اکوایران: دو خودروساز بزرگ کشور سال گذشته وعده توسعه سبد محصولاتی خود را در نیمه اول سال ۱۴۰۲ دادند اما با گذشت بیش از چهار ماه از سال جاری همچنان خبری از حضور محصولات جدید در بازار نیست.
به گزارش اکوایران، مدیران ارشد ایران خودرو و سایپا سال گذشته با حضور در چند مراسم رونمایی از محصولات جدید وعده دادند این خودروهای جدید در نیمه اول سال ۱۴۰۲ به تولید انبوه میرسد، اما با وجود گذشت بیش از چهار ماه از سال جاری هیچ خبری از حضور محصولات جدید به صورت انبوه در خطوط تولید دو خودروساز بزرگ کشور نیست. به نظر میرسد ایران خودرو و سایپا خودروهای نامرئی تولید میکنند.
بررسی وعدههای مدیران ارشد وقت ایران خودرو نشان میدهد این خودروساز به دنبال این بود تا اولین خودروی کراس اوور خود با نام «ریرا» را در نیمه اول امسال به بازار عرضه کند. «ریرا» در زمان وزارت رضا فاطمی امین – وزیر پیشین صمت – و مدیرعاملی مهدی خطیبی رونمایی شد. آن زمان وعده تولید انبوه این خودرو در سال ۱۴۰۲ داده شد اما تاکنون خبری از اولین کراس اوور ایران خودرو در بازار نیست.
خودروی دیگری که آبیهای جاده مخصوص به دنبال تولید آن بودند، خودرویی بود که نام TF21 از سوی مدیران تولید غول آبی جاده مخصوص روی آن گذاشته شده بود. البته این نام به طور قطع تغییر میکرد. پیشبینی میشد که این خودروی کوچک شهری جایگزین پژو ۲۰۶ شود. این جایگزینی با اظهارات معاون مدیرعامل ایران خودرو در اسفند سال گذشته بیش از پیش رنگ واقعیت به خود گرفت. کیانوش پورمجیب در نشست خبری در سال گذشته خبر خداحافظی پژو ۲۰۶ را اعلام کرد. البته این خبر به فاصله کوتاهی با توجه به نارضایتی متقاضیان از سوی مدیران ایران خودرو تکذیب شد، اما برآوردها نشان میداد ایرانخودروییها به دنبال این هستند تا TF21 را بی سر وصدا جایگزین پژو ۲۰۶ کنند. آبیهای جاده مخصوص در سال جاری هنوز پژو ۲۰۶ تولید نکردهاند و تنها مدل ۱۴۰۱ این خودروی پرطرفدار در بازار موجود است.
اما وعدههای مدیران ارشد سایپا در تولید محصولات جدید، بیش از ایرانخودروییها است. نارنجیهای جاده مخصوص در سال ۹۹ همزمان با رونمایی از شاهین، وعده تولید کراس اوور «آریا» را روی پلتفرم شاهین دادند؛ اما در حالی که شاهین به تولید انبوه رسید، هنوز خبری از تولید «آریا» نیست. این خودروساز در نمایشگاهی که شهریور سال گذشته با عنوان توانمندیهای صنعت خودرو در تهران برگزار شد دو محصول جدید دیگر خود را رونمایی کرد.
«سهند» و «اطلس» نام خودروهایی است که مدیران سایپا وعده دادند در نیمه اول سال جاری آنها را به بازار عرضه کنند. دومین دور فروش خودرو از مسیر سامانه یکپارچه شاهد حضور اطلس بود اما این خودرو هنوز در خطوط تولید سایپا به تولید انبوه نرسیده است. آنطور که شنیده میشود، نوبتدهی به متقاضیان این خودرو برای انتهای ۱۴۰۳ در نظر گرفته شده است.
بررسی صورتهای مالی پارس خودرو نیز نشان میدهد این خودروساز تا پایان تیر سال جاری ۱۶ دستگاه سهند تولید کرده اما هنوز راه درازی تا رسیدن به تولید انبوه این خودرو که قرار است جایگزین ساینا شود، پیش روی مدیران سایپا است.
مدیرعامل سایپا در برنامه رونمایی به طور همزمان از شاهین با گیربکس اتوماتیک و کادیلا یا همان ال ۹۰ ایرانی رونمایی کرد. محمد علی تیموری در این برنامه خبر داد تا پایان سال ۱۴۰۲ این دو خودرو تولید انبوه شده و از ابتدای سال آینده به بازار عرضه شوند. شاهین با گیربکس اتوماتیک، اطلس را در طرح فروش با مکانیزم نوبتدهی همراهی میکرد. شنیدهها از نوبت تحویل آن در زمستان سال آینده حکایت میکند. به نظر میرسد محصولات جدید ایران خودرو و سایپا به صورت نامرئی تولید میشوند و مشخص نیست قرار است چه زمانی در بازار رؤیت شوند.
مدیران عامل دو خودروساز بزرگ کشور باید توجه کنند وعدههایی که امکان عمل کردن به آنها در زمان مشخص شده وجود ندارد، باعث میشود که بازار به قولهای آنها بیاعتماد شود و همین اتفاق میتواند سیگنال منفی به بازار مخابره کند و نمودار قیمت بازاری خودرو را صعودی کند. عمل نکردن به وعدههای متعدد برای عرضه محصولات جدید نشان میدهد مدیران ارشد دو خودروساز بزرگ کشور همچنان با چالشهای متعددی، چه از ناحیه تحریمها و چه از ناحیه سیاستگذاریهای داخلی، روبرو هستند. این دستاندازها حرکت آنها در مسیر توسعه را با افت همراه کرده است.