برنج و روغن خام بر اساس تصمیم هیئت وزیران به فهرست کالاهای مشمول ارز ۲۸۵۰۰ تومانی اضافه شدند.
با تصحیح مصوبه هیئت وزیران، برنج و روغن به فهرست کالاهای مشمول دریافت ارز ترجیحی با نرخ ۲۸۵۰۰ تومانی در سال ۱۴۰۳ افزوده شدند.
در فهرست قبلی انواع گوشت تازه یا سرد کرده گوساله و گوسفند، گندم معمولی، جو، ذرت دامی، دانه سویا، دانه کلز، دانه پنبه، دانه آفتابگردان برای روغن کشی، دانه گلرنک، شکر تصفیه شده، کنجاله سویا، کنجاله پنبه، کنجاله آفتابگردان ،کنجاله کلزا، کنجاله گلرنگ، کود سوپرفسفات، کود کلریدو پتاسیم، کود سولفات پتاسیم، فسفات دی آمینیوم، مولدهای دام و طیور آبزیان و مواد ژنتیکی مشمول دریافت ارز ترجیحی برای سال ۱۴۰۳ اعلام شد.
ر فهرست قبلی برنج و روغن از فهرست کالاهای مشمول ارز ترجیحی حذف شده بود که با پیگیری مسئولان وزارتخانه جهاد کشاورزی دوباره مشمول ارز ۲۸۵۰۰ تومانی شد.
بنابر آمار گمرک جمهوری اسلامی سالانه ۱۴ تا ۱۶ میلیارد دلار به واردات کالاهای اساسی اختصاص مییابد.
کارشناس کشاورزی ابراهیم مرادزاده میگوید که واردات این دو محصول با ارز ارزان باعث تعادل قیمت آنها در بازار میشود که اختصاص ارز گرانتر امکان داشت قیمت ها را در بازار بالاتر ببرد.
کشور سالانه حدود یک میلیون تن برنج وارد میکند و ۹۰ درصد نیاز روغن را از طریق واردات تامین میکند.
دلیل افزایش قیمت برنج در بازار
رییس اتحادیه برنجفروشان شهر بابل از افزایش قیمت برنج ایرانی خبر داد و گفت: اوایل اسفند سال گذشته قیمت برنج ایرانی سیر افزایشی پیدا کرد و به طور مثال قیمت نوع طارم آن به طور تدریجی ۲۰ تا ۳۰ هزار تومان در هر کیلو نیز بالا رفت؛ این سیر افزایشی قیمت تا پس از تعطیلات عید و ۱۰ روز گذشته هم ادامه داشت، اما از حدود ۱۰ روز پیش تاکنون قیمتها تثبیت شده و تغییری نداشته است.
وی افزود: در پی این افزایش قیمت برنج طارم از حدود ۶۰ هزار تومان به ۸۰ هزار تا ۹۰ هزار تومان در هر کیلو تغییر یافت البته این قیمتی است که از کشاورزی خرید میشود و برنج طارم بستهبندی شده که به دست مصرفکننده نهایی در سراسر کشور میرسد ۱۱۰ هزار تا ۱۲۰ هزار تومان در هر کیلو است.
طاهری ادامه داد: دلیل افزایش قیمت این است که یکی از شرکتهای بزرگ کشور حجم زیاد برنجی که در سال گذشته به دلیل مازاد برنج در بازار در انبارها مانده بود را از کشاورزان خرید و در طول ۱۰ تا ۱۵ روز کاری هم پول برنج خریداری شده را پرداخت کرد، در نتیجه این افزایش تقاضا برای برنج قیمت آن چنان که شرح داده شد، افزایش یافت.
رییس اتحادیه برنجفروشان شهر بابل اظهار کرد: این شرکت در نشستی که با یکی از وزارتخانهها داشت بر سر خرید برنجهای انبار شده به توافق رسید و در ابتدای امر و اوایل اسفند برنج را با قیمت ۶۸ هزار تومان تا ۷۰ هزار تومان در هر کیلو از کشاورزان میخرید، اما هر قدر خرید این شرکت ادامه پیدا میکرد قیمت کشاورزان برای برنج بالاتر میرفت و تا ۹۵ هزار تومان در هر کیلو هم پیش رفت تا اینکه سرانجام خرید آن ۱۰ روز پیش متوقف شد.
وی خاطرنشان کرد: بیشتر خرید این شرکت از برنجکاران مازندرانی بود، اما از گیلانیها هم خرید کرد.
گرانی برنج در پی افزایش نرخ دلار
طاهری افزایش نرخ ارز را هم بر افزایش قیمت برنج ایرانی موثر دانست و گفت: افزایش اخیر قیمت ارز که به گران شدن برنجهای وارداتی انجامید نیز در افزایش تقاضا برای برنج ایرانی و بالا رفتن قیمت آن تاثیر داشت. با افزایش نرخ ارز قیمت برنجهای خارجی ۱۰ هزار تومان تا ۱۵ هزار تومان بالا رفت.
وی افزود: با این حال حدود ۲۵ درصد کشت پارسال هنوز فروخته نشده و در انبارها مانده که البته این بخش متعلق به تاجران است نه کشاورزان.
رییس اتحادیه برنجفروشان شهر بابل پیشبینی کرد که در فصل برداشت برنج امسال قیمتها مانند سال گذشته سرکوب نشود و توضیح داد: با این حال متاسفانه قیمت کشت برنج از ۴۰ میلیون تومان در هر هکتار در سال ۱۴۰۲ به ۵۰ میلیون تومان در سال جاری افزایش پیدا کرده است.
منبع:
خبر آنلاین