تداوم حرکت به سمت استفاده از چک‌های الکترونیک در مبادلات - افق اقتصادی

تداوم حرکت به سمت استفاده از چک‌های الکترونیک در مبادلات - افق اقتصادی
جمعه, ۲ آذر ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | 2024-11-22
کد خبر: 24638 |
تاریخ انتشار : ۱۲ تیر ۱۴۰۲ - ۹:۱۶ |
309 بازدید
۰
7
ارسال به دوستان
پ

بنابر اعلام بانک مرکزی، چک الکترونیک به عنوان محصولی جدید در آبان سال گذشته در ابتدا توسط سه بانک رونمایی شد و اکنون سایر بانک‌ها نیز در مراحل آزمون‌ فنی محصول خود هستند و با ادامه این روند، چک‌های الکترونیک به مرور جایگزین چک کاغذی می‌شوند.

تداوم حرکت به سمت استفاده از چک‌های الکترونیک در مبادلات

تداوم حرکت به سمت استفاده از چک‌های الکترونیک در مبادلات

۲۱ آبان سال گذشته بود که از چک الکترونیکی رونمایی شد؛ چک الکترونیکی یکی دیگر از گام‌های بانک مرکزی و شبکه بانکی کشور در راستای ارائه خدمات غیرحضوری به شهروندان است.

در گام نخست از چک الکترونیکی سه بانک تجارت، صادرات و پارسیان در بانک مرکزی رونمایی شد.

چک الکترونیکی که آمنه نادعلی سخنگوی قانون چک در خصوص آن اعلام کرد: بانک مرکزی همه بانک‌ها را به پذیرش بین بانکی چک‌های دیجیتال سایر بانک‌ها در سامانه چکاوک مکلف و بخشنامه‌های مربوطه را به بانک‌ها ابلاغ کرده است.

او در ادامه با اشاره به افزایش تعداد بانک‌هایی که چک الکترونیکی ارائه می‌دهند، گفت: از این پس چهار بانک رفاه کارگران، کشاورزی، رسالت و پاسارگاد نیز خدمات چک الکترونیک را به مشتریان خود ارائه می‌کنند.

چک‌هایی که مورد استقبال خوبی هم قرار گرفته اند و بنا بر آخرین آمار اعلامی در رسانه ملی، بانک صادرات طی شش ماه گذشته با صدور بیش از ۲۳۵ هزار فقره چک الکترونیک از طریق همراه بانک و به صورت غیر حضوری موفق به مبادلات بانکی بین مشتریان خود شده است و در بانک پارسیان نیز تعداد چک‌های صادر شده از شروع پروژه ۱۲۶۳ دسته چک ۱۰ برگی معادل ۱۲۶۳۰ برگه بوده است.

بیش از ۳۰۰ هزار چک الکترونیکی صادر شده است

در ادامه نیز محرمیان معاون فناوری‌های نوین بانک مرکزی گفت: چک الکترونیکی در ۷ بانک عملیاتی شده و عده زیادی از مردم از آن استفاده می‌کنند و در مجموع بالای ۳۰۰ هزار چک الکترونیکی صادر شده است و به تدریج باید در این زمینه فرهنگ سازی شود.

چک‌هایی که علاوه بر صدور قابلیت نقدشوندگی الکترونیک هم دارند نکته‌ای که محرمیان با تاکید بر آن می‌گوید: خوشبختانه چک‌های الکترونیکی قابلیت نقدشدن الکترونیک را هم دارند.

چک‌های الکترونیکی که آقای اصغر بالسینی کارشناس امور بانکی در رابطه با آن پیش از این به باشگاه خبرنگاران جوان گفته بود، چک الکترونیکی همان چک کاغذی است که در فضا و بستری دیجیتال قرار است فعال شود یعنی هر آن چه که در رابطه با چک‌های کاغذی وجود دارد (بحث اعتبار، نحوه صدور، قوانین مرتبط با صدور و درخواست چک) در زمینه چک‌های الکترونیکی نیز صدق می‌کند. در کل چک الکترونیکی نسخه دیجیتال شده چک کاغذی است.

تسهیل فرآیند تولید با چک‌های الکترونیکی

تسهیل فرآیند تولید از جمله مزیت‌های چک الکترونیک به شمار می‌آید؛ موضوعی که وزیر اقتصاد احسان خاندوزی نیز با تاکید بر آن گفته بود: انجام چنین خدماتی موجب کاهش هزینه مبادله و تسهیل فرآیند تولید می‌شود. از جمله این هزینه‌ها مشکلات حقوقی و قضایی است و وقتی در نظام اقتصادی، نااطمینانی‌ها کاهش یابد، فعال اقتصادی با خیال آسوده‌تری خرید و فروش را انجام می‌دهد.

به گفته فرزانی کارشناس امور بانکی، تسریع در صدور چک از دیگر مزیت‌های ابزار چک الکترونیکی است؛ مزیت‌هایی که او در ادامه با اشاره به آن گفت: این نوع چک جذابیت‌های خودش را دارد. حذف دخل، تصرف و جعل توسط دارنده چک و کاهش مراجعه حضوری از مزیت‌های آن محسوب می‌شود.

او افزود: اقدام به صدور چک‌های الکترونیکی و استفاده از فناوری اطلاعات در مبادلات سبب کاهش هزینه‌های مبادلاتی می‌شود. همچنین تسریع و شفافیت در معاملات را می‌تواند به همراه داشته باشد که این مورد می‌تواند به اقتصاد کشور کمک کند. علاوه بر این امکان نظارت بانک مرکزی را نیز افزایش می‌دهد.

چک‌های الکترونیک به مرور جایگزین چک کاغذی می‌شوند

چک الکترونیکی که بناست جایگزین چک‌های کاغذی شوند؛ موردی که بانک مرکزی در رابطه با آن اعلام کرد: سایر بانک‌ها نیز در مراحل آزمون فنی محصول خود هستند و با ادامه این روند، چک‌های الکترونیک به مرور جایگزین چک کاغذی می‌شوند.

حالا باید منتظر ماند و دید با توجه به مزیت‌های مطرح شده در خصوص این نوع چک، پروژه چک الکترونیک چه زمان به طور کامل در تمام بانک‌ها عملیاتی خواهد شد؟

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید