عضو اجرائی هیئتمدیره بانک صادرات ایران در «همایش ملی اقتصاد دیجیتال در انقللاب صنعتی چهارم» در دانشگاه صنعتی امیرکبیر به تشریح مهمترین دغدغهها و راهبردهای نظام بانکی در سند نظام اقتصاد دیجیتال ایران پرداخت.
رشد و گسترش روز افزون فناوری اطلاعات و ارتباطات در عملکرد سازمانها و نهادهای مالی تحولات گستردهای ایجاد نموده است که ظهور پدیده بانکداری الکترونیکی از نتایج آن به شمار میرود. صنعت بانکداری کشور در سالهای اخیر، در راستای همسویی با جریان توسعه بانکداری الکترونیک در بازارهای پولی و بانکی جهان، در به کارگیری این نوآوری به تکاپو وادار شده است.
با بررسی مفاهیم بانکداری الکترونیکی و مزایای آن در اقتصاد، در کنار فراهم نمودن بسترهای قانونی در کشور، بانکها و بنگاههای اقتصادی تلاشهای زیادی برای گسترش این حوزه از تجارت الکترونیک انجام داده اند، لیکن فقدان برخی زیر ساختهای فنی، تکنولوژی، قانونی و فرهنگی و وجود تحریمهای بین المللی، کندی این فعالیتها را موجب شده است.
یاسر مرادی در پنل تخصصی این همایش که با حضور مسئولان دولت، اساتید دانشگاه، دانشجویان و فعالان صنعت دیجیتال با عنوان «اقتصاد دیجیتال پیشران انقلاب صنعتی» برگزار شد، چالشهای نظام بانکی برای پیشبرد اهداف اقتصاد دیجیتال و اقدامات بانک صادرات ایران را در پنج بخش «حکمرانی داده»، «سرمایهگذاری و تامین مالی»، «استفاده از فناوریهای نوین و نوآوری»، «احراز هویت» و «پرداخت» برشمرد.
او صیانت از سرمایههای اطلاعاتی و دادهها در مقابل مخاطرات و بهرهگیری از ظرفیت این دادهها برای راهبری هوشمند کسب و کارها و خلق ارزش برای عموم مردم را از مهمترین چالشهای حکمرانی داده عنوان کرد و در خصوص اقدامات بانک صادرات ایران برای برطرف کردن این دغدغهها، گفت: بانک صادرات ایران اولین بانکی است که ادارهای تحت عنوان اداره کل هوشمندسازی و نوآوری با هدف پیادهسازی بانکداری هوشمند به عنوان نسل چهارم بانکداری تاسیس نموده است. «داده محوری» و «مشتری محوری» که وجوه تمایز بانکداری هوشمند با نسلهای پیشین بانکداری (بانکداری سنتی، بانکداری الکترونیک، بانکداری دیجیتال) است، به عنوان ماموریتهای اصلی این اداره کل تعریف شده است.
مرادی در بیان چالشهای حوزه سرمایهگذاری و تامین مالی نیز محدودیتهای پرداخت بینالمللی، قواعد سختگیرانه مربوط به حوزه اقتصاد دیجیتال و تجارت الکترونیک و همچنین نوسانات اقتصادی را مورد توجه قرار داد و تامین مالی از طریق پرداخت تسهیلات، گشایش اعتبار اسنادی و صدور ضمانتنامه و همچنین پیادهسازی سامانه «ست» (توثیق الکترونیکی دارایی) و پلتفرم تامین مالی زنجیره تامین را به عنوان اقدامات انجام شده توسط بانک صادرات ایران برشمرده و گفت: تلاش میکنیم تا با استفاده بهینه از هوشمندسازی برای سرمایهگذاری بهتر، منابع بانکی را عادلانه بین همه افراد کشور تقسیم کنیم.
عضو اجرائی هیئتمدیره بانک صادرات ایران همچنین با بررسی ابعاد حقوقی تولید، نگاهداری و استفاده از رمزارزها در قالب قوانین جاری کشور، به چالشهای استفاده از فناوریهای نوین و نوآوری در اقتصاد دیجیتال اشاره کرد و اقدامات بانک در این زمینه را تشریح کرد.
او رشد سریع فناوری و تغییر مداوم ذائقه مشتریان را مهمترین چالشهای این حوزه برشمرد و تغییر رویکرد بانک به سوی نوآوری باز برای پذیرش حداکثری ایدهها، دادهها، افراد و افزایش تعاملپذیری بین اجزای اکوسیستم نوآوری از جمله استارتآپها و فینتکها را از راهبردهای بانک صادرات ایران در این زمینه برشمرد. تعامل با دانشگاهها و پارکهای علم و فناوری از جمله تفاهم نامه منعقده با دانشگاه صنعتی امیرکبیر و نیز تفاهم نامه منعقده با پارک علم و فناوری دانشگاه مذکور برای تاسیس آکادمی بانکداری هوشمند را میتوان از جمله اقدامات عملیاتی بانک در این حوزه نام برد.
مرادی درباره چالش عملیاتی شدن احراز هویت غیرحضوری در اقتصاد دیجیتال نیز نیاز به مراجعه حضوری مشتریان به شعب برای دریافت خدمات پایه و ریسک عدم شناسایی صحیح مشتری و جعل را از جمله نگرانیهای این بخش مطرح کرد و پیادهسازی پلتفرمهای جدید بانکی از جمله نئوبانک به عنوان بانک کاملا غیرحضوری با بهرهگیری از خدمات احراز هویت و امضای دیجیتال را از مهمترین اقدامات بانک در این بخش برشمرد.