جذب ایده های متخصصان و کارکنان در راستای تحول و توسعه بانک کارگشایی - افق اقتصادی

جذب ایده های متخصصان و کارکنان در راستای تحول و توسعه بانک کارگشایی - افق اقتصادی
یکشنبه, ۱ مهر ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | 2024-09-22
کد خبر: 165586 |
تاریخ انتشار : ۱۴ آبان ۱۴۰۲ - ۱۳:۵۴ |
163 بازدید
۰
5
ارسال به دوستان
پ

با بهره گیری از ایده های همه کارکنان می توان تصمیمات قابل توجهی در راستای توسعه بانک کارگشایی اتخاذکرد. از این رو جذب ایده های کارکنان بانک کارگشایی در راستای بهبود عملکرد این بانک باید در دستور کار مدیران بخش های مختلف قرار گیرد.

جذب ایده های متخصصان و کارکنان در راستای تحول و توسعه بانک کارگشایی

ضرورت جذب ایده های همه کارکنان در راستای تحول و توسعه بانک کارگشایی

بانک کارگشایی یکی از واحد‌های تابعه بانک ملی ایران است که به منظور رفع نیاز‌های فوری و احتیاجات ضروری افراد محروم و نیازمند جامعه با پرداخت وام قرض الحسنه و جعاله رفع احتیاجات ضروری گره گشای مشکلات افراد جامعه باشد.

بانک کارگشایی می‌کوشد در مواقع ضروری با حداقل زمان در ازای ترهین طلاآلات با پرداخت تسهیلات جعاله و وام قرض الحسنه برای کمک هزینه درمان، کمک هزینه تحصیلی، تهیه جهیزیه، ودیعه مسکن و … در کنار مشتریان خود باشد.

بانک کارگشایی در مدت پنج ماه نخست سال نیز تعداد ۴۲ هزار و ۴۸۷ فقره تسهیلات قرض‌الحسنه به ارزش بیش از یک هزار و ۹۶۲ میلیارد ریال و تعداد ۷۰ هزار و ۳۴۲ فقره تسهیلات جعاله به ارزش ۱۶ هزار و ۵۰۷ میلیارد ریال پرداخت کرده است.

لازم به ذکر است، آمار‌ها نشان می‌دهد پرداخت تسهیلات جعاله و قرض الحسنه بانک کارگشایی در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل به ترتیب ۵۶ درصد و ۷۷ درصد رشد داشته است.

بانک کارگشایی به عنوان یکی از واحد‌های بانک ملی ایران در حال حاضر با ۱۳ شعبه و ۴۲ دایره فعال در سراسر کشور مشغول ارائه خدمات متمایز و منحصر بفرد از جمله پرداخت وام قرض الحسنه، اعطای تسهیلات جعاله احتیاجات ضروری، نگهداری و حفاظت از طلا و جواهرات مشتریان، تخصیص صندوق امانت به مشتریان، افتتاح انواع حساب‌های بانکی، خدمات بانکداری الکترونیک و… به مشتریان ارجمند خود است.

 

صمد عزیزنژاد عضو هیات مدیره بانک ملی ایران و رئیس هیئت امنای بانک کارگشایی در جلسه‌ ای که به مناسبت سالروز تاسیس بانک کارگشایی برگزار شد، ضمن تاکید بر استفاده از ظرفیت منابع انسانی، اظهار نمود: باید سعی کرد از فکر و تجربه همه کارکنان و مشاوران برای تصمیم گیری‌ها بهره گرفت، تا همه جوانب کار در تصمیمات سنجیده شود.

وی در ادامه افزود: باید از ظرفیت جوانان استفاده کرد؛ چرا که افراد جوان ایده‌های جدید تری برای انجام امور دارند و می‌توان از این راهکار‌ها برای انجام هر چه دقیق‌تر و سریع‌تر امور استفاده کرد.

عزیزنژاد همچنین در خصوص تغییر ساختار بانک کارگشایی نیز گفت: این موضوع که بانک کارگشایی به یک شعبه مستقل بانک ملی تبدیل شود، در دستور کار قرار دارد، اما زیرساخت‌های این تغییر از قبیل رفع چالش‌های فنی و منابع انسانی، باید طی یک برنامه میان مدت، تامین شود.

وی با اشاره به این که یکی از چالش‌های مهم اقدامات توسعه‌ای در این خصوص را نیروی انسانی متخصص است اظهار کرد: برای رفع این چالش باید آموزش را به صورت جدی در برنامه قرار داد و با ارتقای آموزش نیرو‌های موجود و جذب نیرو‌های متخصص، این چالش را از سر راه برداشت.

عزیزنژاد بر ایجاد انگیزه در بین کارکنان تاکید کرد و افزود: مدیران شعب باید در راستای افزایش انگیزه و چابکی کارکنان، تشویق آن‌ها را از طرق مختلف جدی بگیرند، زیرا روحیه خوب کارکنان در برخورد با مشتریان یکی از مهم‌ترین راه‌های پیشرفت بانک است و برای حفظ این روحیه باید اقدامات لازم را به انجام رساند.

عضو هیات مدیره بانک ملی ایران اظهار کرد: بانک کارگشایی می‌تواند با برگزاری یک همایش اسلوب و روش جدید خود را در اختیار کارکنان قرار دهد تا همه کارکنان در جریان فرآیند بهبود عملکرد این بانک قرار بگیرند.

وی درباره گسترش فعالیت‌های بانک کارگشایی نیز اظهار کرد: برای مثال می‌توان به جز طلا از سایر اقلام قابل ارزشگذاری نیز برای ضمانت تسهیلات استفاده کرد و این مساله می‌تواند گستره فعالیت و مشتریان بانک کارگشایی را به صورت جدی توسعه دهد.

در ادامه نیز ایرج نیازی رئیس بانک کارگشایی مرکز، با اشاره به این که بانک کارگشایی برای بانک ملی ایران مانند یک گنج است، گفت: بانک کارگشایی با فلسفه خوبی تاسیس شده است و برای این که بتوانیم اهداف آن را محقق سازیم، باید همه دست به دست هم دهیم تا شاهد اتفاقات مطلوبی در این بانک باشیم.

وی ادامه داد: اعتماد به همکاران و مشاوره گرفتن از کارکنان در راستای جذب ایده‌ها در بانک کارگشایی آغاز شده است و می‌توان امیدوار بود که با اجرای ایده‌های جدید در راستای رشد و تعالی این بانک گام برداریم.

نیازی با تاکید بر اجرای فرایند اصلاح ساختار بانک کارگشایی، تصریح کرد: اصلاح ساختار در دستور کار قرار دارد و در ابتدای این راه موضوع غیر حضوری کردن امور مربوط به مشتریان در دست اقدام است تا هزینه و زمان حمل و نقل از دوش مشتریان برداشته شود.

وی افزود: همچنین مسائلی مانند بهبود عملکرد و فرآیند‌های مربوط به خزانه داری، کاهش ریسک‌های عملیاتی و بهبود ارتباط کارکنان شعب با مشتریان در دستور قرار گرفته و در حال انجام است.

نیازی در خاتمه با تاکید بر انجام امور مربوط آموزش و پیشرفت علمی کارکنان، نیز گفت: همایشی که پیشتر به آن اشاره شد، ضروری است تا طی آن کارکنان و مدیران بتوانند در جریان آخرین طرح‌ها و سیاست‌ها قرار گیرند.

در پایان مراسم نیز صمد عزیزنژاد به همراه هیات عامل بانک کارگشایی، از شعبه مرکزی این بانک بازدید کردند.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید