کاربرد استیل در صنعت به مراتب بالاتر از دیگر مقاطع فولادی می باشد. این کاربرد به خاطر خواص منحصر به فرد این فلز در محیط های مختلف می باشد. صنایعی مانند تجهیزات پزشکی، دارویی، خودرو سازی، نظامی، نفت و گاز و پتروشیمی و بسیاری دیگر از صنایع از استیل در تجهیزات خود استفاده می کنند […]
کاربرد استیل در صنعت به مراتب بالاتر از دیگر مقاطع فولادی می باشد. این کاربرد به خاطر خواص منحصر به فرد این فلز در محیط های مختلف می باشد. صنایعی مانند تجهیزات پزشکی، دارویی، خودرو سازی، نظامی، نفت و گاز و پتروشیمی و بسیاری دیگر از صنایع از استیل در تجهیزات خود استفاده می کنند پس دروغ نیست اگر بگوییم ما درباره ی ماده اولیه اصلی صنعت صحبت می کنیم.
استیل ۳۰۴ چیست و چند نوع دارد؟
استیل ۳۰۴ یکی از آلیاژ های پر کاربرد استیل و از استیل های سری ۳۰۰ می باشد که به اختصار به ان استیل نگیر نیز می گویند. اگر بگوییم پر مصرف استیل در ایران آلیاژ ۳۰۴ می باشد بیراه نگفته ایم.درباره ساختار این استیل باید بگوییم که این فلز بر پایه ی آهن و حاوی کروم به میزان ۱۸ تا ۲۰ درصد و نیکل به میزان ۸ تا ۱۱ درصد میباشد.اصلی ترین عناصر سازنده استیل ۳۰۴ نیکل و کروم می باشند که این فلز را در دسته ی فولاد زنگ نزن قرار می دهد. استیل ۳۰۴ به دو دسته معمولی و کم کربن تقسیم میشود که به آن 304l نیز می گویند. تفاوت اصلی ۳۰۴ معمولی و کم کربن در استحکام ورق استیل تمایز ایجاد میکند. ورق کم کربن هنگام انجام فعالیت هایی نظیر خم کاری و برشکاری استیل دچار ترک و شکستگی نمی شود. برای اطلاع از قیمت روز ورق استیل ۳۰۴ می توانید لیست قیمت ورق استیل را مشاهده کنید.
ویژگی های استیل ۳۰۴ چیست
استیل ۳۰۴ به علت وجود عناصری مانند کروم و نیکل دارای ویژگی هایی می باشد که این ویژگی ها شامل مقاومت در برابر خوردگی ، تحمل دمایی تا دمای ۳۵۰ درجه به طور مستقیم ، قابلیت شکل پذیری بالا و جوش پذیری مناسب می باشد.
کاربرد استیل ۳۰۴
به طور کلی اصلی ترین کاربرد استیل ۳۰۴ در ساخت مخازن و تجهیزات حمل و نگهداری مواد غذایی ، دارویی و. مواد شیمیایی می باشد. مبدل های حرارتی و سیستم های تاسیساتی و یا صنایع نفت ، گاز پتروشیمی در تجهیزات خود از استیل ۳۰۴ استفلده می کنند. این استیل حتی در صنایع ساختمان سازی نیز استفاده مانند نمای ساختمان نیز استفاده می شود.از دیگر مصارف استیل ۳۰۴ می توان به ساخت تجهیزات آشپزخانه ای و لوازم خانگی و یا ساخت پیچ و مهره اشاره کرد.به طور کلی مصرف استیل ۳۰۴ بسیار فراتر از آ است که بتوان همه آن را ذکر کرد اما مواردی که در بالا اشاره شد بیشترین مصرف استیل به خصوص استیل ۳۰۴ را نشان می دهد.
خرید استیل ۳۰۴
برای خرید استیل ۳۰۴ باید به چند نکته توجه کنید که در ارامه به بررسی این نکات می پردازیم. این استیل به دو گروه کم کربن و معمولی تقسیم میشود و از لحاظ سطح نیز به دو گروه مات و براق عرضه می شود همه این موارد بر قیمت محصول تاثیر گذار است.در هنگام خرید استیل شما می توانید استیل ۳۰۴ را هم به صورت ورق و هم به صورت رول تهیه کنید. اصلی ترین موضوعی که هنگام خرید استیل ۳۰۴ باید به آن توجه کنید اطمینان از کیفیت و اصالت محصول می باشد که آلیاژ های دیگر با خواص مشابه استیل ۳۰۴ را به شما نفروشند. یکی از منابع معتبر برای ورق و رول اسنیل گروه صنعتی کانکا می باشد.
