اکوایران: بالاخره با نامه معاون امور حقوقی دولت تکلیف انتخابات اتحادیهها روشن شد.
به گزارش اکوایران، هفتم مهر ماه ابوالفضل درویشوند، معاون امور حقوقی دولت در نامهای به سید مهدی فرحی قائم مقام وزیر صمت در امور بازرگانی، تکلیف انتخابات اتحادیهها را روشن کرد. البته برخی روسای اتحادیههای صنفی کماکان به دنبال ملغی کردن نامه معاون حقوقی دولت هستند.
قانون چه میگوید؟
براساس ماده (۲۲) قانون نظام صنفی کشور (مصوب ۱۳۸۲)، اتحادیهها توسط هیئت مدیره منتخب اعضای اتحادیه اداره خواهند شد که براساس تبصره «۱» این ماده با رأی مخفی و مستقیم اعضای اتحادیه انتخاب میشوند. در این تبصره انتخاب مجدد افراد عضو هیئت مدیره در ادوار بعدی بلامانع بیان شده بود؛ اما در اصلاحیه سال ۱۳۹۲ قانون نظام صنفی، تبصره «۱» بدین صورت تغییر یافت: «… اعضای مذکور نمیتوانند بیش از دو دوره متوالی و یا چهار دوره متناوب در هیئت مدیره اتحادیه عضویت داشته باشند». بدین ترتیب، عدم محدودیت در انتخاب مجدد افراد عضو هیئت مدیره، در اصلاحیه سال ۱۳۹۲ لغو و افراد با سابقه دو دوره متوالی و یا چهار دوره متناوب در هیئت مدیره از شرکت در انتخابات هیئت مدیره منع شدند.
پس از این اصلاحیه در سال ۱۳۹۲، دو تفسیر از حکم این تبصره فارائه شد. در تفسیر اول محدودیت های مندرج در تبصره «۱» مبنی بر ممنوعیت عضویت بیش از دو دوره متوالی و چهار دوره متناوب در هیئت مدیره اتحادیه های صنفی، از اولین نوبت انتخابات برگزار شده اتحادیه بعد از لازم الاجرا شدن قانون اصلاحی (۸ آبان ۱۳۹۲) محاسبه میشود؛ بنابراین بر همین اساس، افرادی که قبل از تاریخ تصویب قانون (۸ آبان ۱۳۹۲) چندین دوره عضو هیئت مدیره اتحادیه ها بودهاند، همچنان صلاحیت شرکت در انتخابات هیئت مدیره اتحادیه های صنفی را دارند.
در این تفسیر به ماده (۴) قانون مدنی که اثر قانون را ناظر به آینده میداند استناد میشود. به همین دلیل در تبصره «۳» ماده (۶) آییننامه اجرایی نحوه برگزاری انتخابات هیئت مدیره و بازرسان اتحادیههای صنفی بیان میشود: «از زمان لازم الاجرا شدن قانون، عضویت افراد در هیئت مدیره بیش از دو دوره متوالی و چهار دوره متناوب ممنوع است». براساس همین تفسیر، مرکز اصناف و بازرگانان ایران نیز در پاسخ استعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت این محدودیت شرکت کنندگان در انتخابات هیئت مدیره اتحادیههای صنفی را از تاریخ اصلاح قانون محسوب میکند.
در تفسیر دیگری از تبصره «۱» ماده (۲۲) قانون نظام صنفی، با استناد به اطلاق این حکم و هدف قانونگذار از اصلاح ایجاد شده، بیان می شود که پس از لازم الاجرا شدن این قانون (۸ آبان ۱۳۹۲) همه افرادی که نامزد انتخابات هیئت مدیره می گردند، شامل محدودیت سابقه (دو دوره متوالی یا چهار دوره متناوب) هستند. به عبارت دیگر این سابقه چه مربوط به قبل از اصلاح قانون باشد و چه مربوط به بعد از اصلاح قانون، باید درخصوص نامزدان انتخابات هیئت مدیره اتحادیههای صنفی رعایت شود.