رئیس موسسه پژوهشهای اقتصاد کشاوزی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه تاکنون ۷۸ نظام میراثی در ۲۴ کشور ثبت شده است بیان کرد: ایران با چهار نظام ثبت شده میراث کشاورزی مبتنی بر قنوات در کاشان، انگور در ملایر، زراعت زعفران در روستایی از گناباد و باغات انجیر دیم استهبانات در رتبه پنجم قرار دارد.
به گزارش اقتصاد۱۰۰، علی کیانیراد عصر امروز در حاشیه بازدید نماینده فائو از باغات گردو این شهرستان اظهار کرد: نظام میراثی مهم کشاورزی «جیاس» ابتکاری است که فائو البته توسط یک ایرانی به نام دکتر پرویز کوهافکن که از مدیران سابق فائو بوده در سال ۲۰۰۵ ارائه کرد.
وی افزود: هدف این نظام این است که یکسری از نظامهای میراثی کشاورزی شامل تجربیات، محیطهای فرهنگی اقتصادی اجتماعی که حول این نظام کشاورزی شکل گرفته و در طول زمان توسط آبا و اجداد حفظ و نسل به نسل منتقل شدند، در دنیا شناسایی و حفظ شوند.
رئیس موسسه پژوهشهای برنامهریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه برای ثبت هر نظام میراثی کشاورزی در دنیا وظیفه اصلی این است که یک تیم تحقیقاتی براساس پنج معیار فائو کار کند، گفت: معیار نخست اینکه این نظام میراثی کشاورزی نقش مهمی در امنیت معیشتی، غذایی، درآمد جامعه محلی آن مردم دارد.
وی دومین معیار تنوع زیستی کشاورزی که در آنجا وجود داشته و ثابت شود که از آن منطقه مورد نظر است، دانست و گفت: دانش سنتی و بومی که در طول زمان از بین نرفته بلکه توانسته خود را با تکنولوژی و فناوری جدید حفظ کند.
کیانی تصریح کرد: هر نوع باور، اعتقاد و ارزشهایی که حول این نظام کشاورزی شکل گرفته است مثل جشنوارهها، هدیه دادن و چشماندازهای در حال ایجاد که خود میتواند جذب گردشگر کند، سه معیار دیگر برای ثبت یک نظام میراثی است.
وی با اشاره به اینکه تاکنون ۷۸ نظام میراثی در ۲۴ کشور ثبت شده است بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران با چهار نظام ثبت شده میراث کشاورزی مبتنی بر قنوات در کاشان، انگور در ملایر، زراعت زعفران در روستایی از گناباد و باغات انجیر دیم استهبانات در رتبه پنجم بعد از کشورهای چین، ژاپن، کره جنوبی و اسپانیا قرار دارد.
وی یادآور شد: نماینده گروه علمی مشاوران فائو در ایران از دو نظام باغات سنتی قزوین و نظام گردوی تویسرکان برای ثبت جهانی بازدید کرده که ظرف یک ماه آینده بعد از گزارش نماینده مشاوران فائو ثبت شود.
پایان پیام/۸۹۰۱۰