رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران گفت: کاهش نرخ ارز روی قیمت لوازم خانگی قاچاق اثر داشته، اما در مورد کالاهای داخلی با توجه به زمانبر بودن تخصیص و تامین ارز، کاهش نرخ ارز باید چند ماهه باشد تا روی قیمتها اثر بگذارد.
اکبر پازوکی، رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران با تاکید بر اینکه بازار لوازم خانگی ارتباط مستقیمی با نرخ ارز و بهخصوص دلار دارد اشاره کرد: در حال حاضر بازار لوازم خانگی در رکود سنگینی قرار گرفته است.
نرخ گذاری مواد اولیه در بورس بر مبنای دلار علی ر غم ادای حمایت از تولید و دلارزدایی
وی ادامه داد: مواد اولیه داخلی برای تولیدکنندگان در بورس بر مبنای قیمت دلار نرخگذاری میشود و این در حالی است که بر حمایت از تولید و دلارزدایی تاکید شده است. رفتار اقتصادیای که با تولیدکنندگان در ایران صورت میگیرد حتی در کشورهای جنگزدهای مثل عراق و افغانستان نیز به چشم نمیخورد.
پازوکی با تاکید بر اینکه معمولا تامین ارز تولیدکنندگان مدت زمان زیادی طول میکشد ادامه داد: کاهش یا تعدیل نرخ ارز باید حداقل چند ماه طول بکشد تا تاثیر خود را بر بازار لوازم خانگی نشان دهد. اما این موضوع روی قیمت کالای قاچاق (با توجه به ممنوعیت واردات، عمده کالاهای خارجی موجود در بازار قاچاق هستند) اثر داشته است. پیشتر هم به این نکته اشاره کرده بودیم که اگر قیمت ارز حداقل شش ماه ثابت بماند، میتوانیم از تولیدکننده بخواهیم قیمت خود را ثابت نگه دارد.
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران به دیگر چالشهای تولیدکنندگان لوازم خانگی اشاره کرد و گفت: از دیگر چالشآفرینیهای سیستم بانکی برای تولیدکنندگان این است که بهرغم دریافت ریال برای تامین ارز، پرداخت دلار را به دو ماه آینده موکول میکنند.
وی با انتقاد از عدمحمایت بانکها از تولیدکنندگان اظهار کرد: از سوی دیگر در سالی که مزین به شعار «مهار تورم، رشد تولید» است بانکها به جای حمایت از واحدهای تولیدی اقدام به خرید دِین و فروش اقساطی لوازم خانگی در فروشگاههای زنجیرهای میکنند.
پازوکی تاکید کرد: بانکها علاوه بر ورود به حوزه خرید دین و فروش اقساطی کالا با مشارکت فروشگاههای بزرگ، با تاخیر در تحویل منابع ارزی و بلوکه کردن ۵درصد از سرمایه تولیدکنندگان مشکلاتی را برای آنها ایجاد میکنند.
کاهش قیمت به دلیل رکود بازار
وی در ادامه به موضوع رکود بازار اشاره کرد و گفت: بررسی بازار لوازم خانگی حکایت از کاهش قیمت بخشی از محصولات دارد؛ اما نکته مهم این است که این کاهش قیمت از سوی تولیدکنندگان نیست بلکه کسبه به دلیل رکود، کالاها را ارزانتر میفروشند.
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی تهران در همین خصوص افزود: عدمتطابق میان هزینه و دستمزد، موجب شده تا میزان خرید لوازم خانگی به حداقل برسد به همین دلیل اکثر تولیدکنندگان یا سرمایهگذاران غیرمستقیم در صنعت تولید لوازم خانگی ناچار به انبار کالاهای خود شدهاند. در شرایط فعلی شرایط بازار به نحوی است که بیشترین سهم از تولید لوازم خانگی در انبارها باقی میماند.
پازوکی با اشاره به زیاندهی کاسبان خرد و تولیدکنندگان لوازم خانگی از شرایط فعلی بازار خاطرنشان کرد: یکی دیگر از عواملی که تولیدکنندگان با آن مواجه هستند، عدم تامین مواد اولیه تولید داخل با قیمت مناسب است.
رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی یادآور شد: بازار لوازم خانگی با ممنوعیت واردات در اختیار تولیدکنندگان قرار گرفت و این امکان برای تولیدکنندگان مهیا شد که بتوانند اقلام موردنیاز مردم را تامین کنند. در شرایط فعلی لازم است با تامین نقدینگی برای مصرفکنندگان در بازار، تقاضا را افزایش داد.
پازوکی گفت: کارخانهها قیمت لوازمخانگی را ارزان نکردند؛ بلکه این کسبه هستند که ارزان میفروشند. ما حدود یک سال است که میگوییم بازار در حالت رکود به سر میبرد و یکی از دلایل رکود هم نداشتن قدرت خرید مردم و گرانی مواد اولیه و کالای تمامشده است.
به گفته وی، امروز کاسب برای اینکه آبروی خود را حفظ کند و بتواند چکها را پاس کند خودش را به آبوآتش میزند و از طرفی مردم هم قدرت خرید ندارند و برای حفظ آبرو، کالاهای موردنیاز خود را اقساطی خریداری میکنند. در حال حاضر یک فضای رقابتی در بازار شکل گرفته بهخاطر اینکه هر یک از مغازهها تخفیفات مختلفی را میگذارند.
پازوکی در پایان با بیان اینکه تولیدکننده، توزیعکننده و مصرفکننده امنیت اقتصادی ندارند، تاکید کرد: اگر قرار است به تولید کمک شود باید قیمت مواد اولیه و نرخ ارز ثابت باشد؛ اما توجهی به این هشدارها نشد.