در زمینه انتخاب چاه فاضلاب مناسب خانه با چالش مواجه شدهاید؟ نمی دانید از میان چاه جذبی و چاه سپتیک پلی اتیلن کدام یک را انتخاب کنید؟

امروزه در برخی مکانها امکان استفاده از سیستم تصفیه فاضلاب بهداشتی وجود نداشته و باید از چاههای سنتی استفاده شود. انتخاب یک نوع مناسب از چاهها باید با توجه به جنس خاک، سطح آبهای زیر زمینی و همچنین نوع زمین انجام گیرد.
آشنایی با انواع چاه فاضلاب
در حالت کلی چاههای فاضلاب را به دو دسته اصلی تقسیم بندی می کنند. هر یک از این چاهها دارای ویژگی های منحصربفردی بوده و برای مکانهای خاصی قابل استفاده هستند.
چاه جذبی
چاه جذبی یکی از انواع چاههای فاضلاب می باشد که بر اساس جذب کار می کند. این نوع چاه ها آب را جذب میکنند و از این رو به عنوان چاه فاضلاب معرفی می شوند
در زمان انتخاب این چاه باید به نوع و جنس خاک توجه شود. جنس خاک باید جاذب آب باشد تا بتوان این نوع چاه را در آن منطقه احداث کرد. معمولا چاه جذبی در زمین های دارای شن و ماسه و یا خرده سنگ عملکرد مناسبی از خود نشان می دهد. این زمین ها به دلیل وجود حفره های ریز بین ذرات، آب را به خوبی درون خود جذب می کنند. دقت داشته باشید که خاکهای رسی به دلیل عمل جذب آب برای حفر این گونه چاه ها مناسب نیستند.
چاه جذبی از قسمت های مختلفی ساخته شده است که در ادامه به معرفی هر یک از آنها می پردازیم.
مزایا و معایب چاه جذبی
چاه جذبی به دلیل ویژگی هایی که دارد می تواند با مزیت های زیادی همراه باشد. مناطق نیمه خشک و معتدل بهترین گزینه برای حفر چاه جذبی می باشند. از مهم ترین مزایای استفاده از این نوع چاه، عبارتند از:
نیاز به نگهداری خاصی ندارد.
به فرآیند طبیعی شارژ سفره های زیر زمینی کمک می کند.
این چاه آب سطحی را از زه کشی فاضلاب دور کرده و از این طریق خطر سیل را کاهش می دهد.
حفر چاه جذبی بسیار مقرون بصرفه است.
حفر این چاه می تواند هزینه قبض آب و فاضلاب را کاهش دهد.
خطر ابتلا به بیماری های ناشی از آب را به شدت کاهش می دهد.
این چاه در کاهش فشار بر سیستم های تخلیه بسیار موثر است.
نحوه اجرا و نصب این چاه ها بسیار ساده و راحت می باشد.
این چاه در کنار مزیت هایی که دارد، ممکن است با معایبی نیز همراه باشد. مهم ترین عیوب این چاه ها عبارتند از:
بروز مشکلات آلودگی و بهداشتی
کاهش مقاومت خاک زیر شالوده ساختمان ها
احتمال آسیب پذیر شدن ساختمان در هنگام وقوع زلزله
آلودگی آب در سفره های زیر زمینی
و…
چاه سپتیک
چاه سپتیک یکی دیگر از انواع چاه می باشد که شکل ظاهری آن هیچ شباهتی به چاه ندارد. این چاه برخلاف چاه جذبی قادر به جذب آب نبوده و آب را در درون خود نگه می دارد. این چاه تا زمان پر شدن مورد استفاده قرار گرفته و در نهایت توسط تانکر تخلیه چاه کاملا خالی می شود.
در این چاه فاضلاب ها انباشته شده و بدون نفوذ در بافت خاک، باقی می مانند. برای ساخت دیوار این چاه از بتن و یا مواد مقاوم در برابر خوردگی استفاده می شود. نمونه چاه سپتیک پلی اتیلن یکی از برترین انواع چاه فاضلاب می باشد که در خانه ها نیز مورد استفاده قرار می گیرد. این گونه چاه ها فاضلاب را وارد سفره آب زیرزمینی نمی کنند و از این رو، ضرر کم تری به محیط زیست وارد می کنند.