سطوح استیل ۳۰۴
سطح ورق استیل ۳۰۴ با توجه به نوع مصرف آن در محیط های مختلف انتخاب می شود به طور کلی سطوح استیل ۳۰۴ به ۳ بخش براق ، مات و خشدار تقسیم می شود که در ادامه به بررسی این سطوح می پردازیم.
- استیل ۳۰۴ براق: در شریطی که ظاهر کار از اهمیت بالایی برخوردار باشد سطح ورق استیل ۳۰۴ را با فرآیند پولیش کاری و آبکاری براق و درخشان می کنند این نوع ورق ۳۰۴ در بین سایر مدلها از قیمت بالاتری برخوردار است.
- استیل ۳۰۴ مات: زمانی که فقط بحث استحکام و مقاومت به خوردگی مطرح باشد استیل ۳۰۴ مات استفاده می شود که از قیمت پایین تری نسبت به ۳۰۴ براق دارد. بیشترین مصرف ۳۰۴ مات در ساخت مخازن و تجهیزات کارخانه ای می باشد.
- استیل ۳۰۴ خشدار: در این مدل با فرآیند های خاصی در سطح ورق خش هایی ایجاد میکنند که در صنایعی مانند ساعت سازی و جوهر سازی استفاده می شود.
بررسی معایب استیل ۳۰۴
استیل ۳۰۴ مقاومت به خوردگی بسیار خوبی در اغلب محیط ها از خود نشان می دهد. اما این استیل در محیط های کلریدی گرم با خوردگی حفره ای مواجه می شود. استیل ۳۰۴ در محیط هایی که به طور متناوب تا دمای ۹۰۰ ردجه یا به طور پیوسته تا دمای ۹۵۰ درجه کار میکنند مقاومت به اکسیداسون خوبی دارند اما اگر مقاومت به خوردگی در آب مطرح باشد استفاده پیوسته در محیط های با دمای بین ۴۰۰ تا ۷۰۰ درجه پیشنهاد نمی شود. به طور مثال در محیط های شور مانند سواحل به علت وجود کلر استفاده از استیل ۳۰۴ پیشنهاد نمی شود به همین خاطر از استیل ضد اسید ۳۱۶ استفاده می گردد.
تفاوت استیل ۳۰۴ و ۲۰۱
در بسیاری مواق اگر مصرف کننده آطلاعات کافی از استیل ۳۰۴ نداشته باشد هنگام خرید ممکن است دچار مشکل شود و بجای استیل ۳۰۴ آلیاژی به نام استیل ۲۰۱ را بجای ۳۰۴ به او بفروشند اما چه تفاوتی میان این دو آلیاژ وجود دارد؟ اولین تفاوت در قیمت است که استیل ۲۰۱ به مراتب قیمت پایین تری نسبت به ۳۰۴ دارد ولی اگر مصرف کننده بی اطلاع باشد استیل ۲۰۱ را با قیمت استیل ۳۰۴ به آن عرضه میکنند.
اما تفاوت های ساختاری آنها را می توان مقدار نیکل کمتر در استیل ۲۰۱ نام برد. در استیل ۲۰۱ مقدار نیکل حدود ۵ درصد است اما این مقدار در استیل ۳۰۴ به ۸ درصد می رسد. استیل ۲۰۱ ساختار مستحکم تر و مقاوم تری نسبت به استیل ۳۰۴ دارد به همین دلیل قابلیت فرم پذیری و جوشکاری کمتری نسبت به استیل ۳۰۴ دارد. استیل ۲۰۱ آلیاژی با دوام و مقاومت بالا می باشد ما این به این معنای داشتن مقاومت بیشتر در برابر خوردگی نمی باشد.کسب اطلاعات تکمیلی برای خرید استیل و اطلاعات درباره ی تفاوت آلیاژها از مهم ترین کارها قبل از اقدام به خرید مواد اولیه برای انجام پروژه می باشد.
استیل ۳۱۶ و انواع آن
استیل ۳۱۶ دیگر آلیاژ سری ۳۰۰ فولاد زنگ نزن می باشد که در ساختار خود علاوه بر کروم و نیکل، مولیبدن نیز در آن به کار رفته است. خاصیتی که مولیبدن به این آلیاژ می بخشد و آن را از استیل ۳۰۴ متمایز می کند خاصیت ضد اسیدی بودن است.بنابراین استیل ۳۱۶ در محیط های اسیدی کاربردی تر است.آلیاژ ۳۱۶ نیز مانند ۳۰۴ به نوع معمولی و کم کربن تقسیم می شود که بسته به نوع کارکرد از آن استفاده می شود.
