کاهش ۸ الی ۱۱ درصدی قیمت طلا از ابتدای سالجاری که در کنار کاهش قیمت طلا، میزان تقاضا در بازار نیز کاهش یافته است.
قیمت دلار با پشت سر گذاشتن فراز و نشیب زیاد در نخستین هفته مردادماه، توانست دوباره کانال ۴۹ هزار تومانی را لمس کند. فعالان بازار ارز عنوان میکنند که این افزایش قیمت که بهویژه در دو روز گذشته ملموس بوده، به دلیل انتظار افزایش قیمت دلار پس از ایام سوگواری محرم رخ داده است. روند قیمت سکه و طلا این روزها با وجود تعطیلی بازار، افزایشی است. کارشناسان دلیل این موضوع را افزایش قیمت دلار و معاملات پشتخطی بزرگان بازار میدانند.
قیمت دلار با پشت سر گذاشتن فراز و نشیب زیاد در نخستین هفته مردادماه، توانست دوباره کانال ۴۹ هزار تومانی را لمس کند. فعالان بازار ارز عنوان میکنند که این افزایش قیمت که بهویژه در دو روز گذشته ملموس بوده، به دلیل انتظار افزایش قیمت دلار پس از ایام سوگواری محرم رخ داده است.
قیمت دلار در روزهای قبل از روز تاسوعا موفق شد دوباره در کانال ۴۹ هزار تومانی قرار گیرد. قیمت دلار در این روز نوسانات زیادی را پشت سر گذاشت و تلاش کرد خود را به نیمه این کانال نزدیک کند، اما در نهایت روی قیمت ۴۹ هزار و ۵۰ تومان بسته شد.
در حالی قیمت دلار توانست در روز چهارشنبه کانال ۴۹ هزار تومانی را لمس کند که روزهای قبل در آستانه سقوط به کانال ۴۷ هزار تومانی قرار گرفته بود. با این وجود، اما به دلیل انتظار رشد قیمت پس از ایام سوگواری محرم، قیمت دلار دوباره بالا رفت تا در نهایت وارد کانال جدید شود.
در همین راستا علی طباطبایی کارشناس اقتصادی گفت: «قیمت دلار با اخبار مثبت میتواند به کانالهای پایینتر ورود کند؛ کما اینکه در یک ماه گذشته نیز به همین واسطه اندکی کاهش داشته است. اگر چنین خبری اتفاق نیفتد قیمت این اسکناس دوباره در مسیر افزایشی قرار میگیرد.»
این کارشناس اقتصادی افزود: «شوکهای بازدارنده قیمتی در کوتاهمدت بر بازار ارز تاثیر میگذارد؛ اما تمام این موضوعات مقطعی است و باید انتظار آغاز صعود قیمت دلار را داشته باشیم.»
وی به موضوع تورم و افزایش تقاضا برای واردات در نیمه دوم سال جاری اشاره کرد و گفت: «ممکن است در صورت توافق، قیمت دلار زمان بیشتری رِنج باشد. اما در صورت توافق یا عدم توافق، میتوان تا پایان سال دلار ۷۰ هزار تومانی پیشبینی کرد.»
وی خاطرنشان کرد: «کف قیمت دلار محدوده ۴۹ هزار تومانی است و در میانمدت و محدوده زمانی ۶ ماهه سقف این اسکناس کانالهای بالاتر است.»
طباطبایی با اشاره به تلاشها و سیگنالهای سیاستگذار برای روند کاهشی در بازار ارز اظهار کرد: «با تمام تلاشهای بازارساز دلار باز هم مسیر صعودی خود را خواهد رفت. به این دلیل که صنایع بالادستی کشور، خودشان را با دلارهای قیمت بالاتر وفق میدهند بعید میدانم کاهش دستوری قیمت دلار جواب دهد.»
کاهش پلکانی قیمت دلار
برزو حقشناس دیگر کارشناس اقتصادی هم با اشاره به قیمت ۵۳ و ۵۴ هزار تومانی به عنوان ارزش ذاتی قیمت دلار گفت: «فعلا تمایل سیاستگذار بر سرکوب قیمت دلار و بردن به زیر ارزش ذاتی است؛ بنابراین اجازه برگشتن قیمت به کریدور ۵۰ هزار تومانی را نمیدهد. تلاش سیاستگذار کاهش پلکانی قیمت دلار در کریدور ۴۰ هزار تومانی است.»
وی با اشاره به اینکه فعلا دست سیاستگذار برای مهار رشد قیمت دلار باز است، خاطرنشان کرد: «شاید در هفته جاری قیمت به کانال ۴۷ هزار تومانی نیز ورود کند. اما هر چه به اواسط تابستان نزدیکتر شویم فشردگی فنر قیمت دلار بیشتر میشود و حفظ فاصله بین قیمت و ارزش ذاتی سختتر خواهد شد.»
نادر بذرافشان، رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران، اظهار کرد: افزایش اندک قیمت طلا و سکه در روزهای گذشته بهعلت نوسان نرخ ارز بوده است و امیدواریم پس از بازگشایی بازار و انجام معاملات فیزیکی نرخ رسمی مشخص شود.
وی در ادامه افزود: با توجه به تعطیلی بازار از روز سهشنبه به مناسبت فرا رسیدن ماه محرم و ایام سوگواری قیمتهای اعلامی، حدودی است و قیمتهای واقعی پس از بازگشایی بازار اعلام خواهد شد.
به گفته بذرافشان بازار تهران به مناسبت ماه محرم مانند سالهای گذشته از روز سهشنبه تعطیل شده است و این تعطیلی تا روز یکشنبه ادامهدار خواهد بود.
رئیس اتحادیه طلا و جواهر تهران با تاکید بر اینکه تقاضا در بازار طلا به ۱۰ درصد رسیده است، اعلام کرد: کاهش میزان تقاضا از ابتدای سال آغاز شده و همچنین میتوان گفت قیمتها ۸ الی ۱۱ درصد کاهش یافته است.
وی تصریح کرد: کاهش بیسابقه تقاضا در بازار باعث کاهش تولید واحدهای تولیدی و کاهش فروش واحدهای توزیعکننده شده است.
معیار تعیینکننده قیمت طلا چیست؟
همچنین میثم رادپور، کارشناس بازار سکه و طلا، گفت: اونس جهانی طلا، قیمت روز دلار، وزن و عیار از معیارهای بررسی قیمت طلا است و بهراحتی میتوان قیمت طلا را با این مولفهها مشخص کرد.
وی در ادامه افزود: ۲ مولفه قیمت اونس جهانی و دلار، قیمت ذاتی طلا را مشخص میکند؛ قیمت ذاتی به این معنا است که اگر شخصی بخواهد طلای خود را در هر کشوری بهفروش برساند، آن طلا را به یک ارزش واحد از آن خریداری میکنند.
رادپور با اشاره به اینکه کاهش قیمت طلا و سکه در روزهای گذشته بهعلت نوسان جهانی اونس طلا و کاهش نرخ ارز بوده است، اظهار کرد: قیمت شمش و طلای آبشده بهعلت نداشتن اجرت بسیار نزدیک به قیمت ذاتی و واقعی است.
به گفته این کارشناس بازار سکه و طلا، سکه یکی از معروفترین و عمدهترین کالاها برای سرمایهگذاری در کشور است؛ چرا که شرکتهای تصفیهکننده و تولیدکننده شمش توسعه پیدا نکرده و این مساله باعث شده که مردم نسبت به خرید شمش علاقه کمتری داشته باشند.