دیزل ژنراتور دیزل ژنراتور که با نام دیگر جِن سِت دیزل (Genset Diesel) شناخته میشود، ترکیبی از یک موتور دیزل با یک ژنراتور الکتریکی (اغلب یک آلترناتور) برای تولید انرژی الکتریکی است. یک موتور دیزل احتراق تراکمی معمولاً برای کار با سوخت دیزل طراحی شدهاست، اما برخی انواع دیگر نیز وجود دارند که با سایر […]
دیزل ژنراتور
دیزل ژنراتور که با نام دیگر جِن سِت دیزل (Genset Diesel) شناخته میشود، ترکیبی از یک موتور دیزل با یک ژنراتور الکتریکی (اغلب یک آلترناتور) برای تولید انرژی الکتریکی است. یک موتور دیزل احتراق تراکمی معمولاً برای کار با سوخت دیزل طراحی شدهاست، اما برخی انواع دیگر نیز وجود دارند که با سایر سوختهای مایع یا گاز طبیعی سازگار هستند.در واقع دیزل ژنراتورها در مکانهایی مورد استفاده قرار میگیرند که به شبکه برق متصل نیستند، یا به عنوان منبع تغذیه اضطراری در صورتی که برق شبکه قطع شود. همچنین برای کاربردهای پیچیدهتر مانند ژنراتور ثانویه جهت تأمین برق بار اضافی شبکه (peak-lopping)، پارالل شدن (grid support) و ارسال برق به شبکه برق رسانی استفاده میشوند.
برندهای مطرح در زمینه ساخت دیزل ژنراتور عباتند از :
ولوو – پرکینز – کامینز – کاترپیلار – MTU – لوول – دوسان – بادووین – کوهلر – موتورسازان و …
دیزل ژنراتورها از جمله ابزارهای پشتیبان حیاتی هستند که اغلب بدلیل غیرقابل اعتماد بودن عملکرد شبکه برق و یا رویدادهای طبیعی مانند طوفان که موجب قطعی برق میشوند، مورد استفاده قرار میگیرند. از این رو، دیزل ژنراتورها به طور گسترده در رویدادهای خارج از منزل، ساخت و سازها، بیمارستانها، صنایع مهم و موارد اضطراری استفاده میشوند. بنابراین، در هنگام خرید دیزل ژنراتور باید به تعدادی از عوامل مانند شرایط آب و هوایی و جغرافیایی، نیازهای برق خاص و بودجه موجود، توجه کرد.
به بیان دیگر دیزل ژنراتور تجهیز بسیار مفید و کاربردیاست که با مصرف سوخت دیزل، برق مورد نیاز را تولیدمیکند. این تجهیز، معمولاً به عنوان منبع تغذیه پشتیبان در کاربردهای صنعتی، مسکونی و غیره در هنگام قطعی برق و مواقع اضطراری استفادهمیشود. همچنین، ویژگی و مشخصات دیزلژنراتور به نحویاست که امکان استفاده از آن در مناطق روستایی و دوردست، وجود دارد.ساخت دیزل ژنراتورها، با توجه به کاربردشان، در محدوده توانهای متفاوتی صورت می گیرد. به عنوان مثال ژنراتورهای مورد استفاده برای مصارف تجاری بین ۸ تا ۲۰۰۰ کیلووات هستند،در حالیکه، ژنراتورهای مصارف خانگی بین ۸ تا ۳۰ کیلووات هستند.
فیلتر دیزل ژنراتور
فیلتر سبب رسیدن مواد خالص روغن ، سوخت ، آب و هوا به موتور دیزل ژنراتور میشود. در واقع فیلتر به عنوان یک صافی برای دیزل ژنراتور عمل میکند که سبب گرفته شدن ناخالصی ها و آلودگیهای مواد ورودی به موتور دیزل میشود. فیلترهای متفاوتی در دیزل ژنراتور وجود دارند که از جمله آنها میتوان به فیلترهای روغن ، فیلتر هوا، فیلتر آب و فیلتر سوخت اشاره نمود.
انواع فیلتر :
- فیلتر هوا
- فیلتر روغن
- فیلتر سوخت
- فیلتر آبگیر سوخت
- فیلتر هیدرولیک
فیلتر هوای دیزل ژنراتور :
این فیلتر با تصفیه هوای آلوده باعث کاهش مصرف سوخت شده و به افزایش طول عمر و بازدهی دیزل ژنراتور منجر میشود. همچنین تعویض به موقع فیلتر هوا باعث از بین رفتن مشکلاتی از قبیل: گرم شدن بیش از حد دیزل ژنراتور در هنگام کار کردن، خاموش شدن دیزل ژنراتور در زیر بار، شکستگی سوپاپ ها کرنک سوپاپ ها و … میشود.
