مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی فارس اعلام کرد که شش طرح ملی حفاظتی، مرمتی و ساماندهی در محوطه میراث جهانی پاسارگاد در حال اجرا است.
به گفته محمد ثابت اقلیدی، که از روابط عمومی وزارت میراث فرهنگی نقل شده است، امروز ۲۰ سال از ثبت جهانی پاسارگاد میگذرد. او افزود: این محوطه جهانی شامل انواع بناها از جمله کاخ، آرامگاه، کاروانسرا، باغ شاهی، پل، کوشکها و … میباشد که در سال ۱۳۸۳ با شماره ۱۱۰۶ در فهرست جهانی قرار گرفت.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فارس افزود: خوشبختانه طی یک سال اخیر اقدامات مؤثر و مناسبی در حوزههای مرمت، حفاظت و ساماندهی همچنین اجرای برنامههای فرهنگی در این محوطه جهانی انجام شده است.
او تصریح کرد: برای نمونه میتوان به اقداماتی چون بهسازی پلکان دسترسی به استحکامات دفاعی تل تخت، ساخت سایهبان، ساماندهی سرویسهای بهداشتی، پایش عرصه و حرایم مجموعه میراث جهانی پاسارگاد، تعیین مسیر و نظارت بر پروژه انتقال آب خلیجفارس به استان فارس و اصفهان، تهیه گزارش و ساماندهی آثار فرهنگی مکشوفه باستانی در این مجموعه جهانی اشاره کرد.
ثابت تقلیدی گفت: ساماندهی فضای سبز ورودی مجموعه، پاکسازی محوطه از علفهای هرز، افتتاح فاز اول پروژه زیرساخت گردشگری محوطه میراث جهانی پاسارگاد، همچنین پایش عرصه و حرایم مجموعه میراث جهانی پاسارگاد، ساماندهی درب خروجی اضطراری مجموعه، ساماندهی، حفاظت و مرمت برج سنگی، بازنگری عرصه و حرایم مجموعه میراث جهانی پاسارگاد و حفاظت و مرمت نقشههای کالک موزه پاسارگاد حفاظت و مرمت نقشههای کالک موزه پاسارگاد، نورپردازی و روشنایی محور ورودی و پیرامون محوطه میراث جهانی پاسارگاد را تنها بخش از اقداماتی برشمرد که در یک سال اخیر در این محوطه انجام شده است.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان فارس در ادامه سخنانش به اجرای شش طرح ملی حفاظتی، مرمتی و ساماندهی در محوطه میراث جهانی پاسارگاد در سال جاری نیز اشاره کرد و گفت: طبق برنامهریزیها یکی از این طرحهای بزرگ و مهم مرمت آرامگاه کوروش است که در قالب ۴ فاز طراحی و تعیین شده و هماکنون فاز نخست آن آغاز شده که طبق پیشبینیها فاز نخست طرح اوایل پاییز به پایان میرسد.
ثابت اقلیدی در ادامه افزود: مرمت بلوکهای سنگی پلهها و دیواره بیرونی اتاقک آرامگاه از جمله اقدامات مرمتی است که در این بنا انجام میشود.
او ادامه داد: محوطهسازی ، ساماندهی و باز چینی بلوکهای سنگی حیاط مرکزی کاروانسرای مظفری، ساماندهی و استحکامبخشی و مرمت صفه برج سنگی همچنین استحکامبخشی و حفاظت جداره آبنماهای باغ شاهی و ایجاد زیرساختهای گردشگری در محوطه میراث جهانی از پروژههای مهمی است که در این محوطه جهانی انجام خواهد شد.
بنابراین گزارش مجموعه جهانی پاسارگاد یکی از باارزشترین و مهمترین محوطههای تاریخی-فرهنگی کشورمان به شمار میآید. این مجموعه به دلیل ویژگیها و شاخصههای معماری، هنری در شهریورماه سال ۱۳۱۰ با شماره ۱۹ در فهرست آثار ملی جای گرفت. مجموعه پاسارگاد از چندین آثار و بنا تشکیل شده که بهصورت تک بنادر قسمت مرکزی دشت پاسارگاد ساخته شده اند.کاخهای دروازه، بارعام، اختصاصی، برج سنگی، استحکامات تل تخت، آب نماهای باغ شاهی، پل، کوشکها، محوطه مقدس، کاروانسرای مظفری و سرانجام آرامگاه کوروش از جمله آثار شاخص مجموعه پاسارگاد هستند. تمام بناهای پاسارگاد درون پردیس زیبایی قرار داشته که به وسیله جوی های سنگی آبیاری میشدهاند.
این مجموعه با شماره ۱۱۰۶ در سال ۱۳۸۳ برابرجولای ۲۰۰۴ در اجلاس بیست و هشتم در ماه ژوئن در کشور چین به ثبت جهانی رسید.
منبع:
ایلنا