شاید باورتان نشود، اما فقط در ۴ استان پسته کاشته نمیشود. تولید پسته در ۲۷ استان درآمد یک میلیارد دلاری نصیب کشورمان کرده است. نباید اجازه دهیم که تاج تولید پسته دنیا از سر ایران برداشته شود، هر چند که ترکیه و آمریکا چنین نیتی دارند.
همواره کشاورزی ایران در جهان با محصول پسته ایرانی شناخته شده و این محصول جزو مهمترین کالاها و محصولات غیرنفتی ایران است.
پسته از نظر اقتصادی و درآمدزایی ارزی برای کشورمان از بااهمیت بالایی برخوردار است بهطوری که از آن به عنوان طلای سبز یاد میشود و در بین محصولات باغبانی، بهعنوان یک محصول استراتژیک جایگاه ویژهای دارد.
عمده صادرات پسته ایران طبق شرایط قدیم همچنان سنتی است ولی به نظر میرسد باید تغییرات لازم در ساختار تجارت جهانی در طی سالهای گذشته را وارد حوزه صادرات پسته ایران کنیم.
با توجه به افزایش رقابت در عرصه تجارت و برنامهریزی مدون کشورهای رقیب مانند آمریکا و ترکیه در تولید و صادرات پسته، باید استراتژی مدونی در زمینه صادرات پسته در نظر بگیریم.
هم اکنون پسته در ۲۷ استان کشور تولید میشود؛ همین تولیدات باعث شد که سال گذشته بیش از یک میلیارد دلار صادرات پسته داشته باشیم.
نایب رئیس هیات امنای انجمن ملی پسته ایران درباره وضعیت تولید و صادرات پسته، میگوید: سال گذشته ۲۰۰ هزار تن پسته در کشور تولید شد که از این میزان ۱۲۰ هزار تن به ارزش ۹۰۰ میلیون دلار تا یک میلیارد دلار به کشورهای هدف صادر شده است.
جلیل کاربخش راوری اظهار داشت: اکنون پسته در ۲۷ استان کشور تولید میشود که همچنان استان کرمان ۴۵ تا ۵۰ درصد تولید را بر عهده دارد.
این در حالی است که چندی پیش مدیرکل دفتر امور میوههای سردسیری و خشک معاونت امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی گفته بود: براساس برآوردهای اولیه از استانها، تا پایان سال بیش از ۳۷۰ هزار تن پسته در کشور تولید میشود.
البته او تولید پسته در سال ۱۴۰۱ را کمتر از ۲۲۰ هزار تن عنوان و خاطرنشانکرد: سرمازدگی و تنشهای بهاره روی تولید پسته اثر زیادی میگذارد.
داریوش سالمپور با بیان این که متوسط عملکرد تولید پسته خشک در باغات ایران ۹۰۰ کیلوگرم در هر هکتار است، گفت: باغداران عمده و نمونه، عملکرد بیشتری در تولید پسته خشک دارند.
با این حال برنامههای همکاری با فائو برای بهبود وضعیت تولید و کاهش آسیبها و بیماری مرتبط با پسته صورت گرفته است؛ به طوری که داریوش سالمپور با اشاره به برگزاری کارگاه اولیه تولید و صادرات پسته توسط فائو در کشورمان اظهار داشت: سند همکاری مشترک فنی پسته میان ایران و فائو (TCP) یکی از سندهای مهم، کاربردی و راهبردی محسوب میشود که در آن با استفاده از ظرفیتهای فنی و اعتباری این سازمان، همه فرآیندهای تولیدی، فرآوری و نظارتهای بهداشتی و صادراتی پسته به صورت کارآمد، بهروز میشود.
با وجود ظرفیتها و زیرساختهای خوب تولید پسته در کشورمان، اما محمد صالحی رئیس هیئت مدیره انجمن پسته میگوید: سهم پسته ایران در دنیا ۲۰ درصد است و متاسفانه در زمینه تولید پسته در سطح جهان به رده و جایگاه دوم نزول پیدا کرده ایم، اما همچنان در زمینه صادرات و کیفیت پسته حرف اول را میزنیم؛ او میگوید ایران تا حدود سه چهار سال قبل در زمینه تولید پسته در صدر کشورهای تولید کننده این محصول قرار داشت، اما چند سال است که آمریکا با افزایش سطح زیر کشت باغات پسته گوی سبقت را از ایران ربوده و در جایگاه نخست تولید این محصول در جهان قرار گرفته است؛ ترکیه هم برنامه ریزی زیادی برای افزایش تولید پسته و تاثیرگذاری در بازارهای جهانی کرده است.
منبع:
برنا