با تلطیف فضای سیاسی میان ایران و عربستان، امیدها برای احیای روابط تجاری دو کشور زنده شده است. رئیس کنفدراسیون صادرات ایران میگوید تجارت با عربستان هرچند هنوز به سطح مطلوب نرسیده، اما روندی رو به رشد را تجربه میکند و در صورت تسهیل مسیرهای حملونقل، این روابط میتواند دوباره به دوران طلایی خود بازگردد.
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران پیشبینی کرده است که با توجه به بهبود روابط سیاسی ایران و عربستان و توافقات اخیر بین دو کشور، روابط تجاری دوباره به حالت عادی خود باز خواهد گشت. محمد لاهوتی اظهار داشت: “دو طرف به عنوان شرکای تجاری منطقهای، روابط خود را پیش خواهند برد.”
رشد چشمگیر اما ناچیز در تجارت دوجانبه
براساس اعلام گمرک ایران، رقمی بیش از ۶۰۰۰ درصدی برای رشد تجارت ایران و عربستان در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال ۱۴۰۲ پیشبینی شده است. این رشد چشمگیر، به دلیل تقریباً صفر بودن تجارت دو کشور در سالهای اخیر است. وزن تجارت در سال ۱۴۰۳ حدود ۶۱ هزار تن و ارزش آن ۲۵ میلیون دلار اعلام شده است که این ارقام هنوز ناچیز به نظر میرسند.
چالشهای ورود به بازار عربستان
لاهوتی افزود: “در سالهای اخیر، عربستان در تولید برخی کالاهای مشابه کالاهای ایرانی سرمایهگذاری کرده است که این موضوع ورود کالاهای ایرانی به بازار سعودی را دشوار کرده است.” با این حال، عربستان همچنان بازاری پرظرفیت برای محصولات ایرانی مانند فرش دستباف، کاشی و سرامیک، سیمان، و محصولات غذایی و کشاورزی به شمار میآید.
روش حمل کالا: ترانشیپمنت به جای صادرات دوباره
محمد لاهوتی در توضیح نحوه حمل کالاهای ایرانی به عربستان گفت: “با توجه به اینکه کشتیهای ایرانی به بنادر عربستان نمیروند و امکان حمل جادهای نیز وجود ندارد، از روش ترانشیپمنت استفاده میشود.” در این روش، کالا ابتدا در بنادر واسط در کشورهای حاشیه خلیج فارس تخلیه شده و سپس با کشتی یا کامیون به مقصد عربستان حمل میشود.
وی تأکید کرد: “در این روش، برخلاف صادرات دوباره، نیازی به تغییر اسناد تجاری نیست. البته در گذشته، کالاهای ایرانی اغلب با عنوان کالاهای اماراتی یا ترکیهای به عربستان وارد میشدند، اما پس از بازگشایی سفارتخانهها، این روش دیگر انجام نمیشود و آمارها، اگرچه کم، اما واقعی هستند.”
دیپلماسی اقتصادی و لزوم فعالسازی خطوط کشتیرانی
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران بر لزوم اتخاذ دیپلماسی اقتصادی فعالتر از سوی وزارت امور خارجه تأکید کرد و گفت: “لازم است بخش اقتصادی وزارت امور خارجه به برقراری دوباره خطوط کشتیرانی مستقیم بین ایران و عربستان اهتمام ورزد.”
وی ادامه داد: “اگر خطوط کشتیرانی مستقیم فعال شوند، هزینههای بازرگانان به میزان قابل توجهی کاهش خواهد یافت. همچنین، با توجه به سوبسیدهای موجود برای کشتیرانی، قدرت رقابت کالاهای ایرانی در بازار عربستان افزایش خواهد یافت.”
منبع:
ایلنا
گسترش نیوز
اقتصاد
بازگشت ایران به بازار سعودیها | عربستان چراغ سبز نشان داد
کدخبر:
۳۵۲۰۴۷
امیر خیرخواهان
۱۴۰۴/۰۲/۱۵ ۱۲:۰۰:۰۰