به گفته اطلاعیه عرضه بازار فیزیکی بورس کالا، در روز چهارشنبه پنجم اردیبهشت، ۱۵۰۰ کیلو زعفران توسط سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران در بازار کالا به فروش میرسد.
به منظور رعایت سیاست فروش شفاف زعفران در بورس کالا و به دنبال استقبال متقاضیان در عرضه زعفران در فروردین ماه، در روز فردا، ۱۵۰۰ کیلو زعفران دیگر از زعفرانهای سال ۱۴۰۱ تعاونیهای روستایی در بازار کالا عرضه خواهد شد.
بر اساس اعلام سازمان تعاون روستایی این سبد زعفران که مربوط به تولیدات استان خراسان رضوی در سال ۱۴۰۱ است، با قیمت پایه ۹۴ میلیون تومان در ازای هر کیلوگرم و با حداقل خرید ۱۰ کیلوگرم با شرایط اعلامی مندرج در آگهی بورس کالا، فردا چهارشنبه پنجم اردیبهشتماه توسط سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران عرضه میشود.
براساس اطلاعیه عرضه بازار فیزیکی بورس کالا، عرضه سبد زعفران محصول تولید سال ۱۴۰۱ بر پایه استاندارد ملی ایران (شامل رشتهای بریده درجه یک ۶/۳۹ درصد، رشتهای بریده درجه دو ۲۲/۸۱ درصد، رشتهای بریده درجه سه ۲۶/۷۳ درصد، رشتهای درجه یک ۲۱/۳۲ درصد، رشتهای درجه دو ۱۹/۶۰ درصد، رشتهای درجه سه ۳/۱۰ درصد و زعفران دستهای ۰/۰۵ درصد) است.
گفتنی است در عرصه نخست زعفران تعاونیهای روستایی در سال جاری که در فروردین ماه برگزار شد، بیش از چهار برابر کالای عرضه شده، در زمان برگزاری آن عرضه متقاضی خرید شرکت کرده بودند.
قاچاق زعفران از کشور
براساس برآوردها هر ماه ۱۰ تن زعفران به صورت قاچاق از کشور خارج میشود.
غلامرضا میری، با بیان اینکه به دلیل تحریمها و برخی مسائل داخلی صادرات مدیریت نمیشود، گفت: ما به دلیل تحریمها نمیتوانیم زعفران را از کشور به آمریکا و عربستان صعودی صادر کنیم، در نتیجه زعفران ما از افغانستان، امارات و اسپانیا به کل دنیا صادر میشود.
وی افزود: برای صادرات زعفران به چین و هند نیز باید ۳۸ و ۱۴ درصد عوارض پرداخت کنیم که برای صادرکننده پرداخت چنین عوارضی به صرفه نیست و قیمت تمام شده را افزایش می دهد، در نتیجه برخی خریداران ترجیح میدهند زعفران را از تاجر افغانستانی یا قاچاقچی خریداری کنند.
نایب رئیس شورای ملی زعفران تصریح کرد: از سالهای پیش مذاکراتی زیادی در این بخش با سفرا، وزارت امور خارجه، وزارت صمت و جهادکشاورزی داشتیم که این همه محصول از چین وارد می کنیم، در عوض از زعفران ایرانی عوارضی دریافت نشود، ولی این مهم محقق نشد.
میری در ادامه گفت: صادرکننده داخلی وقتی کالایی را صادر میکند، چون نه ال سی (اعتبارنامه یا اعتبار اسنادی) دارد و نه پولی دریافت کرده تا زمانی که کالا تماما به دست خریدار نرسد، ریسک عدم برگشت پول را متحمل میشود. یعنی اگر کالا به دست خریدار به هر دلیلی نرسد، صادرکننده هم پولی دریافت نمیکند.
وی با اشاره به اینکه ۲تا ۵ درصد هزینه میکنیم تا ارز حاصل از صادرات را باز گردانیم، گفت: مشتریان خارجی ما سامانه نیما را قبول ندارند و بانک مرکزی نیز ارز بازار آزاد را قبول ندارد. در نتیجه صادرکننده زعفران باید برای صادرات هر کیلو زعفران ۲۳ میلیون تومان مابهالتفات ارز آزاد و نیمایی را بدهد که هیچ توجیه اقتصادی ندارد.
نایب رئیس شورای ملی زعفران اظهار کرد: وقتی نتوانیم به درستی صادر کنیم، قاچاقچیان بازار را تامین میکنند. براساس برآوردهایی که داشتیم هر ماه ۱۰ تن زعفران به صورت قاچاق از کشور خارج میشود.
منبع:
ایرنا