تیرچه های پیش تنیده یکی از مهمترین مصالح ساختمانی کاربردی در سازه های هستند که در ساخت آن ها از ویژگی های خاصی همچون مضرس کردن سطح تماس دندانه ای آن با بتن درجاریز برخوردار می باشند. این ویژگی به تیرچه ی پیش تنیده این اجازه را می دهد اتصال خوب و مناسبی بین تیرچه […]
تیرچه های پیش تنیده یکی از مهمترین مصالح ساختمانی کاربردی در سازه های هستند که در ساخت آن ها از ویژگی های خاصی همچون مضرس کردن سطح تماس دندانه ای آن با بتن درجاریز برخوردار می باشند. این ویژگی به تیرچه ی پیش تنیده این اجازه را می دهد اتصال خوب و مناسبی بین تیرچه و بتن درجاریز برقرار شود.
آشنایی با تیرچه پیش تنیده
همچنین تیرچه های پیش تنیده را با وایرها و مفتول های آهنی آجدار درست می کنند که این مفتول ها در کارگاه های تولید تیرچه پیش تنیده به اندازه ی کافی مورد کشش قرار می گیرند.
کنترل مقاومت خمشی یکی از مهمترین ویژگی هایی است که در این کارگاه ها روی تیرچه های پیش تنیده به عمل می آید تا با تنش های فشاری و همین طور تنش های کششی درج شده در آیین نامه ی کنترل تیرچه های پیش تنیده مطابقت کامل داشته باشند. استفاده از تیرچه های پیش تنیده، سرعت کار ساخت و ساز را بالا می برد و در اخذ به موقع پایان کار برای کارفرما نقش به سزایی دارند. در استفاده از این تیرچه ها در سازه های مختلف نیازی به میلگردهای ممان منفی دیده نمی شود.
همچنین برای ساختمان هایی با ارتفاع ۴ متر، به کار بردن تیرچه های پیش تنیده بی نیاز به شمع بندی موقت می باشد. کاربرد تیرچه پیش تنیده در یک سازه عمر سازه را به خاطر عدم زنگ زدگی و فرسودگی میلگردهای کار شده در آن بالا می برد و این یکی از مزایای مهم استفاده از تیرچه ی پیش تنیده در ساختمان ها و پروژه های عمرانی محسوب می شود.
قیمت تیرچه پیش تنیده
یکی از فاکتورهایی که برای خرید تیرچه ی پیش تنیده باید مد نظر قرار گیرد قیمت تیرچه پیش تنیده است که به عوامل مختلفی بستگی دارد. اندازه ی سفارش یکی از مهمترین فاکتورها در تعیین قیمت تیرچه ی پیش تنیده می باشد. همچنین میزان کشش اعمال شده روی میلگردها و میزان بتن تحت فشار کار شده در تیرچه پیش تنیده بر روی قیمت آن تاثیرگذار می باشند. برخورداری از گواهینامه های معتبر و کنترل های نهایی انجام شده در حین اجرای تنش های لازم روی تیرچه ی پیش تنیده توسط مهندسان زیربط نقشی اساسی در تعیین قیمت تیرچه های پیش تنیده دارد.
در زمان خرید تیرچه های پیش تنیده بهتر است اطلاعات کافی و مناسب در مورد دهانه ها، تعداد وایرها، رده ی مقاومتی بتن ریخته شده در تیرچه ی پیش تنیده، قطر وایرهای کار گذاشته شده در تیرچه ی پیش تنیده، تعداد وایرهای کششی قطعه، تعداد وایرهای فوقانی، ابعاد مقطع تیرچه ی پیش تنیده، طول دهانه و همین طور مجموع بار مرده و در نهایت شماره ی استاندارد ملی مربوط به تیرچه ی پیش تنیده باید کسب کنید که همه ی این ها به نوعی در قیمت گذاری تیرچه ی پیش تنیده ای که می خواهید خریداری کنید اثرگذار هستند.
روش اجرای تیرچه پیش تنیده
یکی از مهمترین نکات در مورد تیرچه ی پیش تنیده و اجرای آن در سقف، در مورد روش اجرای آن است که شباهت به سقف هایی دارد که با خرپایی اجرا می شوند. زمانی که قرار است تیرچه ی پیش تنیده روی سقف کار گذاشته شود از هر سو باید به اندازه ی پانزده سانتی متر در داخل تیر کار گذاشته شود. بین تیرچه ها را با بلوک های پر کننده ی از پیش تعیین شده پر می کنند. پس از این مرحله است که باید میلگردها را روی تیرچه ها گذاشته و با میلگردهای حرارتی هم روی سقف را می بندند. در این مرحله نوبت به عملیات بتن ریزی سقف می شود.
وزن تیرچه ی پیش تنیده به خاطر بتنی است که در کارخانه ریخته شده و بنابراین لازم است برای کارگذاشتن تیرچه های پیش تنیده روی سقف حتما از جرثقیل استفاده شود. یک نکته ی مهم دیگر در مورد تیرچه ی پیش تنیده و اجرای آن است که از لحاظ کیفیت، بتنی را که در کارگاه های پیش تنیدگی در تیرچه ی پیش تنیده می ریزند از کیفیت خیلی بهتری بهره برده تا نسبت به بتن درجایی که در موقع کارگذاشتن تیرچه در سقف می ریزند.
بتنی که در کارگاه های تولید پیش تنیدگی روی تیرچه های پیش تنیده ریخته می شود با استفاده از دستگاه ها و ماشین آلات مدرن تهیه شده و عملیات تنش روی آن ها اجرا می شود و روی تیرچه ها ریخته می شود. برای همین روش اجرای تیرچه ی پیش تنیده به طور کل متفاوتتر و با کیفیت تر از دیگر روش های اجرای سقف ها می باشد. این میزان بتنی که در تیرچه ی پیش تنیده ریخته می شود باعث می شود تا سطح بیشتری از سقف به واسطه ی آن پوشش داده شود.
بر همین اساس می توان استفاده از تیرچه ی پیش تنیده برای اجرای سقف ها را به نوعی صرفه جویی در بتن ریزی به حساب آورد. در واقع مصرف بتن کمتر در اجرای تیرچه ی پیش تنیده در سقف ها باعث کاهش بار مرده ی سقف و در نهایت کاهش وزن نهایی سازه می شود.
خط تولید تیرچه پیش تنیده
در کارگاه های تولید پیش تنیدگی و تیرچه ی پیش تنیده، از دو روش برای ساخت تیرچه های پیش تنیده استفاده می کنند. در واقع خط تولید تیرچه ی پیش تنیده به دو صورت کار می کند که یکی روش قالب است که قالب های تولید تیرچه ی پیش تنیده در کف کارگاه گذاشته شده و تیرچه ها و عملیات پیش تنیدگی روی آن ها و با کمک آن ها اجرا می شوند. اما روش بهتر دیگری هم در خط تولید تیرچه ی پیش تنیده وجود دارد که آن با کمک دستگاه اکسترودر و دستگاه اسلیپ فرمِر می باشد. این دستگاه ها آلمانی هستند و نهایت محاسبات مهندسی و دقت ممکن را در پیش تنیدگی و اعمال فشار روی آرماتورها و بتن ریخته شده رعایت می کنند.