از خانوادهها امسال توان مالی برای خرید دام سبک مانند گوسفند را ندارند.
صادق رحیمی اظهار کرد: امسال یک گوسفند را با قیمت ۱۱ میلیون تومان خریداری کردم که این قیمت برای قربانی کردن و ادای فریضه دینی مسلمانان مناسب نیست.
وی تصریح کرد: به نظر میرسد باید دولت حمایتهایی برای دامداران در نظر گرفته تا قیمت تمام شده یک دام برای دامداران مناسب بوده و از طرفی قیمت گوشت نیز با قیمت متعادل و مناسب در اختیار مصرف کننده قرار گیرد.
دولت از دامداران حمایت و پشتیبانی کند
دامداران منطقه نیز دلائلی برای خود در خصوص قیمت گوشت زنده داشته و هنوز هم این قیمت را برای دامدار که بمدت حداقل ۶ تا هفت ماه بخواهد از یک دام سبک نگهداری کند مناسب نمیدانند.
یکی از دامداران در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس گفت: از زمان کودکی به کار چوپانی و دامداری مشغول بوده و در این روزها ۱۵۰ راس دام سبک از نوع گوسفند را برای فروش به میدان دام گنبدکاووس آوردم.
موسی قوجق اظهار کرد: قیمت نهادههای دامی بشدت بالا رفته و در ماههای پاییز و زمستان هم یا قیمت این نهادهها افزایش چشمگیری دارد و یا اینکه به زحمت پیدا میشود.
وی تصریح کرد: اگر دولت از ما پشتیبانی کرده و نهادههای دامی را با قیمت مناسب در اختیار ما قرار دهد، ما هم حاضریم گوشت زنده دام را با قیمت مناسب در اختیار مصرف کننده و یا خریداران قرار دهیم.
یکی از دامداران منطقه خاطرنشان کرد: در حال حاضر دامدار به معنای واقعی سود نمیکند و تنها سود کمی از این فروش نصیب دامدار میشود.
میدان دام گنبدکاووس محور و محل تجمع خریداران و فروشندگان دام سبک و سنگین
مدیرعامل میدان دام شهرستان گنبدکاووس گفت: این میدان بیش از ۳۰ سال است که محل تجمع و محور خریدوفروش دام سبک و سنگین در استان گلستان و استانهای همجوار است.
ابوالفضل ایگی اظهار کرد: وجود این میدان دام در منطقه به نوعی سبب کنترل و نظارت بر دامهای سبک و سنگین بوده و اگر این دامها در زمان خرید و یا فروش دچار بیماری باشند توسط اکیپ مستقر دامپزشکی تشخیص داده میشوند.
وی تصریح کرد: در طول سال ضدعفونی و سمپاشی میدان دام و محل آغلهای دام انجام میشود و در ایام عید قربان که بازار خرید و فروش دام داغ است این سمپاشی و ضدعفونی با نظارت و دقت بیشتری صورت میگیرد.
مدیرعامل میدان دام شهرستان گنبدکاووس خاطرنشان کرد: در ایام عید قربان با همکاری تمام دستگاههای اجرایی مرتبط مانند پلیسراه، نیروی انتظامی، دامپزشکی و غیره نظارت و بازدید از میدان دام تشدید میشود تا سلامت دام و در نتیجه امنیتغذایی مردم عزیز تامین و تایید شود.
وی ادامه داد: تعداد ۱۰۶ آغل دام بصورت شبانه روزی در اختیار دامداران بوده و برای رفاه حال خریداران و فروشندگان دام سبک و سنگین باجه بانک در این میدان مستقر شده است.
ایگی گفت: خرید و فروش دام در این ایام ۸۰ درصد افزایش یافته و با توجه به شهرنشینی و زندگی شهری بخشی از معاملات بصورت تلفنی و غیرحضوری انجام میشود.
وی بیان کرد: در حال حاضر قیمت دام سبک در این روزها بین ۱۶۰ تا ۱۷۰ هزارتومان به ازای هرکیلوگرم خریدو فروش میشود.
عشایر مهمترینترین و اصلی ترین منبع تامینکننده دام سبک و سنگین میدان دام گنبدکاووس بوده و تولیدات دام آنها تاثیر مستقیم بر خرید و فروش میدان دام گنبدکاووس دارد.
فعالیت ۴۲۰۰ خانوار عشایر در گلستان
مدیرکل امور عشایری گلستان در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس اظهار کرد: براساس آخرین سرشماری سال ۱۴۰۰ تعداد خانوارهای عشایری در استان گلستان چهار هزار و ۲۰۰ خانوار با جمعیت بیش از ۲۳ هزار نفر بوده که ۵۰ درصد آنها عشایر ترکمن هستند.
احمد پرتابی اظهار کرد: عشایر تعداد ۷۶۳ هزار دام که اغلب آنها سبک بوده و یک هزارو ۲۰۰ نفر شتر دارند که سالانه ۵ هزار و ۵۰۰ تن گوشت قرمز و ۱۰ هزار تن شیر و دیگر فرآوردههای لبنی را تولید میکنند.
