نشست خبری اعضای سندیکای شرکت های تولید کننده برق با اصحاب رسانه برگزار شد.
یکی از نکات مهم در حوزه انرژی، نادیده گرفته شدن بخش خصوصی است و آنطور که مشخص شد، در بحث تولید برق، بخش خصوصی سرکوب شده است.
حسنعلی تقی زاده رئیس هیئت مدیره سندیکای شرکت های تولید کننده برق در جریان برگزاری نشست خبری به خبرنگاران گفت: سندیکای شرکت های تولید کننده برق بیش از ۶۰ درصد برق را تولید می کند و غیر دولتی است. ما در کشور درگیر ناترازی برق هستیم و این یک موضوع جدی است و در آینده بسیار خطرناک و چالش برانگیز خواهد بود.
تقی زاده ادامه داد: ناترازی برق در کشور مهم ترین پاشنه آشیل اقتصاد است و از این جهت بسیار اهمیت خواهد داشت و باید فکر اساسی برای آن کرد. میزان مصرف برق در کشور از ۷۷ هزار مگاوات عبور کرده و رقم ناترازی به ۱۷ هزار مگاوات رسیده است. این عدد ۲۳ درصد برق مصرفی در زمان پیک مصرف را نشان می دهد. تصور این موضوع بسیار سخت خواهد بود که یک سوم مصرف را ناترازی دلشته باشیم
وی افزود: اگر شرایط تولید و مصرف به همین صورت بماند، این ناترازی در ۱۰ سال آینده به ۳۷ هزار مگاوات خواهد رسید. این نکته را هم باید عرض کنم که بخش خصوصی به عنوان بزرگ ترین تولید کننده برق نادیده گرفته و سرکوب شد.
رئیس هیئت مدیره سندیکا خاطرنشان کرد: سال ۹۳ آغاز چالش های مهم صنعت برق بود. درواقع از سال ۹۳ بود که بخش خصوصی نادیده گرفته شد و نرخ انرژی برای نیروگاه های خصوصی سرکوب شد.
وی گفت: ناترازی برق زمانی ادامه پیدا کرد که در دولت دوازدهم، با پیگیری بسیار زیاد، لایحه ریگولاتوری به مجلس برده شد و وزیر نیرو دولت سیزدهم این لایحه را از مجلس پس گرفت و این موضوع آغاز سرکوب بخش خصوصی بود. درحال حاضر، نیروگاه های دولتی، برق را به قیمت سال قبل می فروشند.
تقی زاده افزود: سالی ۴ میلیارد دلار سرمایه گذاری برای احداث نیروگاه نیاز داریم. حاکمیت باید این اراده را داشته باشد و صندوق توسعه ملی باید کمک کند تا از این ناترازی با احداث نیروگاه های جدید خارج شویم.
وی گفت: با گذشت زمان، کاریکاتوری به اسم بورس انرژی راه افتاد و سرکوب قیمت برق برای نیروگاه ها اغاز شد.بخش خصوصی باید دیده شود و توجه های بسیاری به آن شود. طی ۱۰ سال گذشته، تمام اتفاقاتی که برای برق کشور افتاد مربوط به سیاست گذاری های غلط بود. سیاست گذاری های غلط سبب شد تا این ناترازی در کشور به وجود آید و به این رقم برسد.
رئیس هیئت مدیره سندیکا ادامه داد: یکی از مشکلات اصلی در ایجاد ناترازی برق، تصدی گری و واسطه گری دولت است. توانیر با واسطه کری کسب درآمد می کند و چنین چیزی آسیب بزرگ است. تا زمانی که دولت دست از واسطه گری برندارد، رفع ناترازی درحد رویا خواهد ماند.
وی گفت: اقتصاد برق باید کارآمد باشد. زمانی که سرمایه سرمایه گذار وارد نیروگاه می شود، سود قابل قبول را بتوان برداشت کرد. یعنی سرمایه گذار برای برگشت پول، نگران نباشد و با خیال راحت سرمایه گذاری کند. زمانی که اقتصاد برق ضعیف باشد و بازگشت سرمایه برای سرمایه گذار بخش خصوصی ۲۰ سال طول بکشد، قطعا هیچ سرمایه گذاری برای احداث نیروگاه های جدید انجام نخواهد شد. دولت و وزارت نیرو باید از قوانین تمکین کنند.