ویژگی های استیل ۳۱۶
از ویژگی های اصلی استیل ۳۱۶ می توان به مقاومت در برابر زنگ زدگی، جوشکاری مناسب و مقاومت در برابر گرما اشاره کرد .ورق استیل ۳۱۶ در محیط های اسیدی مقاومت بهتری نسبت به استیل ۳۰۴ دارند. از طرف دیگر قابلیت جوش پذیری استیل ۳۱۶ بالا بوده و با کلیه روش های استاندارد هم به همراه فلز پرکننده و هم بدون فلز پرکننده امکان پدیر می باشد.
استیل ۳۱۶ قابلیت تحمل دما به طور ناپیوسته تا ۹۲۵ درجه سانتی گراد و به طور پیوسته تا ۸۷۰ درجه سانتی گراد را دارا می باشد. استفاده از این آلیاژ به طور پی در پی در دمای بالای ۹۰۰ درجه توصیه نمی شود.
برخی از کاربرد های استیل ۳۱۶
استیل ۳۱۶ با توجه به خاصیت هایی که دارد در محیط های مختلفی بسته به شرایط مورد استفاده قرار می کیرد به طور مثال برخی از این کاربرد ها عبارتند از:
ساخت کوره استیل
مخزن حمل و نگهداری مواد شیمیایی
ساخت تجهیزات دارویی
ساخت قطعات موتور هواپیما
ساخت مبدل های گرمایشی
ساخت قطعات پمپ های استیل
ساخت شیر آلات
و …..
استیل ۳۱۶ در عملیات حرارتی
به طور کلی استیل ۳۱۶ قابلیت سخت شدن با عملیات حرارتی را ندارد.عملیات حرارتی این آلیاژ تا دمای ۱۱۵۰ درجه بوده و بعد از خیلی سریع سرد می شود.
راه های تشخیص استیل ۳۰۴ و ۳۱۶
اصلی ترین راه تشخیص آلیاژ های استیل به طور کلی آنالیز شیمیایی می باشد که دقیق ترین راه نیز می باشد. راه بعدی استفاده از تفنگ انالیز می باشد که با قرار آن بر سطح ورق می توان آلیاژ ان را تشخیص داد اما نمی توان کم کربن یا پر کربن بودن آن رامتوجه شد. یک روش سنتی هم وجود دارد که می توان فرق بین ۳۰۴ یا ۳۱۶ بودن استیل را متوجه شد نحوه کار به این صورت است که با سمباده سطح ورق را تمیز کرده و سپس محلولی از ترکیب اسید نیتریک و هیدرو کلریک اسید را بر روی سطح ورق میریزیم بعد از گذشت چند دقیقه اگر جای محلول روی سطح ورق به رنگ زرد درآمد آن ورق از آلیاژ ۳۱۶ می باشد.
به طور کلی به علت شباهت ظاهری و کاربرد شبیه به یکدیگر این دو آلیاژ بهترین راه تشخیص آنالیز شیمیایی می باشد.
سطوح استیل ۳۱۶
سطوح در استیل ۳۱۶ همانند استیل ۳۰۴ می باشد و به همان ۳ دسته مات، براق و خشدار تقسیم می شوند
اما نکته ای که مطرح است استیل ۳۱۶ بخاطر گرانتر بودن در پروژه های حساس تر مورد استفاده قرار می گیرد
تولید استیل ۳۰۴ و ۳۱۶
تفاوت اصلی در تولید استیل های ۳۶۱و ۳۰۴ به توانایی شکل پذیری آنها بر میگردد. در ساختار استیل ۳۱۶ حدود ۲ درصد مولیبدن وجود دارد که همین موضوع باعث کاهش شکل پذیری می شود. از طرف دیگر استیل ۳۰۴ توانایی شکل پذیری به مراتب بالاتری نسبت به استیل ۳۱۶ دارد.
تفاوت قیمت استیل ۳۱۶ و ۳۰۴
استیل به طور کلی فلزی گران قیمت محسوب می شود علت اصلی آن نیز ویژگی ها و فرآیند تولید ان است.
هر آلیاژی قیمت خاص خود را دارد از عوامل تعیین کننده ی قیمت می توان به نوع آلیاژ، ضخامت آلیاژ، ورق یا رول بودن آن و سطح ورق اشاره کرد.استیل ۳۱۶ به علت وجود مولیبدن در ساختار خود و خاصیت ضد خورندگی آن از قیمت بالاتری نسبت استیل ۳۰۴ برخوردار است.
