احتمالا تا به حال نام بیماری نقرس را شنیدهاید. بیماری که به عارضه افراد ثروتمند شهرت دارد.
نقرس یکی از انواع آرتریت است که علائمی مانند تورم، قرمزی و حساسیت نسبت به لمس شدن را در مفاصل ایجاد میکند. از شایعترین علل نقرس میتوانیم به رژیم غذایی، اضافه وزن، مصرف داروهای خاص و بیماریهای زمینهای اشاره کنیم. جدای از نقرس آیا چیزی در مورد نقرس کاذب میدانید؟ به نظر شما تفاوت آن با بیماری نقرس چیست؟ ما در ادامه این مطلب قصد داریم بیشتر در مورد نقرس کاذب، علائم آن و همچنین راهکارهای پیشگیری و درمان آن صحبت کنیم. همراه ما باشید.
نقرس کاذب چیست؟
نقرس کاذب که معادل انگلیسی آن pseudogout بوده در واقع همان نقرس است، اما علائم شدت کمتری دارند. این بیماری به دلیل تجمع کریستالهای کلسیم پیروفسفات یا همان CPPها در مفاصل ایجاد میشود. بدون شک زمانی که این کریستالها بر روی مفاصل جمع شوند درد و تورم زیادی برای فرد به همراه دارند. نکتهای که باید به آن دقت کنید این است که نقرس کاذب میتواند کاملا ژنتیکی باشد و اغلب اوقات هم در افرادی که بالای ۶۰ سال سن دارند مشاهده میشود. اما این دلیل نمیشود که در سنین پایینتر نقرس کاذب رخ ندهد.
سوالی که شاید برای خیلی از افراد پیش بیاید این است که تفاوت نقرس و نقرس کاذب در چیست؟ اصلیترین تفاوت این دو بیماری نوع کریستالهایی بوده که منجر به بروز علائم و بیماری میشوند. در بیماری نقرس یا همان Gout کریستالهای اسید اوریک منجر به تورم و التهاب مفصلی میشوند. در حالی که نقرس کاذب به دلیل تجمع کریستالهای CPP یا همان پیروفسفات کلسیم ظاهر میشود.
همچنین بد نیست بدانید که نقرس کاذب بیشتر اوقات مفاصل زانو، مچ دست، بند انگشتان، لگن، شانه و ستون فقرات را درگیر میکند. در حالی که نقرس یا همان Gout عموما انگشتان پا بخصوص انگشت شست را درگیر میکند.
علت نقرس کاذب چیست؟
همانطور که بالاتر هم اشاره کردیم این بیماری به دلیل تجمع بیش از اندازه کریستالهای پیروفسفات کلسیم در مفاصل ایجاد میشود، درست زمانی که این کریستالها در مایع سینوویال مفصلی تجمع میکنند. همین موضوع بهانهای شده تا کریستالها رسوب کرده و به مفاصل آسیب وارد کنند.
از طرفی علت دقیق این تجمع کریستالی هنوز مشخص نیست. اما به طور کلی برخی فاکتورها هستند که احتمال بروز بیماری را بیشتر میکنند. در ادامه به تعدادی از این موارد اشاره میکنیم:
- کم کاری تیروئید یا پر کاری تیروئید
- آهن اضافی در خون
- کمبود منیزیم در بدن
- کلسیم بیش از حد در خون
- غده پاراتیروئید بیش فعال
- مشکلات کلیوی
- و…
همچنین این بیماری در مردان و زنان به طور یکسان دیده میشود. اما به طور کلی در افرادی که بالای ۶۰ سال سن دارند بیشتر رایج است، به طوری که نقرس کاذب در افراد جوان و نوجوان یک بیماری غیر معمول شناخته میشود. همچنین افرادی که به طور زمینهای درگیر آرتروز مفصلی هستند بیشتر از دیگران در معرض خطر نقرس کاذب قرار دارند.
علائم و نشانههای نقرس کاذب کداماند؟
نقرس کاذب بیشتر اوقات مفصل زانو را درگیر میکند. با این حال در بخشهای دیگری از جمله مچ دست، مچ پا و همچنین آرنج هم مشاهده میشود. در ادامه برخی از شایعترین علائم این بیماری مفصلی را بررسی خواهیم کرد:
- درد مفصلی شدید
- تورم مفاصل آسیب دیده
- تجمع مایع در اطراف مفاصل
- التهاب شدید و مزمن
پیشنهاد میکنیم در صورتی که این علائم را اخیرا دارید و چند وقتی درد مزمن را تجربه میکنید حتما این علائم را با متخصص روماتولوژی در میان بگذارید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
تشخیص اینکه چه زمانی باید به پزشک و متخصص مراجعه کنید کار سختی نیست. به طور کلی پیشنهاد ما به شما این است اگر اخیرا درد مفصلی شدیدی دارید، تا جایی که انجام کارهای روزمره برایتان دشوار است یا نمیتوانید مثل همیشه فعالیت داشته باشید به پزشک مراجعه کنید. همچنین در صورتی که فاکتورهایی مانند اضافه وزن، سن و برخی بیماریهای زمینهای شامل حالتان میشوند بهتر است که زودتر علائم خود را به پزشک گزارش دهید تا زیر نظر قرار بگیرید. دقت کنید در صورتی که بیماری دیر تشخیص داده شود میتواند عوارض بسیار زیادی به همراه داشته باشد و شانس درمان کمتر میشود. در ادامه بیشتر در مورد عوارض این بیماری صحبت خواهیم کرد. همچنین اگر به دنبال پزشک خوب هستید سری به سایت درمانکده بزنید.
