صادارت ایران به افغانستان به ۱۰ میلیارد دلار می رسد؟ - افق اقتصادی

صادارت ایران به افغانستان به ۱۰ میلیارد دلار می رسد؟ - افق اقتصادی
یکشنبه, ۴ آذر ۱۴۰۳ / قبل از ظهر / | 2024-11-24
کد خبر: 287601 |
تاریخ انتشار : ۳۰ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۲:۱۲ |
63 بازدید
۰
3
ارسال به دوستان
پ

محمود سیادت گفت: طور معمول میانگین صادرات ایران به کشور افغانستان نزدیک به ۲ میلیارد دلار است که قطعاً در صورتی که تبادلات تجاری دو کشور طبق برنامه‌ها به نتیجه برسد، ظرفیت افزایش صادرات تا ۱۰ میلیارد دلار نیز وجود دارد.

صادارت ایران به افغانستان به ۱۰ میلیارد دلار می رسد؟

محمود سیادت در خصوص وضعیت تجارت میان ایران و افغانستان اظهار داشت: در آغاز ورود طالبان به دولت افغانستان، تجارت با این کشور به طور قابل توجهی کاهش یافت، اما در سه سال اخیر، روابط تجاری دو کشور به تدریج رشد کرده است.

سیادت ادامه داد: طی ۳ ماهه سال ۱۴۰۳، صادرات ایران به افغانستان ۵۱۷ میلیون دلار بود که حکایت از رشد ۳۱ درصدی دارد.

وی افزود: به طور معمول میانگین صادرات ایران به این کشور نزدیک به ۲ میلیارد دلار است که قطعاً در صورتی که تبادلات تجاری دو کشور طبق برنامه‌ها به نتیجه برسد، ظرفیت افزایش صادرات تا ۱۰ میلیارد دلار نیز وجود دارد.

 

سیادت در ادامه گفت: افغانستان دچار تحول اساسی شده و سیاست‌های بسیاری در این کشور تغییر کرده و فرصت‌های زیادی ایجاد شده است. اخیراً نیز نشستی با طرف افغانی برای بررسی فرصت‌های تجاری دو کشور برگزار کرده بودیم.

وی افزود: در گذشته، ایران کالای نهایی و ساخته شده به افغانستان صادر می‌کرد اما در حال حاضر با تعرفه‌هایی که طالبان بر کالاهای مشابه ساخت داخل اعمال کرده احتمال حذف یا کمرنگ شدن کالاهای ایرانی از بازار افغانستان وجود دارد.

سیادت ادامه داد: بنابراین با توجه به شرایط موجود و‌‬ با وضع عوارض بر واردات کالای نهایی از سوی افغانستان، حفظ بازار و تداوم تجارت با این کشور منوط به سرمایه‌گذاری مشترک است.

رئیس اتاق مشترک ایران و افغانستان تصریح کرد: در این راستا باید به سمت سرمایه گذاری و یا سرمایه گذاری مشترک با این کشور برویم و بخشی از تولید را در افغانستان انجام دهیم. این تصمیم بسیار حساس است و برای حفظ بازار افغانستان، باید هر چه سریع‌تر در این خصوص برنامه ریزی کنیم.

وی با بیان اینکه افغانستان در حوزه‌های معدن و کشت فراسرزمینی قابلیت‌های بسیار زیادی دارد، گفت: اگر بخواهیم سهمی از این بازار داشته باشیم باید بر این بخش‌ها متمرکز شویم و مطالعه عمیقی بر بازار این کشور داشته باشیم.

گفتنی است، در حال حاضر روغن‌های سبک و فرآورده‌ای نفتی، گازهای نفتی، شمش از آهن و فولاد، کامپاند پلی اتیلن، کف پوش‌های غیر مخملی باف، اوره، تخم مرغ و تخم خوراکی ماکیان، هیدروکربورهای سبک و سنگین، سیمان، گوجه فرنگی، سیب درختی، انواع پلی اتیلن، سیب زمینی، انواع کفش، میوه جات و سبزیجات، پرتقال، شیرخشک و انواع کاشی و سرامیک مهمترین اقلام صادارتی به افغانستان است.

هجوم سرمایه گذاران افغان به بازار مسکن

دبیر کارگروه تنظیم و کنترل بازار املاک و مستغلات وزارت راه و شهرسازی اعلام کرد که به طور قطع با ورود سرمایه‌گذاران خارجی به کشور مخالف نیستیم؛ اما نسبت به سرمایه‌گذاری آن‌ها در بازار مسکن و نه در تولید مسکن، موضع مخالف داریم.

یاسر دستمالچیان اظهار داشت: در حال حاضر، شاهد سرمایه‌گذاری‌های عمانی‌ها، قطری‌ها و بعضا اماراتی‌ها در بازار مسکن شیراز هستیم. همچنین سرمایه گذاران افغان وارد بازار مسکن چابهار شده‌اند. در خوزستان و برخی از مناطق استان‌های غربی هم سرمایه‌گذاران اقلیم کردستان و عراقی‌ها حضور پیدا کردند.

