بلک فرایدی یا جمعه سیاه هر سال در کشورهای مختلفی در سرتاسر جهان برگزار میشود. در این گزارش به بررسی ابعاد مختلف این رویداد جهانی میپردازیم. حراج بالای ۷۰ درصد واقعیت دارد؟
بلک فرایدی (Black Friday) یا جمعه سیاه یک رویداد تجاری است که هر سال در سرتاسر جهان برگزار می شود. این رویداد به عنوان آغاز فصل خریدهای روزهای تعطیل پایان سال و تخفیفات بزرگ در فروشگاهها شناخته میشود.در بلک فرایدی، فروشگاهها و خردهفروشان تخفیفات ویژهای را برای محصولات مختلف اعم از لباس، الکترونیک، لوازم خانگی، وسایل ورزشی و غیره ارائه میدهند. این تخفیفات معمولاً بسیار جذاب هستند و میتواند به مشتریان کمک کند تا کالاها را با قیمتهای کمتر خریداری کنند.
روز بلک فرایدی در ایالات متحده به عنوان یک رویداد مهم در تقویم خرید و همچنین شروع فصل خریدهای کریسمس شناخته شده است. در این روز، مردم به طور فزایندهای به فروشگاهها حمله میکنند تا از تخفیفات بینظیر بلک فرایدی بهرهبرده و خریدهای خود را انجام دهند. در چند سال اخیر، فروشگاههای آنلاین نیز به بلک فرایدی پیوستهاند و تخفیفات آنلاین نیز در این روز ارائه میشود.
گسترش نیوز به این بهانه به بررسی مزایا ومعایب برگزاری بلک فرایدی مخصوصا در کشور خودمان پرداخته است که در این گزارش با هم میخوانیم.
نحوه برگزاری بلک فرایدی در کشورهای خارجی
بلک فرایدی در غرب به دلیل تخفیفات بزرگ و تمرکز خریدها در یک روز مشخص، میتواند به رونق اقتصادی کمک کند و میزان خرید را افزایش دهد. این موضوع میتواند باعث افزایش چرخش مالی و سوددهی برای شرکتها و فروشگاهها شود. اما در جوامعی که با محدودیت منابع ارزی و مواد اولیه مواجه هستند، مصرفگرایی میتواند مشکلاتی را به وجود آورد.
بلک فرایدی، با ایجاد تحریک برای خرید در مردم، میتواند مصرفگرایی را تشویق کند و منجر به افزایش نابسامانیهای اقتصادی شود. در این شرایط، ممکن است مردم به خریدهایی روی آورند که نیازمند به آن نباشند و به دنبال تخریب کالاهای قبلی و خریدهای غیرضروری باشند. این مصرف بیش از حد میتواند منجر به مشکلات اقتصادی عمدهتر، مانند افزایش بدهی، عدم توازن در تجارت خارجی و کاهش پساندازها شود.از این رو، در جوامعی که با محدودیت منابع روبرو هستند، نیاز است تا رویدادهای خرید بزرگ مانند بلک فرایدی با دقت و هوشمندی مدیریت شوند تا اثرات منفی مصرفگرایی بر اقتصاد کنترل شده و متعادل شود.
بلک فرایدی در کشور ما واقعی است؟
میزان حراج در خریدهای بلک فرایدی حداقل ۷۰ درصد قیمت اصلی کالا است و به همین دلیل است که با استقبال عجیب و غریب مردم در کشورهای مختلف روبرو میشود اما نحوه برگزاری بلک فرایدی در کشور ما نوع دیگری است! ما در هیچ فروشگاهی چنین کاهش قیمتی را نمیبینیم و نهایت ۵ تا ۲۰ درصد است. در برخی موارد حراجیهای مربوط به بخش خوراکیها درصد تخفیف بالاتری دارد اما آن هم به واسطه این موضوع است که موارد خوراکی تاریخ مصرف مشخصی دارد و صرفا برای خراب نشدن، تخفیف بیشتر میخورد. بنابراین آنچه که مشخص است، عدم اجرای درست بلک فرایدی در کشورمان است و فروشندگان و تولیدکنندگان داخلی صرفا با سوء استفاده از تبلیغات گسترده این روز جهانی، اقدام به فروش بیشتر میکنند.
معایب موجود در برگزاری بلک فرایدی یا جمعه سیاه
در روز بلک فرایدی، فروشگاهها و مراکز خرید معمولاً بسیار شلوغ میشوند و مردم طیف گستردهای از جامعه به آنجا میآیند. این میتواند منجر به هرج و مرج، ترافیک شدید، مشکلات پارکینگ و افزایش خطرات امنیتی شود.
شلوغی مردم در یک محیط محدود، ممکن است باعث بروز رفتارهای ناخوشایند و تنشها شود. این مسئله میتواند به تلاش و خشم مشتریان، بحث و جدلها و حتی در برخی موارد تجمعات ناپسند و خشونت منجر شود. همچنین در بلک فرایدی ممکن است مصرفگرایی تشویق شود و افراد را به خرید کالاهایی که به آنها در واقعیت نیاز ندارند ترغیب کند. این میتواند منجر به تلف کردن منابع، افزایش بدهی و ایجاد مشکلات مالی شخصی شود.
بلک فرایدی به دلیل افزایش مصرف و تراکم ترافیک، ممکن است تأثیرات مخربی بر محیط زیست داشته باشد. افزایش تولید زباله، مصرف انرژی بیشتر و ایجاد آلودگی هوا و صدا از جمله مشکلاتی هستند که ممکن است در این رویداد رخ دهند. همچنین در برخی موارد، تمرکز بر خرید و تخفیفات ممکن است باعث عدم توجه به مسائل اجتماعی و خیریهها شود. درحالی که در این زمان میتوان به جمعآوری کمکهای مالی برای نیازمندان و برگزاری فعالیتهای خیریه تمرکز کرد، اکثر مردم به سمت خرید و تخفیفات هدایت میشوند.