فیلتر روغن دیزل ژنراتور :
به طور کلی نقش اصلی فیلتر روغن تصفیه روغن موتور دیزل است و یکی از فاکتور های مهم عمر بیشتر روغن، پاکیزگی آن است. به عنوان مثال برای آلودگی های روغن می توان به آلودگی های ناشی از عملکرد زیاد موتور نام برد. همچنین دوده ناشی از احتراق، گرد و غبار از سایر آلاینده های روغن موتور به حساب می آیند. این آلاینده ها در طول زمان می تواند مسیر روغن رسانی به موتور را مسدود کرده و خسارت های سنگینی به خودرو وارد کنند.
فیلتر آب دیزل ژنراتور :
از فیلتر آب دیزل ژنراتور به منظور جداسازی ذرات ناخالصی موجود در ماده خنک کننده ای که برای خنک کردن موتور دیزل به آن اضافه می کنیم ، استفاده می شود. چون منافذ این فیلتر نسبت به سایز ناخالصی های موجود در مایع کوچکتر هستند . ناخالصی ها از فیلتر عبور نکرده و نمی توانند وارد موتور دیزل شوند. از لحاظ اتصال فیلتر آب دیزل ژنراتور به صورت مستقیم به موتور دیزل ژنراتور متصل می شود. و دارای یک کنتاکت می باشند که در بالای فیلترآب قرار گرفته و به صورت الکتریکی عمل می کند. در این حالت فیلترآب وظیفه جداسازی آلودگی ها و ناخالصی های موجود در مایع ورودی به فیلتر را به عهده دارد. این نوع فیلترها با توجه به کارایی در اندازه های مختلفی طراحی می شوند و دارای ظرفیت های مختلفی نیز میباشند .
فیلتر سوخت دیزل ژنراتور :
این فیلترها با تصفیه گازوئیل مصرفی از آلایندههای جامد و مایع باعث رفع مشکلاتی از قبیل افت فرکانس در هنگام زیر بار رفتن، استارت نشدن دستگاه،جام کردن موتور دیزل ژنراتور و … جلوگیری میکند.
فیلتر هیدرولیک دیزل ژنراتور :
با توجه به حساسیت سیستم های هیدرولیکی که عموماً وظیفه تأمین فشار را به عهده دارد و با وجود حساسیت متخلفات مجموعه هیدرولیک ذرات و ناخالصی می توانند ، آسیب جدی به مجموعه وارد نمایند که باید با دقت بالایی عمل فیلتراسیون صورت پذیرد . از طرفی با توجه به هزینه های بالا در بخش هیدرولیک ، لازم است فیلترهای هیدرولیک در زمان مناسب خود تعویض گردد .
برندهای معتبر فیلتر دیزل ژنراتور در سطح جهانی :
فیلیتگارد – ولوو – کاترپیلار – پرکینز – دویتس – ام تی یو – لوول – میتسوبیشی
لرزه گیر دیزل ژنراتور
لرزه گیر یا ضد ارتعاش، تجهیزات دینامیکی موجود در خط لوله از جمله پمپ، کمپرسور، فن و توربین و..هستند که به علت حرکت داخلی، لرزش هایی را به خط لوله اعمال میکنند که این لرزش ها باعث ایجاد سروصدا و استهلاک زودرس خط لوله و سایر قطعات و مشکلات دیگری میشوند.
انواع لرزه گیر
لرزه گیر دیزل ژنراتور –چیلر –کمپرسور –اگزوز دیزل ژنراتور –فنری –لاستیکی – لرزه گیر لوله –پلکس
لرزه گیرها یا ضربه گیرهای مابین دیزل ژنراتور و شاسی و یا لرزه گیر زیرشاسی دیزل ژنراتور در بازار صنعتی ایران به لرزه گیر دیزل ژنراتور، نامهای دیگری نظیرلرزه گیر موتور، ضربه گیر لاستیکی، لرزه گیر لاستیکی، دمپر لاستیکی، بالشتک لاستیکی نیز گفته میشود. ضربه گیر دیزل ژنراتور معمولا مابین دیزل ژنراتور در زیر پایههای دیزل و ژنراتور و برروی شاسی دیزل ژنراتور قرارمیگیرد تا حداکثر ارتعاشات کارکرد سیستم دیزل ژنراتور را جذب کند.انواع لرزه گیر لاستیکی زیر دستگاه دیزل ژنراتور نصبمیگردد و منجر به کاهش انتقال ارتعاشات دیزل ژنراتور به زمین و فوندانسیون میگردد.با توجه به ابعاد و وزن انواع دیزل ژنراتور لرزه گیرهای دیزل ژنراتور در شکلها و ابعاد گوناگون طراحی و ساختهمیشوند . پارامتر اصلی در انتخاب سایزضربه گیر لاستیک لرزه گیر زیر شاسی دیزل ژنراتور میزان وزن دیزل ژنراتور میباشد.