تشخیص و راهکارهای درمانی نقرس کاذب
ابتداییترین روشها به منظور تشخیص نقرس کاذب بررسی علائم بیمار، معاینه بالینی و همچنین بررسی سوابق بیماریهای فرد است. سپس اگر پزشک در این مرحله موفق به تشخیص دقیق نشد به سراغ برخی آزمایشها میرود. از این آزمایشها میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- سونوگرافی مفصلی
- سی تی اسکن
- ام آر آی
- عکسبرداری اشعه ایکس
- آزمایش تجزیه و تحلیل مایع مفصلی با برداشتن نمونه از مایع
بعد از تشخیص بیماری نوبت به دنبال کردن راهکارهای درمانی میرسد. دقت کنید که راهکارهای درمانی موجود به طور قطعی این بیماری را درمان نمیکنند و تنها روشی به منظور پیشگیری از پیشرفت بیماری هستند و همچنین علائم بیمار را کمتر میکنند. به علاوه اینکه تمامی این روشهای درمانی با توجه به شرایط بیمار، سن، شدت بیماری و مواردی این چنینی انتخاب میشوند. در ادامه برخی از روشهای درمانی را بررسی میکنیم:
- دارو درمانی: داروها اغلب به منظور کاهش درد و التهاب به بیمار تجویز میشوند. به علاوه اینکه داروهای تجویز شده حملات نقرس کاذب از جمله درد و التهاب ناگهانی را کمتر میکنند.
- تخلیه مایع مفصلی: تخلیه مایع سینوویال مفصلی یکی دیگر از روشهای درمانی است. با تخلیه مایع مفصل درگیر شده به بیماری فشار داخل مفصل، درد و التهاب کمتر میشود.
- عمل جراحی: عمل جراحی یکی از روشهای تهاجمی درمانی است. در این روش در صورتی که دارو درمانی جواب نداده باشد پزشک مفصل آسیب دیده را ترمیم کرده یا آن را با یک نمونه دیگر جایگزین میکند.
- فیزیوتراپی: فیزیوتراپی از جمله روشهایی بوده که به کاهش درد و بهبود دامنه حرکتی کمک میکند. بنابراین فیزیوتراپی یک روش پیشگیری و کنترلی است و به درمان قطعی کمکی نمیکند.
عوارض بیماری نقرس کاذب کداماند؟
از جمله شایعترین عوارض این بیماری مفصلی میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- آسیب دائمی به مفاصل
- رشد کیست یا خار استخوانی در مفاصل
- از دست دادن غضروفها
- محدود شدن دامنه حرکتی
به همین خاطر است که پزشکان توصیه میکنند در صورت مشاهده علائم اولیه سریعتر برای دنبال کردن روشهای کنترلی و پیشگیری اقدام کنید تا بیماری پیشرفت نکند و آسیب دائمی به مفاصل وارد نکند.
سخن پایانی
همانطور که دیدید نقرس کاذب هم مانند بیماری نقرس یک بیماری مفصلی بوده، با این تفاوت که در نقرس کاذب کریستالهای پیروفسفات کلسیم در مفاصل تجمع میکنند. به علاوه اینکه علائم شدت کمتری در مقایسه با نقرس دارند. این بیماری میتواند کاملا ژنتیکی باشد و در صورتی که افراد نزدیکی مانند پدر و مادر درگیر آن هستند به فرزندان هم ارث برسد. اگر در این زمینه به اطلاعات بیشتری نیاز دارید سری به سایت درمانکده بزنید. همچنین میتوانید در درمانکده علاوه بر دسترسی به مطالب پزشکی بروز به لیست کاملی از متخصصین دسترسی داشته باشید. از دکتر زنان خوب در تهران گرفته تا بهترین متخصص روماتولوژی. همچنین راه ارتباطی با این پزشکان در اختیارتان قرار میگیرد.
نکات خیلی مهمی درباره نقرس کاذب گفتید ممنون از مقاله خوبتون