مدیریت پروژه به عنوان یک فرایند سازماندهی و برنامه ریزی برای اجرای یک پروژه، از اهمیت بسیاری برخوردار است. در طول عملیات پروژه، استفاده از روش های مدیریت پروژه به منظور کنترل، هماهنگی و مدیریت بر کیفیت، هزینهها و منابع ضروری است.
در این متن، به بررسی و آشنایی با انواع روش های مدیریت پروژه پرداخته خواهد شد. در ادامه به بررسی برخی از مهمترین نظریههای بسیار کمک کننده در این زمینه خواهیم پرداخت. همچنین لازم است بدانید که به منظور افزایش توانایی در انواع مدیریت پروژه، میتوانید از برخی اپلیکیشنهای مربوط استفاده کنید که در ادامه به بررسی برخی از مهمترینهای آنها خواهیم پرداخت.
بررسی چند نظریه مهم درباره روشهای مدیریت پروژه
به منظور دریافت اطلاعات بیشتر و آشنایی با انواع روشهای مدیریت پروژهها، آشنایی با برخی از نظریهها از اهمیت بسیاری برخوردار است. در ادامه به بررسی برخی از مهمترین آنها خواهیم پرداخت.
نظریه مدیریت اجرایی
یکی از مهمترین نظریهها در بین انواع مدیریت پروژه، نظریه مدیریت اجرایی است. بر اساس این نظریه که توسط هندری فایول ارائه شده است، مدیران و رهبران پروژه بایستی تا حد بسیار زیادی به چگونگی تعامل با افراد دخیل در پروژه توجه داشته باشند. به این ترتیب اصول اجرایی بایستی تا حد بسیار زیادی انگیزهبخش باشند. سخت و کسلکننده بودن اصول باعث پسرفت پروژه میشود.
نظریه التون مایو
یکی دیگر از نظریههای بسیار مهم در بین انواع مدیریت پروژه، نظریه روابط انسانی است؛ بر اساس نظریه التون مایو، میتوان با روشهای مختلف مسئولیتپذیری و اشتیاق را در اعضای پروژه به راحتی ایجاد کرد.
نظریه بوروکراتیک
علاوهبر موارد ذکر شده، نظریه بوروکراتیک نیز یکی دیگر از نظریههای مربوط به انواع مدیریت پروژه است. این مورد برخلاف موارد قبلی به قوانین و اصول ضروری در سازمانها برای انجام کارهای گروهی و به اتمام رساندن پروژهها اشاره دارد.
نظریه x و y
یکی دیگر از نظریههای بسیار مهم و کاربردی در حوزه مدیریت پروژه، نظریه x و y است. به این ترتیب مدیران پروژهها میتوانند به کمک این نظریه رفتار متفاوتی با اعضای مختلف تیم خود داشته باشند. این تفاوت تاثیر بسیار زیادی در افزایش سرعت پیشرفت پروژه خواهد داشت.
براساس این نظریه، افراد تشکیل دهنده یک پروژه به دو دسته تقسیم میشوند. دسته اول شامل افرادی است که انگیزه و اشتیاق کافی برای انجام پروژه را ندارند و صرفاً به دلیل مزایای پروژه به انجام آن میپردازند؛ این گروه از افراد با عنوان دسته X شناخته میشوند. به این ترتیب، دسته دوم شامل افرادی است اشتیاق و انگیزه کافی برای انجام پروژه را دارند و بسیار مسئولیتپذیر نیز هستند.
براساس این نظریه مدیران بایستی رفتار متفاوتی در هنگام مواجه شدن با گروههای مختلف از خود نشان دهند و همچنین در اعطای ماموریت به هریک دقت بالایی داشته باشند.
نکات مهم در خصوص رهبری و اصول مدیریت پروژهها
علاوه بر تمام موارد ذکر شده، شناخت برخی از نظریههای مربوط به انواع مدیریت پروژه به شما کمک میکند تا در نقش خود بهتر عمل کنید، بهویژه اگر شغل مورد نظر شما نیاز به همکاری مداوم با دیگران داشته باشد. تئوریهای رهبری میتوانند ویژگیهای رهبران موفق را به دقت مورد بررسی قرار دهند.
