گرچه ایران از لحاظ تولید مصالح ساختمانی جایگاه خوبی دارد اما هنوز هم واردات مصالح از کشورهایی مانند چین، جذابیتهای زیادی برای تاجران و واردکنندگان دارد. کیفیت و نوآوری در ساخت این مصالح باعث شده که چین، یکی از بهترین کشورهای صادرکننده مصالح ساختمانی باشد و اصلاً عجیب نیست که واردکنندگان ایرانی هم به این موضوع توجه کرده و بخش زیادی از واردات خود را به محصولات ساختمانی اختصاص بدهند.
در این مقاله، میخواهیم به جزئیات واردات از چین و مصالح ساختمانی مجاز برای واردات اشاره کنیم. اگر شما هم تاجری هستید که میخواهید به تازگی کار واردات مصالح ساختمانی از چین را آغاز کنید، این مقاله برای شما نوشته است پس به خواندن آن ادامه دهید.
لیست مصالح ساختمانی مجاز برای واردات از چین
گرچه واردات از چین، جذابیتهای زیادی برای سازندگان ساختمانی و واردکنندگان دارد اما این موضوع، بدین معنا نیست که واردات هر مصالحی، مجاز است. به طور کلی، سه گروه مصالح ساختمانی اجازه واردات از چین را دارند:
تجهیزات برقی
شاید به نظر عجیب بیاید اما چین در تولید وسایل و تجهیزات برقی ساختمان، یدّی طولایی دارد. گرچه بسیاری از تولیدات برقی این کشور، کیفیت لازم را ندارند اما به دلیل قیمت ارزان، محبوبیت زیادی پیدا کردهاند. جالب اینجاست که تجهیزات برقی ساختمان که در کشور چین تولید شدهاند در قیاس با دیگر وسایل برقی ساخت این کشور، نسبتاً مرغوب و باکیفیت هستند که میتوان روی آنها حساب کرد به همین دلیل است که واردات این محصولات از چین، آزاد میباشد.
تجهیزات مربوط به تاسیسات ساختمان
بخش مهمی از ساختمان سازی به نصب تاسیساتی مانند سیستم سرمایش و گرمایش، وسایل موتورخانه و…برمیگردد. از آنجایی که قیمت این محصولات در چین ارزان است، سازندگان ایرانی و واردکنندگان کالا، سالهاست به این محصولات علاقه نشان دادهاند و اتفاقاً واردات این مصالح ساختمانی، بدون مشکل خواهد بود.
صنایع شیمیایی ساختمانی
کشور چین یکی از بزرگترین تولیدکنندگان صنایع شیمیایی است، بنابراین اصلاً عجیب نیست که بسیاری از واردکنندگان ایرانی، واردات این محصول را نیز جزو اولویتهای خود قرار دادهاند. واردات محصولاتی مانند لولههای پلیمری، شیرآلات، انواع پلاستیک و چسبهای ضدآب که اتفاقاً کاربرد عظیمی در ساختمان سازی دارند از مبدأ کشور چین آزاد است.
حتی محصولاتی مانند دربهای ضدسرقت چینی، سیستمهای تهویه و عایقهای صوتی نیز از چین وارد میشوند و اتفاقاً بازار خیلی خوبی هم در ایران دارند.
تفاوت بین بارنامه سراسری و بارنامه حمل مرکب
تمام کسانی که به تازگی واردات از چین را در پی گرفتهاند و درک درستی نسبت به ساز و کار واردات ندارند، دچار این اشتباه میشوند که بارنامه سراسری را با بارنامه حمل مرکب یا همان FBL یکی میکنند. بارنامه حمل مرکب، همانطور که از نام آن نیز پیداست به محمولههایی گفته میشود که قرار است توسط چند وسیله نقلیه به دست واردکننده برسد. بارنامه سراسری نیز توسط وسایل نقلیه متفاوتی به مقصد میرسند اما تفاوتهای مختصری در خصوص این دو بارنامه وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره کردهایم:
صادرکننده بارنامه سراسری و بارنامه حمل مرکب با هم فرق دارند. بارنامه سراسری را متصدی حمل صادر میکند و بارنامه حمل مرکب را کارگزار حمل.
