تغییر و تحول در ارکان متغیر تورم‌ساز+ نمودار - افق اقتصادی

تغییر و تحول در ارکان متغیر تورم‌ساز+ نمودار - افق اقتصادی
جمعه, ۲۱ دی ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | 2025-01-10
کد خبر: 342826 |
تاریخ انتشار : ۲۱ دی ۱۴۰۳ - ۱۱:۳۰ |
1 بازدید
۰
می پسندم
ارسال به دوستان
پ

به گزارش اکوایران، بررسی‌های آماری نشان می‌دهد که در سال ۱۴۰۳، سهم پول از رشد نقدینگی نسبت به سهم شبه‌پول افزایش قابل‌توجهی داشته است. اما عمر این افزایش تا مهرماه بوده و طبق اخرین آمارهای بانک مرکزی سهم پول از رشد نقدینگی در آبان ماه با افتی چشمگیر مواجه شده است. به طوریکه سهم پول […]

تغییر و تحول در ارکان متغیر تورم‌ساز+ نمودار

به گزارش اکوایران، بررسی‌های آماری نشان می‌دهد که در سال ۱۴۰۳، سهم پول از رشد نقدینگی نسبت به سهم شبه‌پول افزایش قابل‌توجهی داشته است. اما عمر این افزایش تا مهرماه بوده و طبق اخرین آمارهای بانک مرکزی سهم پول از رشد نقدینگی در آبان ماه با افتی چشمگیر مواجه شده است. به طوریکه سهم پول از رشد نقدینگی در آبان ماه امسال به کمتر از ۷ واحد درصد رسیده است.

در اقتصاد هر کشوری، دو مفهوم کلیدی پول و شبه‌پول، نقشی اساسی ایفا می‌کنند. مدیریت صحیح پول و شبه‌پول توسط بانک‌ها و سیاست‌گذاران اقتصادی، نقشی کلیدی در کنترل تورم، هدایت سرمایه‌گذاری‌ها و بهبود رشد اقتصادی ایفا می‌کند. این هماهنگی میان پول و شبه‌پول می‌تواند حتی در شرایط بحران، پایداری اقتصاد را تضمین کرده و نیازهای جامعه را برآورده سازد.

پول و شبه پول در شبکه بانکی

پول همان دارایی در دسترس است که روزانه از آن استفاده می‌کنیم، از اسکناس و سکه گرفته تا موجودی حساب‌های بانکی. پول ابزاری است که معاملات روزمره را ساده‌تر می‌کند و به‌دلیل نقدشوندگی بالا، گزینه اول برای خرید، پرداخت بدهی‌ها و سایر مبادلات مالی است.

در مقابل، شبه‌پول شامل دارایی‌هایی است که به‌سادگی قابل استفاده نیستند اما ارزش اقتصادی قابل‌توجهی دارند. نمونه‌هایی از شبه‌پول عبارت‌اند از سپرده‌های بلندمدت، حساب‌های پس‌انداز، و اوراق مالی. این دارایی‌ها به زمان و شرایط خاصی برای تبدیل‌شدن به پول نقد نیاز دارند اما معمولاً سود بیشتری نصیب دارنده می‌کنند.

به‌طور کلی، می‌توان پول را مناسب برای نیازهای امروز و شبه‌پول را ابزاری برای برنامه‌ریزی آینده دانست. افراد از پول برای رفع نیازهای روزمره و از شبه‌پول برای پس‌انداز و سرمایه‌گذاری بهره می‌گیرند.

نقدینگی حاصل جمع پول و شبه‌پول در اقتصاد است. رشد نقدینگی، بسته به این که از کدام بخش بیشتر نشئت گرفته باشد، پیامدهای متفاوتی دارد. اگر سهم پول در رشد نقدینگی بیشتر باشد، نشان‌دهنده حرکت سریع‌تر نقدینگی به سمت بازارها است که ممکن است به افزایش نوسانات و تشنج در بازارها منجر شود.

از سوی دیگر، اگر رشد نقدینگی عمدتاً از جانب شبه‌پول باشد، نشان‌دهنده انباشت منابع در سپرده‌های بانکی است. این وضعیت می‌تواند در صورت اجرای سیاست‌های پولی اشتباه در سال‌های آینده، موجب افزایش فشار تقاضا در بازارها و ایجاد عدم تعادل اقتصادی شود.

وضعیت پول و شبه پول در سال ۱۴۰۳

آمارهای بانک مرکزی نشان می‌دهد روند رشد نقدینگی در سال جاری تا مهر ماه صعودی بوده اما این رشد در آبان ماه با کاهش ۰.۵ واحد درصدی مواجه شده است. به طوریکه در رشد نقدینگی از ۲۸.۶ درصد در مهرماه به ۲۸.۱ درصد درآبان ماه کاهش یافته است.

آمار سهم پول از رشد نقدینگی نیز نشان می‌دهد از فروردین ماه تا مهرماه سال جاری سهم پول از رشد نقدینگی به مسیر صعودی خود ادامه داده اما در آبان ماه این سهم با کاهش همراه بوده است. بر اساس داده‌های بانک مرکزی، سهم پول از رشد نقدینگی در فروردین ماه معادل ۴ واحد درصد بوده که با افزایش به ۷.۳ واحد درصد در مهرماه رسیده است. بر این اساس می‌توان گفت سهم پول در مهرماه بالاترین میزان از ابتدای امسال بوده است.

آخرین آمارهای بانک مرکزی از میزان پول و شبه پول نشان می‌دهد سهم پول از رشد نقدینگی در آبان ماه امسال به ۶.۶ واحد درصد رسیده است. به عبارتی از رشد نقدینگی ۲۸.۱ درصدی که در آبان رخ داده، ۶.۶ واحد درصد محصول رشد پول و مابقی یعنی ۲۱.۵ واحد درصد محصول رشد شبه پول بوده است.

در نهایت می‌توان گفت در آبان ماه امسال وضعیت متغیرهای پولی آرامش پیدا کرده و از وضعیت صعودی خود در ماه‌های پیشین فاصله گرفته است.

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید