کشورهای عضو، بریکس، در مجموع ۲۳ درصد از تولید ناخالص داخلی را جهان به خود اختصاص دادهاند
دستیار ارشد سیاست خارجی ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه اظهار کرد که گروه بریکس قصد دارد سیستم پرداخت مبتنی بر فناوریهای دیجیتال ایجاد کند.
یوری اوشاکوف گفت: این سیستم خارج از سیاست خواهد بود و به برنامههای ملی یا ارزهای ثابت کشورهای سراسر جهان بستگی ندارد.
وی افزود: «ما معتقدیم که هدف مهم آینده، ایجاد سیستم پرداخت تسویه حساب مستقل در چارچوب بریکس است که مبتنی بر مدرنترین فناوریها مانند ارزهای دیجیتال و بلاک چین باشد. این سیستم برای هر کشور، شخص و تجارتی راحت خواهد بود و نیازی به هزینههای قابل توجهی ندارد». البته وی جزئیات یا چارچوب زمانی برای توسعه سیستم جدید را مشخص نکرد.
او همچنین خاطرنشان کرد که بریکس قصد دارد در سال ۲۰۲۴ بر افزایش نقش خود در سیستمهای پولی و مالی بینالمللی تمرکز کند.
روسیه در حال حاضر ریاست دورهای این گروه را بر عهده دارد و مسکو بارها تاکید کرده که اولویت آن افزایش پرداختها به ارزهای ملی در داخل بلوک است.
وی بیان کرد: ما به کار بر روی توسعه قرارداد ذخیره احتمالی (CRA)، در درجه اول از نظر استفاده از ارزهای جایگزین دلار آمریکا ادامه خواهیم داد. ذخیره احتمالی بریکس بهطور اساسی، ذخیره رایج ارز است که در صورت بروز بحران نقدینگی در اختیار اعضا قرار میگیرد و به منظور فراهم کردن ابزاری برای تجارت راحت حتی تحت فشارهای شدید مانند تحریمهای بینالمللی طراحی شده است.
بریکس که قبلا شامل برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی بود در ژانویه سال جاری، با پیوستن عربستان سعودی، ایران، اتیوپی، مصر و امارات متحده عربی شاهد گسترش عمدهای شد.
طی سال گذشته، کشورهای بریکس به سرعت از پرداختها با دلار و یورو در تسویه حسابهای درون این بلوک دور شدهاند و استفاده از ارزهای ملی را تقویت کردهاند، بهویژه که تحریمهای غرب مرتبط با اوکراین، انجام معاملات برون مرزی را برای روسیه با استفاده از پول و سیستمهای پرداخت غربی مانند سوئیفت تقریبا غیرممکن کرده است.
سهم ارزهای ملی در تسویه حسابهای روسیه با کشورهای بریکس در پایان سال ۲۰۲۳ به ۸۵ درصد افزایش یافت، در حالی که ۲ سال پیش تنها ۲۶ درصد بود.
گروه بریکس، چه ویژگیهای اقتصادی دارد؟
تقریبا همه اعضای کنونی بریکس، کشورهای پر جمعیت هستند. هند و چین با بیش از یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون نفر، در ردیفهای اول و دوم کشورها از نظر جمعیت قرار دارند. برزیل با بیش از ۲۰۰ میلیون نفر، در رتبه هفتم از نظر جمعیت و روسیه با جمعیتی بیش از ۱۴۰ میلیون نفر در رتبه نهم قرار دارد.
تا به اینجا چهار کشور از پنج کشور عضو بریکس، در فهرست ۱۰ کشور پرجمعیت دنیا حضور دارند. با قرار گرفتن جمعیت حدود ۶۰ میلیون نفری آفریقای جنوبی در کنار چهار کشور دیگر، میتوان یک نتیجه قابل توجه گرفت: بیش از ۳ میلیارد از حدود هشت میلیارد ساکن کره زمین، در یکی از این پنج کشور زندگی میکنند.
بیش از ۴۰ درصد از جمعیت دنیا، در پنج کشور عضو بریکس زندگی میکنند
اگر تولید ناخالص داخلی(GDP) به قیمتهای جاری را در نظر بگیریم، میتوانیم اندازه اقتصاد کشورها را با هم مقایسه کنیم. چین که بعد از آمریکا با سطح تولید حدود ۱۸ هزار میلیارد دلار در سال گذشته میلادی، به عنوان دومین اقتصاد بزرگ دنیا شناخته شد، در گروه بریکس حضور دارد.
پس از چین، هند را به عنوان پنجمین اقتصاد بزرگ دنیا با تولید ناخالص داخلی بیش از ۳ هزار میلیارد دلار در بین کشورهای عضو داریم. روسیه با بیش از ۲ هزار میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی با جایگاه هشتم دنیا در بین کشورهای عضو بریکس است. تا به اینجا سه کشور از پنج کشور عضو، در فهرست ۱۰ اقتصاد بزرگ دنیا قرار دارند.
منبع:
ایسنا