ورق و رول استیل
همه ی آلیاژ های استیل هم به صورت ورق و هم به صورت رول عرضه می شوند. کارخانه تولید کننده بسته به سفارش مشتری هم می تواند استیل را به صورت ورق فابریک تولید کند و هم به صورل رول.. ورق یا رول بودن استیل فقط از حیث نحوه مصرف با هم تفاوت دارند.به فرض مثال مصرف کننده برای انجام یک پروژه ابعاد خاصی مد نظر دارد در این صورت می تواند با خرید رول از آلیاژ مورد نظر سفارش خود را دریافت کند. از طرفی ابعادی که کارخانه ها تولید می کنند محدود است رایج ترین ابعاد ورق فابریک در عرض های ۱ متری، ۱.۲۵ متری و ۱.۵ متری می باشد.
استیل ۳۱۶ در صنعت ساعت سازی و جواهرات
یکی از فلزات پر مصرف در صنعت ساعت سازی و جواهرسازی استیل ۳۱۶ می باشد. علت استفاده از این آلیاژ خاصیت ضد خورندگی و ضد زنگ بودن استیل ۳۱۶ می باشد.
گواهی اصالت کالا
گواهی اصالت کالا یک برگه ی آنالیز به همراه یک کد انحصاری می باشد که تمامی مشخصات استیل در ان نوشته شده و توسط کارخانه تولید کننده استیل ارائه می شود. این برگه حکم شناسنامه محصول را دارد. پس باید دقت داشته باشید که هنگام خرید استیل از فروشنده بخواهید گواهی اصالت کالا را نیز در اختیار شما بگذارد تا از اصل بودن محصول خریداری شده اطمینان حاصل کنید.
جایگزین های استیل ۳۱۶
دو نوع از آلیاژ های ۳۱۶ را نام بریدم که استیل ۳۱۶ معمولی و کم کربن را شامل می شدند اما انواع دیگری هم وجود دارد که می تواند در شرایط خاص و بسته به نوع کاربرد جایگزین شوند برخی از این جایگزین ها عبارتند از:
- استیلTI ۳۱۶ : این آلیاژ مقاومت بهتری از خود در دمای ۶۰۰ تا ۹۰۰ درجه از خود نشان میدهد.
- استیلN ۳۱۶ : این آلیاژ از استیل ۳۱۶ معمولی استحکام بیشتری دارد و در مواردی که بحث استحکام مطره است می تواند جایگزین خوبی باشد.
- استیلL ۳۱۷ : در بستر های کلریدی مقاومت این آلیاژ از ۳۱۶ کم کربن بهتر می باشد اما در برابر ترک خوردگی وضعیتی مشابه دارد.
- آلیاژ ۲۲۰۵ : این آلیاژ مقاومت بسیار بالایی در دما های بالا و محیط های کلریدی از خود نشان می دهد استحکام آن نیز از استیل ۳۱۶ بالاتر بوده و طبیعتا قیمت بسیار بالاتری نیز دارد.
برشکاری استیل ۳۰۴ و ۳۱۶
شکل دهی و برشکاری استیل به روش گرم و سرد یا همان مکانیکی صورت می گیرد. روش گرم خود به ۳ طریق برش با لیزر، شعله و پلاسما صورت می گیرد. از مزایای برش با روش شعله می توان برش استیل با ضخامت های بالا را نام برد اما باید به این نکته توجه کرد که بعد از برشکاری سطح استیل نیاز به تمیزکاری دارد. دیگر روش برش گرم استفاده از پلاسما می باشد که نیازی به قالب گیری ندارد اما ممکن است سطح برش خورده دچار پیچش و اعوجاج شود.
برشکاری سرد نیز مانند برشکاری گرم به روش های خاص خود تقسیم می شود برخی از این روش ها شامل برش با واترجت، نیبلینگ، برش با گیوتین و تسمه بری می شود. در روش نیبلینگ برش با دقت بالایی صورت می گیرد. در روش گیوتین می توانیم به تمیزی سطح برش اشاره کنیم اما باید به محدود بودن ضخامت برشکاری نیز اشاره گردد.
جمع بندی
در این مطلب سعی کردیم. به طور تخصصی تر درباره ی استیل ۳۰۴ و ۳۱۶ صحبت کنیم از مزایای آن، کاربرد، ساختار و تفاوت هایی که دارد. اگر در کار خود نیاز به استیل ۳۰۴ یا ۳۱۶ داشتید می توانید به گروه صنعتی کانکا که سابقه فعالیت تخصصی در زمینه واردات و فروش استیل ۳۰۴ و ۳۱۶ را دارد تماس بگیرید تا شما را در این زمینه راهنمایی کنند.
بسیار عالی و کامل توضیح دادید، ممنون از مقاله خوبتون