اکوایران: برکناری جروم پاول، رئیس فدرال رزرو آمریکا میتواند اثرات گستردهای بر بازارهای جهانی، از دلار و طلا گرفته تا بیتکوین داشته باشد؛ چراکه به منزله تغییر در سیاستهای بزرگترین بانک مرکزی جهان است.
به گزارش اکوایران، دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا در اقدامی بیسابقه در هفته گذشته جروم پاول را تهدید کرد، اگر نرخ بهره را کاهش ندهد، او را از سمت خود برکنار خواهد کرد؛ این درحالی است که رئیسجمهوری آمریکا به صورت قانونی اختیار برکنار کردن رئیس فدرال رزرو را ندارد، مگر اینکه ترامپ بخواهد برای تغییر قانون فشاری وارد کند.
اما به اعتقاد علی رضاپور، تحلیلگر بازارهای مالی، این تغییر احتمالی میتواند برای بازارهای جهانی تبعاتی در پی داشته باشد. در صورت برکناری جروم پاول از ریاست فدرال رزرو، دلار آمریکا تضعیف خواهد شد. او در تازهترین سخنرانی خود نکاتی مطرح کرد که به نفع اقتصاد نبود و گفت که نرخ بهره را فعلا تغییر نخواهد داد. اما با وجود تضعیف دلار، قیمت دارایی چون طلا، بیتکوین و سهام میتوانند تقویت شوند. با این حال، برکنار کردن رئیس فدرال رزرو همچنان کار آسانی نیست و بانک مرکزی آمریکا از استقلال عمل برخوردار است.
سردرگمی بازارها در شرایط تغییر در نظم جهانی
با توجه به تغییر رژیمی که بهنظر میرسد، در جهان در جریان است شاهد نوعی سردرگی در بازارهای جهانی هستیم، بهطوریکه حتی جروم پاول به عنوان رئیس بزرگترین بانک مرکزی جهان نیز هنوز آینده را نامشخص میبیند. اگر تورم آمریکا افزایش پیدا کند و اشتغال آن آسیب ببیند و رشد اقتصادی کاهش یابد، احتمالا سایر کشورها هم همین شرایط را خواهند داشت و دلار آمریکا دوباره ارزش خود را بدست خواهد آورد.
افزایش اهمیت دادههای اقتصادی برای بازارها
با توجه به اینکه تعرفههای اعمال شده دونالد ترامپ بر واردات به آمریکا بسیار بالاتر از انتظارات بوده است، همانطور که جروم پاول نیز این مساله را تایید کرد؛ این مساله بر اقتصاد آمریکا فشار وارد خواهد کرد. در چنین شرایط دادههای اقتصادی در روزهای آینده نشاندهنده اثر تعرفهها بر اقتصاد خواهند بود و در بازار اثرگذار خواهند بود.
دادههای نرم که براساس نظرسنجیهای موسسات مختلف ایجاد میشوند، نشان میدهند که اعتماد فعالان در بخش تولید و خدمات در شرایط خوبی قرار ندارد و نگرانیها در بازار سهام همچنان حاکم است. با این حال، در ۲ هفته آینده بازار در انتظار گزارشهای درآمدی بسیار مهمی از شرکتهاست.
سخنرانی اعضای فدرال رزرو و شاخص مدیران خرید
اعضای مهم فدرال رزرو در این هفته سخنراییهایی را خواهند داشت که از سوی فعالان در بازارهای جهانی دنبال میشود. این موضعگیریها در کنار سخنرانی هفته گذشته جروم پاول، دیدگاه کلی اعضای فدرال رزرو را برای آنها مشخص کند.
شاخص مدیران خرید موسسه S&P Global از اقتصاد منطقه یورو نیز این هفته منتشر میشود. انتظار میرود این داده نسبت به ماه قبل کاهش اندکی را ثبت کند. با این حال اگر پایینتر از انتظاارت منتشر شود، میتواند نگرانی را نسبت به خوشبینی که در بازار نسبت به اقتصاد اروپا وجود دارد، ایجاد کند. این شاخص برای اقتصاد آمریکا نیز در این هفته منتشر خواهد شد.
دانشگاه میشیگان نیز شاخص اعتماد مصرفکنندگان آمریکایی را در انتهای هفته منتشر میکند که نشاندهنده احساسات آنها در میانه افزایش تعرفههای واردات خواهد بود. افزایش انتظارات تورمی میتواند تورم آمریکا تقویت کند.
اثر بزرگ اخبار تعرفهای بر بازارها
با این حال در شرایط فعلی اخبار مربوط به تعرفهها میتواند تاثیر بیشتری بر بازارها داشته باشد. بحث صلح میان روسیه و اوکراین میتواند احساسات مثبتی در اروپا ایجاد کند. اخبار توافق تعرفهای میان اروپا و آمریکا بر بازار اثرگذار خواهد بود. با این حال، اخبار مربوط به مذاکرات ایران آن چنان در بازار جهانی اثرگذار نیست و احتمال دارد تنها تا حدی بر قیمت نفت اثر منفی داشته باشد.
چین نیز هفته گذشته تمایل خود را به گفتوگو درباره تعرفهها اعلام کرد، اما اگر اخبار مربوط به استفاده از اوراق آمریکا و طلا به عنوان ابزار برخورد با ترامپ درست باشد، مذاکرات دو طرف با مشکل مواجه شود.