اکوایران: سیاستگذار خودرویی به دنبال این است که به کمک اهرم واردات، بازار را سر و سامان دهد؛ اما آمارهای منتشر شده از سوی گمرک درباره تیراژ ترخیص خودرو با شعارهای داده شده همخوانی ندارد. این وضعیت میتواند تبعاتی برای بازار خودرو داشته باشد.
به گزارش اکوایران، بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی گمرک تا پایان ۲۵ مرداد ۱۴۰۲ در مجموع ۷۲۷ دستگاه خودروی سواری از گمرک ترخیص شده است. این در شرایطی است که مدیران صمت طی یک سال گذشته بارها تلاش کردهاند با وعدهدرمانی و شعاردرمانی درباره ورود محصولات تولیدی برندهای جهانی خودروساز بازار آشفته خودرو را آرام کنند.
سیاستگذار خودرویی توانسته تنها حدود سه دهم درصد (۰.۳ درصد) وعده خود را درباره واردات خودرو محقق کند. قرار بود تا پایان خرداد امسال ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو وارد شود اما همانطور که آمارهای گمرک نشان میدهد، تنها ۷۲۷ دستگاه از گمرک ترخیص شده است.
وعدههای داده شده در ارتباط با ورود خودرو در کنار کنترل نرخ ارز طی حدود سه ماه اخیر سبب شده تا بازار خودرو وارد دوره رکود شود و کمتر خریداری در بازار حاضر شود. نبود مشتری، محدود شدن دامنه نوسان نرخ ارز و چشمانداز ایجاد گشایشهایی در روند تحریمها (هرچند محدود) سه ضلعی را تشکیل داده تا نه تنها قیمت خودرو را مهار کند، بلکه نمودار آن را نیز نزولی کند.
سوالی که مطرح میشود این است که این وضعیت تا چه زمانی میتواند ادامهدار باشد؟ با توجه به وضعیت حاکم بر اقتصاد نمیتوان به طور قطع درباره تداوم این وضعیت صحبت کرد. از یک طرف این وضعیت میتواند ادامهدار باشد و از طرف دیگر هر لحظه این احتمال وجود دارد که ورق بازار خودرو برگردد.
آنچه مسلم است، سیاستگذار نتوانسته با برگ واردات خودرو آنطور که باید و شاید بازی کند و اگر دامنه نوسان نرخ ارز همانند گذشته بود، قیمت بازاری خودرو قلههای جدیدی را فتح میکرد.
واردات تنها ۷۲۷ دستگاه طی یک سال آن هم در شرایطی که وعده واردات ۲۰۰ هزار دستگاهی تا پایان خرداد سال جاری داده میشود، نشان میدهد سیاستگذار تا چه حد در بحث واردات خودرو ناکام بوده است. مدیران صمت این مساله را نشانی از تخصیص پیدا نکردن ارز میدانند این در شرایطی است که پیشبینی نبود ارز برای واردات خودرو خیلی پیچیده نبود. بهتر بود مدیران صمت در هنگام دادن شعار بیشتر دقت میکردند تا فاصله میان وعدههای داده شده و واقعیت ورود خودرو تا این حد نبود.