با وجود اینکه برخی رسانهها، مسئولان و فعالان حوزه بازار خبر از حذف عوارض ۵۰ درصدی خرما را میدهند، اما هنوز بخشنامه رسمی در این خصوص از طرف نهادهای مربوطه منتشر نشده است.
به گزارش اقتصاد۱۰۰، اواسط بهمن ماه بود رئیس انجمن ملی خرمای ایران درگفت وگو با ایسنا، از احتمال تعیین عوارض صادراتی برای خرما خبر داد و اعلام کرد که تعیین این عوارض باعث می شود صادرکنندگان تمایلی به صادرات نداشته باشند و در نتیجه با کاهش تمایل به صادرات به تبع آن بازارهای صادراتی آسیب ببینندو خرمای کشورهای دیگر جایگزین خرمای ایران در بازارهای هدف خواهد شد.
این اظهارات در حالی بود که اواخر بهمن ماهسرپرست سازمان تعاون روستایی اعلام کرد در راستای تنظیم بازار خرما علاوه بر ذخیره سازی، با تصمیم وزارت جهادکشاورزی عوارض صادراتی خرمای مضافتی از صفر به ۵۰ درصد افزایش یافته و اعمال تعرفه جدید از هفته دیگر آغاز می شود و تا پایان خرداد سال آینده ادامه دارد.
اعلام این خبر واکنش بسیاری از فعالان بازار و مسئولان مربوطه را به همراه داشت. برخی از صادرکنندگان و تولیدکنندگان در این خصوص ابراز نگرانی کردند. رئیس مرکز بهبود کسب و کار وزارت اقتصاد نیز اعلام کرد که دستگاه هایی که بخشنامه صادر می کنند و بخشنامه آنها فعالان اقتصادی را تحت تاثیر قرار می دهد بایستی طوری بخشنامه را تدوین کنند که مدتی قبل از اجرا به اطلاع فعالان اقتصادی برسد تا آنها غافلگیر نشوند. بر اساس ماده ۲۴ قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار نیز دولت و دستگاه های اجرایی مکلفند به منظور شفاف سازی سیاست ها و برنامه های اقتصادی و ایجاد ثبات و امنیت اقتصادی و سرمایه گذاری، هرگونه تغییر سیاست ها، مقررات و رویه های اقتصادی را در زمان مقتضی قبل از اجرا، از طریق رسانه های گروهی به اطلاع عموم برسانند.
در واکنش به این اظهارات اما سرپرست سازمان تعاون روستایی نیز اعلام کرد که اتحادیه های مرتبط با خرما وظیفه تنظیم بازار داخل را بر عهده نگرفته اند و تا زمانی که تعهدی از طرف این اتحادیه ها و صادرکنندگان برای تامین بازار داخلی به معاونت باغبانی وزارت جهاد کشاورزی داده نشود بعید به نظر می رسد که عوارض صادراتی خرما لغو شود.
خبرهای منتشر شده در برخی رسانه ها اما خبر از لغو این بخشنامه را می دهد با وجود اینکه هنوز بخشنامه رسمی در این خصوص منتشر نشده است.استاندار کرمان نیز چندی پیش خبر از حذف عوارض ۵۰ درصدی صادرات خرما را داد.
محسن رشید فرخی – رئیس انجمن ملی خرمای ایران – در گفت وگو با ایسنا، با بیان اینکه هنوز بخشنامه لغو عوارض صادراتی خرما را ندیده ایم، گفت: چون هنوز عوارض به گمرکات اعلام نشده آن را لغو شده در نظر می گیریم.
وی افزود: برای تنظیم بازار خرمای ماه رمضان آمادگی های لازم را برای همکاری با بخش های مختلف داریم و در این راستا نیز تفاهم نامه هایی منعقد کردیم که خرمای مورد نیاز داخل را هم به صورت خرده فروشی و هم عمده فروشی با قیمت مناسب به میزان کافی تامین کنیم.
رئیس انجمن ملی خرمای ایران اضافه کرد: با وزارت جهادکشاورزی توافقی صورت گرفته که در دستور لغو فیزیکی بخشنامه عوارض صادراتی خرما، همکاری های لازم در این بخش صورت گیرد.