البته برای دفع سالم و مناسب فاضلاب ها بهترین گزینه سیستم تصفیه فاضلاب بهداشتی که با نام فاضلاب شهری معرفی می شود، می باشد
مزایا و معایب سپتیک تانک
چاه سپتیک تانک پلی اتیلن یکی دیگر از انواع چاه فاضلاب است که اجرای آن می تواند با مزایای زیادی همراه باشد. این محفظه های ساخته شده از پلی اتیلن و یا فایبرگلاس، به جمع آوری فاضلاب درزیر ساختمانها میپردازند. مهم ترین مزیتهای استفاده از چاه سپتیک تانک عبارتند از:
تصفیه ساده و موثر فاضلاب ها
اجرای ارزان قیمت و مقرون بصرفه
سهولت و سرعت در اجرا و نصب چاه
قابل اجرا در مکان های دور افتاده و با امکانات کم
فراهم نمودن امکان بازگشت آب های زیرزمینی
طول عمر حداقل ۵۰ سال
هزینه پایین تعمیرات و نگه داری
بدون نیاز به تجهیزات متحرک
بدون نیاز به مصرف انرژی
استحکام بالای جداره چاه
قابل نصب در ارتفاع های مختلف با توجه به نیاز پروژه
مقاومت بالا در برابر اشعه ماوراء بنفش
چاههای سپتیک در کنار مزیت هایی که دارند، ممکن است با معایبی نیز همراه باشند که مهم ترین آن ها به شرح زیر می باشند:
این چاه برای جلوگیری از سرریز شدن به کنترل نیاز دارد.
لجن موجود در کف چاه می تواند مشکل ایجاد کند.
محدودیت در اجرا و قابل نصب نبودن در برخی از مکان ها
امکان انتقال مواد آلی و پاتوژن های باکتریایی به آب های زیر زمینی
و…
مقایسه چاه جذبی و سپتیک تانک
در مقایسه چاه جذبی و چاه سپتیک پلی اتیلن خوب است بدانید که این دو نوع چاه از نظر های گوناگونی با هم تفاوت دارند.
در مناطقی که آب زیرزمینی سطح پایینی دارد و جنس خاک به گونه ای است که می تواند آب را جدب کند، بهتر است که از چاه های جذبی استفاده شود. در زمین های باتلاقی و یا مناطقی که خاک رسی دارند و یا قسمت هایی که سطح آب زیر زمینی بالا است، باید از چاه سپتیک استفاده شود. چاه جذبی بر خلاف چاه سپتیک آب را به خوبی جذب می کند در حالی که چاههای سپتیک باید به صورت دوره ای تخلیه شوند.
چاههای سپتیک بعد از تخلیه قابل استفاده مجدد هستند در حالی که جاه جذبی بعد از پر شدن چشمههای جذب فاضلاب قابل استفاده نبوده و باید یک چاه دیگر حفر شود. احتمال آلودگی سفرههای زیر زمینی با چاه های جذبی وجود دارد در حالی که چاه سپتیک هرگز آب های زیر زمینی را آلوده نمی کند.
در حالت کلی نمی توان گفت که یکی از این چاه ها نسبت به دیگری برتر است. هر فرد با بررسی شرایط و فاکتور های مختلفی میتواند تصمیم بگیرد که کدام نوع چاه را حفر کند. مهم ترین مواردی که در این زمینه باید به آنها توجه شود، عبارتند از:
نوع خاک
سطح آب زیرزمینی
حجم فاضلاب
و…
کلام آخر
قبل از احداث چاه جذبی و یا چاه سپتیک پلی اتیلن، خوب است که با هر یک از آنها آشنا شوید. هر کدام از این چاهها دارای ویژگیهای منحصربفرد بوده و در مناطق خاصی قابل اجرا می باشند. شما باید با توجه به نوع خاک، شرایط آب و هوایی، سطح آب زیر زمینی و همچنین حجم فاضلابها نمونه مناسبی از این چاهها را برای حفر انتخاب کنید.