متصدی حمل بار در بارنامه سراسری، مسئولیت بار را به طور کامل بر عهده میگیرد، این در حالیست که کارگزار حمل بار در بارنامه مرکب، فقط مسئولیت حمل زمینی و دریایی را عهدهدار میشود.
برای دریافت بارنامه حمل مرکب، حتما باید عضو سازمان فیتا باشید. این در حالیست که بارنامه حمل سراسری به هیچ ارگان یا سازمانی وابسته نیست و هر شرکتی که مجوز حمل و نقل دارد و برای اینکار، حداقل از دو وسیله حمل بار متفاوت استفاده میکند، میتواند بارنامه حمل سراسری را صادر نماید.
بعد از اینکه محموله به بندر رسید، کارگزار حمل مرکب باید مبالغ لازم را پرداخت کرده و تسویه حساب کند و سپس از متصدی حمل، ترخیصیه بگیرد. بنابراین میتوان گفت که بارنامه حمل مرکب به بارنامه سراسری وابسته است و در صورت عدم تایید و دریافت ترخیصیه، اجازه خروج از گمرک را نخواهد داشت.
تفاوت بین بارنامه سراسری و بارنامه حمل مرکب در محل تحویل کانتینر خالی هم هست. هنگام داشتن بارنامه سراسری، کانتینر خالی در مقصد تحویل داده میشود، این در حالیست که در بارنامه حمل مرکب، این کانتینرها در مبدأ تحویل داده میشوند.
حمل کالا در بارنامه سراسری حتما باید از طریق دریا انجام شود، این در حالیست که در خصوص بارنامه حمل مرکب چنین محدودیتی قائل نمیشوند.
سود واردات مصالح ساختمانی از چین
حالا که با جزئیات واردات مصالح ساختمانی و روند صدور بارنامه برای آنها، آشنا شدید، حتما باید در مورد سود حاصل از این واردات نیز صحبت کنیم. واقعیت اینجاست که واردات از چین، همواره برای تاجران ایرانی سودآور بوده است. واردات مصالح ساختمانی نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ چرا که قیمتهای ارزانتری برای محصولات خود ارائه میکنند و همین موضوع سبب ایجاد بازاری پررقابت شده است.
برای کسب سودی خوب از واردات مصالح ساختمانی، همواره یک شرکت حمل و نقل معتبر و اصیل را انتخاب کنید که سلامت کالاهای شما را تضمین کرده و بهترین قیمت را به شما ارائه میکند.
ترخیص مصالح ساختمانی
زمانی که خرید مصالح ساختمانی از تولیدکننده چینی را انجام دادید، نوبت به ترخیص این محصولات از گمرک چین میرسد. برای انجام این کار، باید مدارک لازم از جمله شیوهنامهها، بارنامه و… را تکمیل کرده و ارائه کنید.
ممکن است روند ترخیص مصالح ساختمانی کمی طولانی شود و ناچار باشید که مراحل زیادی را پشت سر بگذارید. مثلا در گام اول و بعد از تکمیل مدارک، باید اعتبار آنها سنجیده شود. سپس، نوبت به پرداخت هزینههای گمرکی میرسد در نهایت، مجوزهای لازم برای ترخیص کالای ساختمانی صادر شده و شما میتوانید واردات آنها را انجام دهید.
سخن پایانی
در آخر باید بگوییم که واردات مصالح ساختمانی از چین، تجارتی پرسود است، اما نباید ریسکها و مشکلات آن را نادیده بگیرید با کمک یک شرکت حمل و نقل معتبر و خوشنام، میتوانید این روند پیچیده و سخت را ساده کنید. بنابراین توصیه میکنیم یک بار دیگر این مطلب را بخوانید و از ملزومات واردات مصالح ساختمانی باخبر شوید و سپس دست به اقدام بزنید.