خبرگزاری فارس چهارمحال و بختیاری| تولید و مصرف آبمیوه در سالهای اخیر در کشور ما افزایش چشمگیری داشته است. در حال حاضر میانگین سرانه مصرف آبمیوه در ایران سه لیتر در سال است و حدود ۷۰ واحد تولیدی در نقاط مختلف کشور آبمیوه و فرآوردههای آن را تولید میکنند که به آن افشرده و یا کنسانتره آبمیوه میگویند سپس در سایر فصول در همان واحد و یا واحدهای دیگر با افزودن آب آن را به غلظت طبیعی آبمیوه میرسانند و پس از پاستوریزاسیون بدون افزودن مواد نگهدارنده بستهبندی میکنند.
انواع مختلف آبمیوه
آبمیوه دارای انواع مختلف شرح زیر است:
آبمیوه ۱۰۰ درصد طبیعی
فرآوردهای است کاملاً طبیعی که از فشردن میوه تازه سالم و رسیده و یا از رقیق کردن افشرده آبمیوه (کنسانتره آبمیوه) با آب به دست میآید.
نوشابه میوهای
فرآوردهای است که از مخلوط کردن آبمیوه با آب و شکر به دست میآید. حداقل آبمیوه مورد استفاده در نوشابه میوهای از ۵ تا ۲۰ درصد بسته به نوع آبمیوه متفاوت است.
نکتار میوهای
فرآوردهای است که از مخلوط کردن آبمیوه با آب و شکر و یا بدون شکر به دست میآید و ممکن است حاوی قسمتهای گوشتی میوه (به صورت برش میوه و یا ذرات ریز) باشد. حداقل آبمیوه مورد استفاده در نوشابههای میوهای از ۲۰ تا ۵۰ در بسته به نوع میوه متفاوت است.
استاندارد اجباری چیست؟
استانداردی است که اجرای مقررات آن در کشور برای تولید داخلی، صادرات و واردات اجباری است. تولید، توزیع و فروش فرآوردههای مشمول استاندارد اجباری با کیفیت پایینتر از استانداردهای ملی کشور دارای جزای نقدی و حبس از یک ماه تا ۲ سال است. در مورد فرآوردههای دارای علامت استاندارد ایران که کیفیت غیراستاندارد دارند با شکایت مشتری و اثبات موضوع خسارت تماماً توسط تولیدکننده و یا فروشنده به مشتری پرداخت میشود.
استاندارد آبمیوه
آبمیوه و فرآوردههای آن مشمول مقررات استاندارد اجباری است. اولین استاندارد آبمیوه (آب پرتقال) از سال ۱۳۶۷ و دیگر انواع آبمیوه و فرآوردههای آن از سال ۱۳۷۲ مشمول مقررات استاندارد اجباری شده است. بنابراین رعایت کلیه مقررات استاندارد برای انواع مختلف آبمیوههای تولید داخلی وارداتی و صادراتی الزامی است.
ارزش تغذیهای آبمیوهها
آبمیوه کاملاً طبیعی (بدون آب و شکر افزوده شده) منبع غذایی مناسبی برای جایگزینی مایعات از دست رفته بدن است ۸۰ تا ۹۰ درصد آبمیوه را آب تشکیل میدهد و دارای اسیدهای عالی مختلف (مالیک، سیتریک، تارتاریک) و مواد قندی طبیعی (ساکارز، گلوکز و فروکتوز) است. آبمیوهها منبع خوبی از مواد آنتیاکسیدان (ویتامین، کارتنوئیدها، فلاووتوئیدها) و منبع خوبی از پتاسیم و اسید فولیک هستند.
آنتیاکسیدانها موادی هستند که با کاهش استرس اکسیداتیو (آسیب سلولی ناشی از اکسیژن) باعث کاهش ابتلا به سرطان میشوند.
میانگین میزان کالری و مواد قندی هر لیوان(۲۴۰ میلیمتر) آبمیوه به ترتیب از حدود ۵۰ تا ۱۲۰ کیلو کالری و ۱۲ تا ۳۰ گرم درصد بسته به نوع آبمیوه و فراوردههای آن متفاوت است.
مسمومیت میکروبی ناشی از مصرف آبمیوهها
آبمیوهها به دلیل دارا بودن مقادیر زیاد اسیدهای عالی دارای ph پایین هستند. با توجه به اسیدی بودن این فرآوردهها و همچنین انجام فرایند پاستوریزاسیون، مسمومیت میکروبی ناشی از آنها به ندرت اتفاق میافتد.
موارد مسمومیت گزارش شده آبمیوهها بیشتر مربوط به آبمیوههای غیرپاستوریزه است.
فساد آبمیوهها
فساد آبمیوهها در موارد ناکافی بودن فرایند حرارتی، آلودگی بیش از حد مواد اولیه و تجهیزات و نامناسب بودن بستهبندی فرآورده اتفاق میافتد که معمولاً با ایجاد طعم و بوی نامناسب و در مواردی تولید گاز و الکل در فرآورده همراه است.
زمان ماندگاری آبمیوهها
با توجه به نوع فرایند مورد استفاده در تولید آبمیوه و فرآوردههای آن و همچنین نوع بستهبندی، مدت زمان ماندگاری انواع مختلف آبمیوه از حدود ۵ الی ۱۲ ماه متفاوت است.
نکات مهم برای تهیه و مصرف آبمیوه
۱. بهتر است آبمیوه کاملاً طبیعی را که به آن شکر افزوده نشده است تهیه و مصرف کنید.
۲. هنگام تهیه آبمیوه باید از سالم بودن بستهبندی اطمینان حاصل کنید. بسته سالم دارای ظاهر طبیعی با درزبندی سالم، بدون بادکردگی، نشتی و یا زنگزدگی است.
۳. هنگام تهیه آبمیوه به مشخصات درج شده روی بستهبندی که برای آگاهی مصرفکننده است توجه کنید.
این مشخصات باید کامل باشد و شامل ترکیبات تشکیلدهنده، حداقل آبمیوه محتوی بر حسب درصد، نام و نوع آبمیوه، نام و نشانی کامل تولیدکننده، شماره پروانه ساخت، تاریخ تولید و انقضای مصرف است.
۴. دمای مناسب برای نگهداری آبمیوه دمای ۵ تا ۲۰ درجه سلسیوس است.
۵. پس از باز کردن بسته آبمیوه، وجود وضعیت غیرعادی در فرآورده مانند بوی ترشیدگی، کفآلود بودن و تغییر رنگ نشانگر فساد میکروبی و یا شیمیایی آبمیوه است.
۶. پس از باز کردن بسته آبمیوه، باقیمانده آن را در همان بسته در یخچال حداکثر به مدت ۷ تا ۱۰ روز نگهداری کنید. در مورد آبمیوههای بستهبندی شده در ظروف فلزی بهتر است باقیمانده آن را پس از انتقال به ظرف شیشهای تمیز با درپوش مناسب در یخچال نگهداری کنید.
پایان پیام/۶۸۰۳۵