گزارشی از نشریه فایننشال تایمز سهشنبه اعلام کرد که با توجه به کاهش برداشت زعفران در ایران، که بزرگترین تامینکننده این محصول در جهان است، بازار جهانی زعفران با کمبود روبرو است.
به گزارش از نشریه فایننشال تایمز، تولیدکنندگان و صادرکنندگان ایرانی زعفران پیشبینی کردند که تولید امسال در ایران، که بزرگترین تامینکننده زعفران جهان است و بیش از ۹۰ درصد این محصول را تأمین میکند، کمتر از نصف مقدار تولیدی در سال ۲۰۲۲ خواهد بود.
علی شریعتی مقدم، مدیرعامل شرکت نوین زعفران، در گفتگو با فایننشال تایمز گفت: انتظار میرود کل تولید از حدود ۴۰۰ تن (سال گذشته) به حدود ۱۷۰ تن رسیده باشد.
بر اساس این گزارش، تولیدکنندگان و بازرگانان کاهش برداشت این محصول را ناشی از تغییر الگوی آب و هوایی و کمبود آب میدانند.
به گفته مجتبی پیام عسگری، رئیس بورس زعفران تربت جام، دمای بسیار پایین در زمستان سال گذشته و به دنبال آن بهار و تابستان بسیار خشک و گرم تأثیر مخربی بر تولید این محصول در ایران داشت. این وضعیت با خشک شدن هزاران چاه در نظر گرفته شده برای آبیاری مزارع کشت زعفران وخیمتر شد.
کارشناسان هشدار میدهند که ممکن است به دلیل تغییرات آب و هوایی، وضعیت تولید این محصول از این نیز بدتر شود.
قیمت زعفران نسبت به سال گذشته دو برابر شده است و به گفته تامین کنندگان به ۱۴۰۰ دلار در هر کیلوگرم در بازار داخلی ایران و به ۱۸۰۰ دلار در خارج از این کشور رسیده است. این موضوع در حال حاضر بر صادرات طلای سرخ تأثیر گذاشته است.
پیام عسگری گفت: بسیاری از فروشندگان چینی از این افزایش قیمت (در ایران) شوکه شدند و رفتند، آنها اگر برگردند باید قیمتهای بیشتری بپردازند، زیرا محصول بسیار کم بوده و انبارها خالی است.
چین بزرگترین خریدار خارجی زعفران ایران است و ۴۵ درصد از کل صادرات را به خود اختصاص داده است. از دیگر خریداران عمده میتوان به کشورهای عربی، اسپانیا و ایتالیا اشاره کرد.