مدیر مرکز ملی صنایع خلاق و فرش ایران اعلام کرد که در چهار ماهه ابتدایی امسال، تولید فرش دستباف ۶ درصد افزایش یافته است و در این مدت، صادرات فرش دستباف به ۱۳ میلیون دلار رسیده است.
محمدرضا زارع بُرزشی اعلام کرد: در چهار ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۳، یک میلیون و سیصد و پنجاه هزار متر مربع در سطح کشور تولید فرش شده است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، ۶ درصد افزایش را نشان میدهد.
وی با اشاره به روند افزایش تولید صنعت فرش دستباف در سه سال گذشته ادامه داد: سال ۱۴۰۰ با تولید سه و سه دهم میلیون متر مربع؛ سال ۱۴۰۱ با تولید سه و نیم میلیون متر مربع و سال ۱۴۰۲ با تولید سه و نه دهم میلیون متر مربع فرش دستباف رشد ۱۱ درصدی را شاهد بودیم.
سرپرست مرکز ملی صنایع خلاق و فرش ایران همچنین از روند صعودی صادرات فرش پس از ۲۰ سال خبر داد و گفت: بر اساس آمار گمرک در ۴ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۲ صادرات فرش دستباف ۱۱ و نیم میلیون دلار بود. ۴ ماهه ابتدایی امسال هم این میزان ۱۳ میلیون دلار گزارش شده که نتیجه آن رشد ۱۲ درصدی صادرات پس از سالها شیب نزولی بوده است.
وی افزود: این رشد صادرات در نتیجه رفع موانع پیش روی تولیدکنندگان از جمله رفع تعهد ارزی از یکسال به ۳ تا ۵ سال و کاهش رقم آن از ۱۰۰ به ۲۰ درصد ماده اولیه، رفع مشکل عبور موقت فرش دستباف، کاهش حقوق ورودی ابریشم خام و شناسنامه دار کردن فرش دستباف این صنعت بود.
زارع برزشی افزود: از سال ۱۴۰۱ یکی از مشکلات جدی صادرات فرش دستباف، ابلاغ ممنوعیت خروج فرش دستباف از طریق پست بود که این مرکز مکاتبات لازم را با دفتر مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه تجارت ایران به منظور رفع مشکل و فراهم کردن امکان صادرات فرش از طریق پست انجام داد و بر اساس مصوبه هیئت وزیران هر شخص مطابق دستورالعمل مشترک وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت؛ امور اقتصادی و دارایی و میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی یک بار در سال میتواند تا سقف ۲۴ متر مربع فرش دستباف ایرانی و ۴۰ متر مربع گلیم دستباف از کشور با رویه پستی خارج کند و محدودیتی از نظر تعداد قطعات فرش و گلیم در سقف مساحت (متراژ) مذکور وجود ندارد.
به گفته وی با توجه به اقدامات صورت گرفته در حوزه فرش دستباف، رشد تولید در کنار صادرات میتواند نقش مهمی در میزان اشتغال و ارزآوری در کشور ایفا کند.
تجارت خارجی ۴ماهه کشور به ۳۶ میلیارد دلار رسید
محمد رضوانی فر َدر نشست تخصصی با اعضای اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران که با هدف بررسی مشکلات حوزه تجارت خارجی و امور گمرکی برگزار شد، اظهار کرد: برای تعیین ماهیت کالا با هدف اعمال مقررات از جمله تعیین تعرفه و موارد دیگر ۱۴۰ آزمایشگاه همکار گمرک به سامانه جامع گمرکی (EPL) اضافه شده است.
وی با اشاره به اینکه برای تعیین تعرفه و ارزش گذاری و برای اعمال مقررات، گمرک نیازمند تعیین ماهیت کالا است، افزود: گمرک طی فراخوانی از آزمایشگاههای واجد شرایط دعوت کرد تا به عنوان آزمایشگاه همکار گمرک فعالیت کنند.
معاون وزیر اقتصاد بیان کرد: از زمان فراخوان ۱۴۰ آزمایشگاه اعلام آمادگی کردهاند و در سامانه گمرک به عنوان آزمایشگاههای همکار معرفی شدهاند؛ به طوری که در استان تهران پیش از این دو تا ۳ آزمایشگاه فعالیت میکردند؛ اما با اجرای سیاستهای جدید در گمرک الان ۲۳ آزمایشگاه به تعیین ماهیت کالا میپردازند.
رضوانی فر ابراز امیدواری کرد: با افزایش تعداد آزمایشگاههای همکار، زمان تعیین ماهیت کالاها با سرعت و تسهیل بیشتر انجام میشود.
وی با اشاره به اینکه در سال جدید شیوهنامه ورود موقت بهروزرسانی شده است تا کارها با سهولت و شفافیت بیشتری انجام شود، بیان کرد: برای تسهیل و تسریع در کار هم اکنون انجام امور مربوط به رویه ورود موقت به گمرکات استانها واگذار شده است.
بسته پیشنهادی توسعه صادرات فرش تدوین شد
رئیس گمرک ایران ادامه داد: انجام رویه ورود موقت هم در گمرک مجوز دهنده، هم گمرک مرزی و هم در نزدیکترین گمرک به محل تولید انجام میشود.
رضوانی فر درخصوص وضعیت فرشهای دستباف که از سوی شرکتکنندگان در جلسه مطرح شد، اظهار کرد: گمرک ایران بسته پیشنهادی برای توسعه صادرات فرش را تدوین کرده است.
وی درخصوص آمار تجارت خارجی کشور در ۴ماهه امسال گفت: میزان تجارت خارجی کشور بدون نفت (مجموع صادرات و واردات) در این مدت به ۳۶ میلیارد دلار رسید.
رئیس کل گمرک ایران افزود: از مجموع تجارت خارجی کشور در ۴ماهه سال جاری ۱۷.۵ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی و ۱۸.۵ میلیارد دلار واردات انجام شده است. میزان صادرات غیرنفتی در این مدت ۸ درصد افزایش و واردات در همین مدت ۶ درصد کاهش نشان میدهد.
منبع:
تسنیم