روانشناسان با تجزیه و تحلیل نظریههای رهبری و مدیریت به گسترش آنها و بهره بردن از آنها کمک میکنند و بیشترین تلاش خود را برای کشف الگوهای رفتاری و ویژگیهای مشترک رهبران برتر میگذارند. در ادامه به بررسی برخی از مهمترین اصول رهبری و مدیریتی در خصوص انواع مدیریت پروژه خواهیم پرداخت.
چگونگی حفظ روابط
رهبران برتر توانمندی در حفظ و تقویت روابط میان اعضای گروه را دارند. بنابراین هرچه ارتباطات میان کارکنان و اعضا در انواع مدیریت پروژه بهتر باشد، روند انجام پروژه نیز بسیار بهتر خواهد بود.
چگونگی دریافت اطلاعات
توانایی در جمعآوری اطلاعات بهطور کامل و دقیق از اهمیت بالایی برخوردار است. به این ترتیب هرچه مدیر و رهبر پروژه دارای اطلاعات گستردهتری باشد، منطقی است که انتظار بالایی نیز از کارکنان داشته باشد.
پروسه تصمیمگیری
رهبران موفق توانایی خوبی در اتخاذ تصمیمات بهعنوان یک لیدر اثبات میکنند. بنابراین در بررسی انواع مدیریت پروژه، یکی از مهمترین ویژگیهای یک مدیر و رهبر خوب، داشتن توانایی تصمیم گیری مناسب است.
قابلیت تطابق با شرایط، وضعیت و محیط
توانایی سازگاری با شرایط مختلف و مدیریت وضعیتهای چندگانه نقش مهمی در موفقیت رهبران دارد. همچنین توانایی تأثیرگذاری بر محیط و ایجاد تغییرات موثر در آن نیز جزء ویژگیهای کلیدی رهبران است.
ویژگیهای شخصیتی اعضای گروه و انجام اقدامات لازم
شناخت و درک از ویژگیهای شخصیتی اعضای گروه نیز برای رهبران حائز اهمیت است. به این ترتیب رهبر یک پروژه در انواع مدیریت پروژه باید توانایی تشخیص افراد با مسئولیت و کاربلد از افراد ناشی را داشته باشد. همچنین رهبران موفق بهسرعت و با احتیاط اقدامات لازم را انجام میدهند.
نرم افزارهای کمکی برای انجام انواع مدیریت پروژه
نرم افزارهای مدیریت پروژه بهعنوان ابزارهایی برای برنامهریزی، اجرا و پایش پروژهها استفاده میشوند. این نرمافزارها به تیمها کمک میکنند تا پروژههای خود را بهصورت کارآمد و بهینه مدیریت کنند. یکی از مهمترین و معروفترین نرمافزارها برای انجام این کار، Microsoft Project است. این یک نرمافزار قدرتمند برای برنامه ریزی، پایش و کنترل پروژهها است.
این نرمافزار قابلیتهای گستردهای دارد که شامل زمانبندی، منابع، هزینه ها و گزارشگیری است. همچنین یکی دیگر از ابزارهایی که کمک بسیار زیادی به افراد در مدیریت پروژهها میکند، نرم افزار Asana است. این یک نرمافزار مبتنی بر وب است که به تیم ها کمک می کند تا وظایف، زمانبندیها و پروژههای خود را مدیریت کنند.
مزایای استفاده از نرم افزارهای کمکی برای انجام انواع مدیریت پروژه
نرمافزار مدیریت پروژه دارای مزایای چندگانهای بسیار زیادی هست که در متن بالا به بررسی برخی از این موارد اشاره شده است. یکی از ویژگیهای برجسته این نرمافزارها، سهولت استفاده از آنها است. هدف اصلی طراحی این نرمافزارها، تسهیل کاربری برای تمام افراد است. رابط کاربری آسان آن این امکان را فراهم کرده است که هر کاربری بتواند به راحتی از این ابزارها استفاده نموده و به سوی اهداف خود حرکت کند.
جمعبندی
باتوجه به موارد ذکر شده، دانستن روشهای مختلف انواع مدیریت پروژه و شرکت در دوره اصول مدیریت پروژه از اهمیت بسیار بالایی در انجام پروژههای مختلف برخوردار است. به همین منظور در متن بالا به بررسی برخی از اصلیترین انواع رویکردهای مدیریت پروژه پرداختیم.