چرا در ایران قوانین به نفع مستاجران نیست؟

وی درباره ورود اتباع خارجی و سرمایه‌گذاران غیر ایرانی به بازار مسکن کشورمان اظهار داشت: به طور قطع با ورود سرمایه گذار خارجی به کشورمان مخالف نیستیم، اما سرمایه‌گذاری آن‌ها در بخش بازار مسکن و نه تولید مسکن، مخالف هستیم و خرید ملک از سوی خارجی‌ها با ترفند‌های دور زدن قانونِ ممانعت فروش زمین، ملک و مسکن به خارجی‌ها منجر به ایجاد اخلال در شبکه توزیع می‌شود و باعث افزایش قیمت‌ها در این بازار خواهد شد.

وی با اشاره به افزایش فروش ملک زمین در برخی از مناطق کشورمان به ویژه شیراز، چابهار و … ادامه داد: دستگاه‌های نظارتی محلی از این موضوع اطلاع دارند و برای این ترفند‌های خارجی‌ها برای دور زدن قوانین راهکار‌هایی هم وجود دارد و می‌توانیم خلا‌های قانونی را پر کنیم. کاملا از ترفند‌هایی که با استفاده از آن ممنوعیت فروش زمین و ملک به خارجی‌ها را دور می‌زنند، مطلع هستیم.

دبیر کارگروه تنظیم و کنترل بازار املاک و مستغلات وزارت راه و شهرسازی گفت: مردم باید در این باره و تبعات فروش املاک و زمین به خارجی‌ها آگاه شوند و این موضووع باید به مطالبه عمومی تبدیل شود.

دستمالچیان تاکید کرد: در حال حاضر، شاهد سرمایه‌گذاری‌های عمانی‌ها، قطری‌ها و بعضا اماراتی‌ها در بازار مسکن شیراز هستیم. همچنین سرمایه گذاران افغان وارد بازار مسکن چابهار شده‌اند. در خوزستان و برخی از مناطق استان‌های غربی هم سرمایه‌گذاران اقلیم کردستان و عراقی‌ها حضور پیدا کردند.

وی با اشاره به وضعیت عجیب بازار مسکن در خوزستان اظهار داشت: اخیرا بازدیدی از شهر‌های استان غربی و ملاقات فعالان اقتصادی این شهر‌ها داشتم و گفته شد که امروز قیمت مسکن در شهری مانند ملایر ۲۰ الی ۳۰ درصدی با قیمت‌ها در بازار مسکن در پایتخت فاصله دارد و علت این افزایش قیمت مسکن در ملایر را مهاجرت خوزستانی به این شهر عنوان کردند چرا که شهر‌های شمالی خوزستان به ملایر که مهد انگور و صنعت مبل سازی بوده، نزدیک و این شهر از لحاظ اشتغال بسیار پویا است و به همین دلیل نیاز به الحاق زمین به ملایر داشتند، اما چه اتفاقی افتاده است که خوزستانی‌ها به ملایر مهاجرت کرده اند؟

دبیر کارگروه تنظیم و کنترل بازار املاک و مستغلات وزارت راه و شهرسازی افزود: بومیان خوزستان در خوزستان ملک و زمین نمی‌خرند چرا که دیگر زمینی نیست و اراضی مرغوب از سوی خارجی‌ها خریداری شده و اگر هم باشد قیمت آن به شدت افزایش پیدا کرده، چرا که تقاضای خارجی‌ها قیمت‌ها را بالا برده‌است.

وی گفت: در این شرایط جمعیت و تقاضای خوزستان به ملایر سرریز می‌شود و وضعیت بازار مسکن ملایر هم به هم می‌ریزد و این وضعیت به اراک هم می‌رسد و سرمایه گذار خارجی در این بازار مسکن چنین اثرات مخربی در بازار مسکن می‌گذارد.

دستمالچیان ادامه داد: چرا سرمایه گذار خارجی وارد سیستان و زاهدان نمی‌شود؟ در حال حاضر قیمت خانه در زاهدان از قیمت ساخت ارزان‌تر است، اما در چابهار قیمت مسکن رو به افزایش است. فرصت برای افزایش سرمایه گذاری در بازار مسکن زاهدان وجود دارد و منطقه پهناوری است، اما توجه خارجی‌ها به سمت چابهار است. چرا در زاهدان سرمایه گذاری نمی‌کنند؟

دبیر کارگروه تنظیم و کنترل بازار املاک و مستغلات وزارت راه و شهرسازی با تاکید بر اینکه سرمایه‌گذاری در حوزه خرید ملک آسیب به اقتصاد کشور است، اظهار داشت: با توجه به افزایش تقاضا برای خرید مسکن در ملایر امروز صنعت منبت‌کاری و این هنر ایرانی در حال از بین رفتن است و توجه همه به بازار مسکن جلب شده و هر چه زمین به ملایر الحاق کنیم بلافاصله به فروش می‌رود و این وضعیت در شیراز و چابهار هم دیده شده است.

منبع:

مهر

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید