بهروزیفر گفت: مشکلا اساسی در صنعت نفت کشور، بحث تحریمها است.
سایه تحریمها بر سر کشور، همواره ایران را با دردسرهای بسیاری همراه کرده که ضربههای اقتصادی یکی از مهمترین آثار این تحریمها است. در بخش صنعت نفت، تحریمها اثرگذاری بالایی دارد، به گونهای که در بحث صادرات نفت، با مشکلهای بسیار بزرگی همراه هستیم. بسیاری از کارشناسان حوزه اقتصاد و انرژی بر این باور هستند که تحریمها سبب شده است تا شرکتهای کوچک و بزرگ دنیا امکان سرمایهگذاری بر روی این حوزه مهم را نداشته باشند.
نفت با شرایط خاص به فروش میرسد
مرتضی بهروزیفر، کارشناس انرژی و نفت، در گفتوگو با گسترش نیوز گفت: مشکل اساسی که در صنعت نفت کشور وجود دارد، بحث تحریمها است. ظرفیت تولید نفت در کشور متناسب با حجم ذخایر نیست و همچنین تولید متناسب با ظرفیت نیست.
وی افزود: پیش از تحریمها، تولید نفت در کشور به ۴ میلیون بشکه در روز رسیده بود که در شرایط فعلی، این میزان تولید نمیشود. باید گفت در بحث فروش نیز با مشکل مواجه هستیم و میزان نفتی را که تولید میکنیم، با یک شرایط خاص به فروش میرسانیم. شرایط سخت شامل تخفیفهایی که از سوی ایران داده میشود و همچنین تعویض چند مرحله کشتی است که کار را با مشکل روبهرو میکند و عملا زمان فروش که میرسد، پول به راحتی به کشور بر نمیگردد.
بهروزیفر اظهار کرد: کشورهایی مانند عراق و چین در بحث معاملات فروش نفت پولی را به ایران پرداخت نمیکنند و این فروش در قالب نفت در برابر غذا و دارو صورت میگیرد. پس باید گفت در بحث فروش نفت و همچنین تبادلات، با مشکلهای بسیار مواجه هستیم.
این کارشناس نفت و انرژی ادامه داد: از طرف دیگر، باتوجه به ذخایری که در کشور وجود دارد، ظرفیت تولید حتی قبل از تحریمهایی که از سوی ترامپ وضع شد و پاره کرن برجام توسط ترامپ، عملا متناسب با ذخایرمان نیست. ما بیش از ۱۵۰ میلیارد بشکه ذخایر نفتی در کشور داریم و ظرفیت تولید بعد از انقلاب زیر ۴ میلیون بشکه بوده است. دلیل عمده این قضیه، همان بحث تحریمها بود.
نیاز به ۲۶۰ میلیارد دلار سرمایه
وی گفت: طبق برآوردهایی که وجود دارد، نیاز ما به ۲۶۰ میلیارد دلار سرمایه است تا بتوانیم در صنعت نفت، روی پای خودمان بایستیم. علاوه بر این حجم پول که مورد نیاز است، تکنولوژی، تجهیزات، دانش فنی و همچنین مدیریت جهانی را هم نیاز داریم تا یک تحول بزرگ در صنعت نفت اتفاق بیافتد.
بهروزی فر در ادامه این گفتوگو با گسترش نیوز اظهار کرد: به دلیل تحریمهایی که در ایران وجود دارد، شرکتهای بزرگ و کوچک دنیا، آماده سرمایهگذاری بر روی صنعت نفت نیستند و اصلا نمیتوانند وارد ایران شوند. به همین دلیل تکنولوژیهای جدید و همچنین اطلاعات روز دنیا به کشور وارد نمیشود. به همین دلیل تا زمانی که چنین شرایطی در کشور حکمفرما باشد، عملا ایران نمیتواند در این زمینه، هیچ حرفی در دنیا داشته باشد و ایران که زمانی دومین تولیدکننده نفت اوپک بود، اکنون به عنوان تولیدکننده حاشیهای شناخته میشود که هیچ حرفی برای گفتن ندارد.
وی خاطرنشان کرد: یکی از مشکلاتی که در بحث صادرات نفت، برای ایران دردسرساز شد بحث تحریم است. تحریمها در تمام زمینهها برای کشور دردسرساز شده و تاثرات خود را در بحث صادرات بیشتر نمایان کرد. ۲ مسئله در این مورد وجود دارد. اول آنکه ما بتوانیم متناسب با ظرفیت تولید، صادر کنیم و از طرف دیگر بتوانیم پولهای فروش نفت را به کشور وارد و به اقتصاد تزریق کنیم. تا زمانی که تحریمها وجود داشته باشد، ما در بحث صادرات مشکلات بسیاری را خواهیم داشت.
این کارشناس نفت و انرژی بیان کرد: باید به این نکته اشاره کرد که اگر برجام حل میشد، بخشی از مشکلات ما برطرف میشد و صادرات نفت با روند بهتر صورت میگرفت. تا زمانی که سایه تحریمها بر سر کشور باشد، امکان توسعه اقتصادی در حوزه نفت و چیزهای دیگر وجود ندارد.
بهروزی فرد در پاسخ به این سوال که باتوجه به روابط ایران و عربستان، امکان افزایش فروش نفت ایران وجود دارد یا خیر گفت: این نکته لازم به ذکر است که هرگونه ارتباط اقتصادی با هر کشوری در دنیا میتواند به نفع کشورمان باشد اما مسئله فروش نفت ایران هیچ ارتباطی با عربستان و چین و روسیه ندارد. تا مشکل ما در قدم اول در زمینه برجام و در قدم دوم با امریکا و اروپا برطرف نشود، سایه تحریم بر سرمان خواهد بود و توسعه اقتصادی نخواهیم داشت.