۳ تالاب بین‌المللی گنبدکاووس در معرض خشکی - افق اقتصادی

3 تالاب بین‌المللی گنبدکاووس در معرض خشکی - افق اقتصادی
جمعه, ۶ مهر ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | 2024-09-27
کد خبر: 13519 |
تاریخ انتشار : ۰۶ تیر ۱۴۰۲ - ۱۴:۳۸ |
343 بازدید
۰
8
ارسال به دوستان
پ

هدایت جریان سیلاب‌ ناشی از بارندگی‌ خرداد ماه در مناطق شمالی گنبدکاووس به سمت سه تالاب‌ بین‌المللی استان گلستان باعث احیا این پهنه‌های آبی شد.

۳ تالاب بین‌المللی گنبدکاووس در معرض خشکی

به گزارش خبرگزاری فارس از گرگان،  تالاب‌های استان گلستان شاهکار آفرینش و محل زندگی بسیاری از گونه‌های جانوری و گیاهان آبزی است.

همزمان با برگزاری نخستین نشست پژوهشگران سازمان جهانی حفاظت از طبیعت در سال ۱۳۵۰ که در «رامسر» برگزار شد، سه تالاب گلستان به ثبت این سازمان جهانی رسیدند.

سه تالاب بین المللی که در بخش «داشلی برون» شهرستان گنبدکاووس نزدیک به مرز ایران و ترکمنستان که به لحاظ وضعیت زمین ساختی و وجود شاخ  آبهای رودخانه اترک به وجود آمده است، در مجموع بیش از  ۳ هزار هکتار مساحت دارند که بزرگترین آن‌ها «آلاگل» با ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار است در فاصله نزدیکی با «آجی‌گل» با ۳۲۰ هکتار قرار دارد و در نهایت «آلماگل» که معنی نام آن «دریاچه سیب» است و ۲۰۷ هکتار مساحت دارد.

به گفته «احمد احمدی» رئیس اداره حفاظت محیط زیست گنبدکاووس، از سال گذشته به سبب کم بارشی و خشکسالی دو تالاب «آجی گل» و «آلاگل» به طور کامل و ۹۰ درصد وسعت تالاب «آلماگل»  خشک شدند.

3 تالاب بین‌المللی گنبدکاووس در معرض خشکی

به گفته کارشناسان محیط زیست،  رژیم آبی سه تالاب‌ آلاگل، آلماگل و آجی‌گل گنبدکاووس سیلابی است و آب مورد نیاز آن باید از محل بارش‌ها و سیلاب‌های فصلی به ویژه در مناطق بالادست یعنی استان خراسان شمالی و سایر مناطق محدوده رودخانه اترک تامین شود.

حجم آب تالاب‌های بین المللی گنبدکاووس با عمق دو تا چهار متر و در شرایط عادی و بارش‌های مناسب بین ۸۰ تا ۸۵ میلیون مترمکعب است اما به سبب کم بارشی و خشکسالی در چند سال اخیر با بحران کم‌آبی مواجه شدند.

اما خوشبختانه جریان سیلاب‌ ناشی از بارندگی‌ خردادماه امسال نیز در مناطق شمالی گنبدکاووس به سمت سه تالاب‌ بین‌المللی کم‌آب و در معرض خشکیدن «آلماگل، آجی‌گل و آلاگل» هدایت شد و این پهنه‌های آبی از خطر خشکسالی نجات یافت.

مطابق قوانین حفاظت و احیای تالاب‌ها، تامین آب تالاب‌ها بعد از آب آشامیدنی در رتبه دوم قرار دارد ضمن اینکه وزارت نیرو مکلف است براساس برآورد حق آبه تالاب‌ها در شرایط خشکسالی و ترآبی توسط سازمان حفاظت محیط زیست، آن را تامین کند.

تالاب‌ها بسترهای آبی ارزشمندی هستند که علاوه بر تامین امنیت مواد غذایی مورد نیاز بشر و سایر موجودات، نقش زیادی در ذخیره کربن مازاد اتمسفر ایفا می‌کنند و در جهان مجموع تالاب‌ها در ۴۲ تیپ طبقه بندی شده که از این تعداد ۴۱ نوع آن در سرزمین ایران وجود دارد.

سه تالاب بین‌المللی واقع در مناطق شمالی گنبدکاووس را باید نعمتی الهی برای مردم این منطقه و استان گلستان دانست و درصورتی که آبرسانی مناسب به تالاب‌های گنبدکاووس صورت نگیرد، سلامتی انسان‌ها بر اثر بیماری‌های تنفسی و چشمی ناشی از ریزگردها تهدید خواهد شد.

انتهای پیام/۸۳۰۰۴


✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید