اکوایران: بانک مرکزی در شب گذشته یک برگ تازه رو کرد که به نظر میرسد برای کنترل بازار ارز موثر است و با ابزارهای گذشته تفاوت دارد.
به گزارش اکوایران، سطح نوسان در بازار ارز وطلا افزایش پیدا کرده است و که عمدهترین دلیل آن اتفاقات منطقهای است، در چنین شرایطی بانک مرکزی در شب گذشته یک برگ تازه رو کرد که به نظر میرسد برای کنترل بازار ارز موثر است و با ابزارهای گذشته تفاوت دارد.
گواهی سپرده خاص منتشر میشود
بانک مرکزی امکان سرمایهگذاری در بازار پول با نرخ سی درصد را فراهم کرد.
بر اساس دستورالعمل انتشار گواهی سپرده خاص که به شبکه بانکی ابلاغ شده است بانکها میتوانند برای تامین مالی سرمایه در گردش طرحهای با بازدهی، بالا اقدام به انتشار اوراق کنند و در پایان دوره مشارکت، سود قطعی نیز علاوه بر سود علیالحساب ۳۰ درصدی به خریداران این گواهی سپرده در شعب بانکها پرداخت میشود.
امکان خرید پیش از سررسید این اوراق درشعب بانکها وجود دارد. و تامین مالی طرحهای تولیدی فراهم خواهد شد.
دارندگان این گواهی میتوانند از آن به عنوان وثیقه برای دریافت وام بانکی استفاده کنندو بانکها مجازند از روز چهارشنبه ۱۱ بهمنماه ۱۴۰۲ به مدت هفت روز اقدام به عرضه این اوراق کنند.
بانک مرکزی نیز سیاست پولی انقباضی تری را نسبت به سالهای گذشته اجرا کرده است که انتظارات از افزایش نرخ بهره را به وجود میآورد، حال در شرایطی که بازار ارز از تنشهای منطقه دچار التهاب شده بانک مرکزی افزایش نرخ بهره را با سرمایهگذاری بخش خصوصی ترکیب کرده است که هزینه سرمایهگذاری در سایر بازارها در کوتاه مدت را بالا میبرد.
فعلا مشخص نیست سررسید این اوراق چندساله است ولی در این طرح نرخ سود بدون ریسک افزایش پیدا کرده است و انتظار بازدهی سی درصدی از یک طرح اقتصادی در سالهای اولیه با وجود هزینههای بالای تولید ناشی از تحریم بالاست.
اثر گواهی سپرده خاص بر بازار
این اوراق در بازهی یک هفتهای منتشر میشود. این در کوتاهمدت شرایطی را برای سایر بازارها تغییر میدهد و فشار بر معاملات درهم به خاطر افزایش تقاضای تسویه کاهش مییابد.
سال نوی چینی در تاریخ دهم فوریه (۲۱ بهمن است) و با جذب بخشی از نقدینگی به سمت اوراق، در این هفته انتظار میرود ورود نقدینگی به بازار ارز کاهش یابد.
اثر اوراق خاص بر کوتاهمدت بازار سرمایه
در نقطه مقابل این تصمیمگیری بازار سرمایه قرار گرفته است که از ابتدای سال جاری تا کنون بازدهی شاخص کل ۸ درصد بوده است و با وجود ریسکهای منطقهای که اقبال به بازار سرمایه را کم میکند، افزایش نرخ بهره بدون ریسک به سطح ۳۰ درصدی برای بازاری که از ابتدای سال فقط ۸ درصد بازدهی داشته در کوتاهمدت میتواند بازار سرمایه را ضعیفتر کند.
در دو هفته گذشته برآیند خروج پول حقیقی از بازار سرمایه مثبت بوده است، بازدهی بازار سرمایه هم از ابتدای سال جاری ضعیفتر از سایر بازارها بوده است، با توجه به قدرت نقدشوندگی در بازار سرمایه و افزایش دماسنج ریسک در چندروز گذشته، به نظر میرسد بازار سرمایه نیز تحت تأثیر انتشار این اوراق قرار بگیرد مگر آنکه سهامداران حقوقی و بازارساز به کمک بورس بیایند.