به گزارش اکوایران، تعداد کمی از سرمایه گذاری‌ها در سال ۲۰۲۴ بهتر از طلا عمل کرده‌اند؛ این فلز گران‌بها بهترین سال خود را از ۲۰۱۰ تاکنون به پایان می‌رساند و یکی از بالاترین رشدهای سالانه را ثبت کرده است. با این حال، طرفداران طلا در وال استریت معتقدند که قیمت‌ها در ۲۰۲۵ رشد بیشتری خواهد داشت.

براساس گزارشی از وال استریت ژورنال، قیمت این فلز گرانبها در ۲۰۲۴ با ۲۷ درصد افزایش به ۲۶۱۷.۲۰ دلار در هر اونس رسیده است. که بهتر از رشد ۲۵ درصدی شاخص سهام S&P Global است و فاصله چندانی با افزایش ۳۱ درصدی در شاخص Nasdaq Composite (نزدک مرکب) که شامل سهام شرکت‌های فناوری است ندارد.

معاملات آتی طلا پیش از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا رکورد زد، ولی نسبت به آن زمان کاهش یافته است. اما این کاهش قابل انتظار بود، چراکه سرمایه گذارانی که از نتیجه انتخابات نگران بودند پول را از دارایی امن جابجا کردند و به دارایی‌های ریسکی‌تر بازگشتند. تحلیلگران در جی‌پی‌مورگان، گلدمن ساکس و سیتی گروپ هدف قیمتی ۳ هزار دلاری را پیش‌بینی می‌کنند که برخی از دلایل آن به شرح زیر است.

کاهش نرخ‌های بهره

باوجودی که میزان کاهش نرخ بهره فدرال رزرو آمریکا هنوز مشخص نیست سرمایه گذاران انتظار دارند کاهش‌های بیشتری را در ۲۰۲۵ شاهد باشند. هرچه نرخ‌های بهره کاهش پیدا کند، هزینه فرصت نگه‌داری طلا نیز کاهش پیدا می‌کند، که هیچ بهره یا سودی پرداخت نمی‌کند. تحلیلگران انتظار دارند که بخشی از ۶.۷ تریلیون دلاری که در صندوق‌های بازار پول نگهداری می‌شود راه خود را به صندوق‌های بورسی چون SPDR Gold پیدا کند، چراکه سرمایه گذاران از کاهش بازدهی ناامید می‌شوند. به گفته گرگ شیئرر، رئیس استراتژی فلزات پایه و گران‌بها در جی‌پی مورگان، این صعودی‌ترین مرحله چرخه برای طلاست.

نااطمینانی‌های ژئوپلتیک

سرمایه‌گذاران بزرگ و کوچک در زمان‌های بالاگرفتن درگیری‌ها تمایل به هجوم به سمت طلا دارند. و این درگیری‌ها به وفور در ۲۰۲۵ وجود خواهد داشت؛ از جنگ‌ها در خاورمیانه و اوکراین گرفته تا تعهد دونالد ترامپ برای افزایش تعرفه‌های واردات بر چین و سایر کشورها.

چشم انداز افزایش دوباره تورم نیز سرمایه گذاران را نگران کرده است. سرمایه گذاران در چین اخیرا باتوجه به کاهش رشد اقتصادی و سهام کشور و همینطور تهدیدهای ترامپ مبنی بر وضع تعرفه بر صادرات آن به ایالات متحده، برای خرید طلا مشتاق هستند.

خرید بانک‌های مرکزی

بانک‌های مرکزی در سراسر جهان، به ویژه کشورهایی که روابط تیره‌ای با غرب دارند، درحال خرید طلا هستند. چین، به خصوص، یکی از منابع قدرتمند تقاضاست به‌طوری که به گفته گلدمن ساکس، ذخایر رسمی طلای آن از سال ۲۰۰۸ بیش از سه برابر شده است. تحریم‌های غرب بر روسیه پس از آغاز جنگ در اوکراین در سال ۲۰۲۲ نیز برخی از بانک‌های مرکزی را تشویق کرد تا از دارایی‌های مبتنی بر دلار دور شوند. آنها در عوض بخش بیشتری از دارایی خود را به شکل دارایی‌هایی چون طلا نگهداری می‌کنند که خارج از دسترس خارجی‌هاست.

به گفته تحلیلگران گلدمن ساکس، تحریم‌های روسیه نقطه عطف روشنی را رقم زد، چراکه باعث شد بسیاری از بانک‌های مرکزی بازارهای نوظهور در اینکه چه چیزی بدون ریسک است تجدیدنظر کنند. به گفته شورای جهانی طلا، در یک نظرسنجی از بانک‌های مرکزی در سال جاری، ۲۹ درصد آنها گفته‌اند تمایل دارند در طول سال آینده ذخایر طلای خود را افزایش دهند؛ که بالاترین سهم از زمان شروع نظرسنجی در ۲۰۱۸ است.

تقاضای صنعتی اندک

یکی دیگر از ویژگی‌های طلا این است که کاربردهای کمی فراتر از ذخیره ثروت دارد. البته جواهرات هم هست، اما تقاضا تنها بخشی از داستان جواهرات است. زمانی که قیمت طلا افزایش می‌یابد و مردم انگیزه بیشتری برای فروش جواهرات قدیمی پیدا می‌کنند، جواهرات به منبع مهمی برای عرضه تبدیل می‌شود.

به گفته شیئرر، طلا مانند سایر کالاها بار صنعتی ندارد که در شرایطی مانند اختلالات تجاری تحت فشار قرار بگیرد. این بدان معناست که کاهش فعالیت اقتصادی، مانند آنچه در جنگ تجاری با چین انتظار می‌رود، تقاضای طلا را به اندازه سایر فلزات گران‌بها با کاربردهای صنعتی، مانند نقره و پلاتین، تحت تاثیر قرار نمی‌دهد.

مومنتوم

روندهای صعودی طلا معمولا ماندگار هستند. در پنج سال از شش سال گذشته که معاملات آتی طلا تا حداقل ۲۰ درصد رشد داشته است، قیمت‌ها دوباره در سال بعد افزایش داشته‌اند. و به گفته تحلیل‌گران سیتی گروپ، در آن پنج سال میانگین رشد ۱۵ درصد بوده است. تنها سالی که طلا پس از رشد بیش از ۲۰ درصدی با کاهش مواجه شد ۲۰۲۱ بود، که قیمت‌ها پس از رشد ۲۵ درصدی در ۲۰۲۰، ۳.۶ درصد کاهش یافتند.