دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و قطر ابراز امیدواری کرد که نتیجه سفر رئیسجمهور ایران به قطر، تأسیس یک صرافی برای تسهیل فعالیت بازرگانان ایرانی در این کشور باشد. در حال حاضر، تاجران ایرانی برای انتقال ارز حاصل از تجارت خود، ابتدا باید آن را به امارات و سپس به ایران منتقل کنند که این فرآیند موجب کاهش ۲۰ درصدی سود آنها میشود.
مصطفی صالحینژاد، دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و قطر، در مورد دستاوردهای سفر امروز مسعود پزشکیان، رئیس جمهور، به قطر و تأثیر آن بر تسهیل تجارت ایرانیها با این کشور اظهار داشت: ایران و قطر به دلیل نزدیکی جغرافیایی و روابط خویشاوندی میان مردم دو کشور، شرایط مناسبی برای تجارت دارند. همچنین، روابط سیاسی میان دو طرف نیز در وضعیت مطلوبی قرار دارد که این عوامل، بستر مناسبی برای توسعه تجارت فراهم کرده است. با این حال، متوسط ارزش تجارت دو کشور تنها ۲۰۰ میلیون دلار در سال است.
وی افزود: مانع اصلی بر سر افزایش این رقم نبود امکان تبادلات مالی و بانکی میان دو کشور است و راهکار اصلی برای کاهش محدودیتهای برآمده از این چالش ایجاد یک بانک مشترک است که در سایه تحریمها اجرای آن شدنی به نظر نمیرسد. اما دستکم میتوان با ایجاد یک صرافی شرایط کار را برای بازرگانان ایرانی در قطر آسانتر کرد، این موضوع از زمان ریاست جمهوری آقای رئیسی تاکنون در دست پیگیری است و امیدواریم عملیاتی شود.
صالحینژاد یادآور شد: باید به این موضوع آگاه باشیم که قطر در رعایت قوانین بینالمللی که بر تحریم ایران متمرکز است با سختگیری فراوان عمل میکند و به شدت به این قوانین متعهد است. بنابراین و در این شرایط اگر خروجی سفر رئیس جمهور ایران به قطر ایجاد همین صرافی هم باشد دستاورد چشمگیری به شمار میآید زیرا تاجران ایرانی اکنون برای انتقال ارز حاصل از صادرات کالا به قطر باید ابتدا آن را به امارات و سپس به ایران منتقل کنند و با این اتفاق ۲۰درصد از سود تجارت آنها کم میشود، ضمن اینکه در امارات امکان انتقال پول با ارز دیجیتال وجود دارد اما قطریها هرگز این کار را نمیکنند و پول را تنها به یک حساب قطری یا اماراتی میریزند.
دبیرکل اتاق مشترک بازرگانی ایران و قطر اظهار کرد: روابط سیاسی و استراتژیک ایران و قطر بسیار خوب و عمیقتر از آن چیزی است که به نظر میرسد اما این امر نتوانسته مسیر تجارت را برای بخش خصوصی ایران در قطر هموار کند. در نتیجه اگر دستگاه دیپلماسی ایران بتواند ایجاد این صرافی را عملیاتی کند توانسته در آسانسازی تجارت ایرانیها با قطر یاریگر بخش خصوصی باشد.
وی تصریح کرد: در این شرایط ترکیه به خوبی توانسته در بازار قطر نفوذ کند و با اینکه هزینه تجارت با ترکها برای قطر حدود ۳۰درصد بیشتر از هزینه تجارت با ایرانیهاست اما محصولات ترکیه جای محصولات ایرانی را در بازار قطر گرفتهاند، این دستاورد ترکها حاصل دیپلماسی آنها با قطر است، ضمن اینکه به هر حال ترکیه تحریم نیست و ما هستیم.
صالحینژاد خاطرنشان کرد: از جمعیت حدود ۳میلیون نفری که در قطر ساکن هستند، ۳۰۰هزار نفر را قطریهای ساکن در این کشور تشکیل میدهند و بقیه مهاجرانی هستند که به دلیل شرایط جذاب سرمایهگذاری در قطر و صفر بودن مالیات در این کشور ساکن شدهاند و سرمایهگذاری کردهاند، این ۳۰۰هزار نفر سه ماه تابستان را در قطر سکونت نمیکنند و در اروپا، استرالیا و ترکیه اقامت میکنند اما هیچ کدام از آنها با وجود مسافت کم و ارزان بودن ایران، کشور ما را برای سفر تابستانی انتخاب نمیکنند چون در سفر به ایران امکان همراه داشتن کارت اعتباری بینالمللی را ندارند و باید پول را در چمدان حمل کنند و به ایران بیاورند، در موضوع سرمایهگذاری هم تجربههای پیشین نشان داده زیرساختهای لازم برای جذب سرمایهگذار قطری در ایران فراهم نیست.
وی در پاسخ به سوالی در مورد دلیل توقف فعالیت مرکز تجاری ایران در قطر توضیح داد: این مرکز به پیشنهاد اتاق مشترک بازرگانی ایران و قطر راهاندازی شد اما در دولت سیزدهم این پروژه به سازمان توسعه تجارت ایران و اجرای آن به یک شرکت بخش خصوصی واگذار شد اما عملکرد این شرکت ضعیف بود تا جایی که به تعطیلی پروژه انجامید.
منبع:
ایلنا
خانه
اقتصاد
بانک و بیمه
خبر خوش پزشکیان به مردم ایران | صرافی جدید در راه است
کدخبر:
۳۳۶۷۲۶
۱۴۰۳/۰۷/۱۳ ۲۲:۰۰:۰۰