مدیرکل امور عشایر گلستان با اشاره به اهمیت جایگاه عشایر در کشور خاطرنشان کرد: آنچه جایگاه و اهمیت عشایر را در کشور دو چندان میکند، تاثیر آنها بر اقتصاد کشور است که جمعیت عشایری کمتر از دو درصد جمعیت کشور بوده اما بیشترین سهم را در تولیدات کشور به ویژه در تولید گوشت و لبنیات دارند.
وی با اشاره به میدان دام گنبدکاووس ادامه داد: این میدان دام با سرمایه عشایر استان گلستان ذیل هشت شرکت تعاونی و یک اتحادیه دامداران راهاندازی و فعالیت میکند و سودآوری آن نیز بین عشایری که به عنوان سهامداران آن هستند توزیع میشود.
پرتابی گفت: در سال گذشته حدود ۱۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تومان تسهیلات بانکی از محل صندوق توسعه ملی با هدف تولید و پروار بندی برای ۱۵ هزار راس دام پرداخت شده است.
وی بیان کرد: این تعداد دام در دوره ۱۰۰ روزه پرواربندی شده و در راستای تنظیم بازار قیمت گوشت قرمز، از این تعداد ۱۱ هزار راس دام به پشتیبانی امور دام استان تحویل شده که برای کنترل قیمت گوشت قرمز در بازار بنا داریم همین تعداد دام سال گذشته نیز امسال تولید و پرواربندی شود.
مدیرکل امور عشایری گلستان ابراز کرد: با توجه به اینکه میدان دام فعلی شهرستان گنبدکاووس پاسخگوی حجم خرید و فروش دام کنونی را نداشته و زیرساختهای مناسب به عنوان دومین میدان دام کشور را ندارد، چند سالی به فکر توسعه آن هستیم و در حال حاضر ۲۵ هکتار از اراضی همان حوالی میدان دام فعلی واگذار شده و قرار است در کنار بهترین و بروزترین امکانات و تجهیزات یک میدان دام، یک کشتارگاه مجهز نیز احداث شود.
وی افزود: خشکسالیهای مداوم، حذف ارز ترجیحی، افزایش قیمت نهادههای دامی باعث شده تا دامداران فشار زیادی را متحمل شوند و عشایر و دامداران منطقه نیازمند سرمایه در گردش بوده و ۸۰۰ میلیارد تومان سرمایه در گردش تامین شود این زنجیره تولید بدون تنش انجام خواهد شد.
پرتابی گفت: با توجه به خشکسالی و کاهش توان مالی همه اقشار به ویژه دامداران و عشایر منطقه انتظار میرود سررسید تسهیلات بانکی سال و سالهای گذشته این جامعه هدف تمدید شود.
یکی از عوامل مهم در تامین امنیت غذایی مردم جامعه، سلامت دام بوده که این مسئولیت مهم بر عهده اداره دامپزشکی است.
اجرای طرح نظارت بهداشتی بر دام توسط دامپزشکی در گنبدکاووس
رئیس اداره دامپزشکی شهرستان گنبدکاووس در این باره تاکید کرد: طرح نظارت بهداشتی بر دامها و لاشههای استحصالی در روز عیدقربان با سه اکیپ ثابت در محلهای اداره دامپزشکی شهرستان، میدان دام و کشتارگاههای دام و دو اکیپ سیار در سطح شهرستان اجرا میشود.
نادر گوگلانی اظهار کرد: شهروندانی که کشتار خود را در کشتارگاه گنبدکاووس انجام دهند لاشههای استحصالی از کشتارشان با خودروهای سردخانه انجام میشود.
وی تصریح کرد:کشتارگاه صنعتی دام شهرستان واقع در روستای «حسنآباد» در روز عید قربان آمادگی پذیرش احشام قربانی و ارائه خدمات بهداشتی به شهروندان را دارد.
رئیس اداره دامپزشکی شهرستان گنبدکاووس خاطرنشان کرد: جهت پیشگیری از بیماری تب «کریمهکنگو» توصیه میشود گوشت دام قربانی را به مدت ۲۴ ساعت در دمای یخچال نگهداری و سپس استفاده گردد.
وی ادامه داد: اکیپهای بهداشتی اداره دامپزشکی شهرستان در روز عیدقربان از ساعت ۶ صبح تا ۱۴ عصر آمادگی بازرسی بهداشتی از لاشههای قربانی شهروندان را دارند.
گوگلانی گفت: شهروندان در صورت مشاهده هرگونه مشکل یا پیشنهاد با تلفن سامانه ۱۵۱۲ تماس حاصل نمایند.
با توجه به اینکه میدان دام شهرستان گنبدکاووس بزرگترین میدان دام شمال کشور و دومین میدان دام در سطح کشور است، میدان دام فعلی علاوه بر اینکه پاسخگوی نیازهای دامداران، فروشندگان و خریداران نبوده، در شان چنین میدان دام نیست و امید داریم با همت و تلاش شبانهروزی، کار جهادی بتوانیم در آیندهای نه چندان دور شاهد راهاندازی بزرگترین و بهترین میدان دام کشور با تمامی امکانات و تجهیزات در این شهرستان باشیم.
پایان پیام/۸۳۰۲۱