شکاف قیمتی در بخش سوخت | توجه به بنزین نباشد - افق اقتصادی

شکاف قیمتی در بخش سوخت | توجه به بنزین نباشد - افق اقتصادی
جمعه, ۲ آذر ۱۴۰۳ / بعد از ظهر / | 2024-11-22
کد خبر: 274952 |
تاریخ انتشار : ۳۰ تیر ۱۴۰۳ - ۲۰:۱۲ |
82 بازدید
۰
4
ارسال به دوستان
پ

معاون وزیر نفت اعلام کرد که شکاف قیمتی در بخش سوخت داخل کشور نسبت به کشورهای اطراف بسیار بالا است.

شکاف قیمتی در بخش سوخت | توجه به بنزین نباشد

ناترازی سوخت در کشور موضوع غیر قابل انکاری است و همواره در کشور وجود داشته و تبدیل به چالش بزرگی شده است. 

 معاون وزیر نفت از پیاده سازی پایش برخط تردد ناوگان دیزلی برای تمامی خودروها از ماه‌ آینده خبر داد و گفت: پیش‌بینی ما این است که اجرای این کار نزدیک به ۵ میلیون لیتر مصرف گازوئیل را کاهش می‌دهد.  

جلیل سالاری، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران در یک‌گفت‌گوی تلویزیونی اظهار داشت: مصرف بنزین در سال ۱۴۰۰ نزدیک به۳۷.۷ میلیارد لیتر بود، ۱۴۰۱ این عدد به ۳۸.۳  میلیارد لیتر و در ۱۴۰۲ به ۴۲.۳ میلیارد لیتر رسید و برای امسال پیش‌بینی ما حدود ۴۶ میلیارد لیتر است.

معاون وزیر نفت با بیان اینکه “تعداد ناوگان حمل‌ونقل‌ کشور در حوزه سواری سبک بخش بنزینی و دیزلی حدود ۳۱ میلیون دستگاه است، گفت: این آمار نشان می‌دهد که خودروها فرسوده هستند و نیاز به نوسازی ناوگان وجود دارد و باید اسقاط خودروها همان طور که در سال ۸۶ انجام شد، دوباره انجام شود.

وی ادامه داد: مصرف بنزین اکنون در بسیاری کشورها در خودروها به ازای هر ۱۰۰ کیلومتر پیمایش ۴ لیتر است اما در ایران این رقم به ۱۴ تا ۱۵ لیتر هم می‌رسد و هر سال یک میلیون خودروی جدید به ناوگان حمل‌‌ونقل کشور اضافه می‌شود و خودرویی هم از چرخه خارج نمی‌کنیم. 

سالاری در خصوص لزوم متنوع‌سازی سبد سوخت حمل‌ونقل کشور گفت: در کنار  اسقاط خودرو باید سبد سوخت را هم توسعه دهیم؛ نباید همیشه توجه به بنزین و خودروهای بنزینی باشد، بالأخره تکلیف قانون است، امسال در قانون بودجه آمده، بحث خودروهای هیبریدی، پایه برقی، حوزه CNG که یک زمانی توجه کردیم و نزدیک به چهار میلیون دستگاه به ناوگان اضافه شد؛ اینها کمک کرد.

معاون وزیر نفت با بیان اینکه “شکاف قیمتی در بخش سوخت در داخل کشور با کشورهای همجوار بسیار بالاست”، گفت: ما گازوئیل را لیتری ۳۰۰ تومان عرضه می‌کنیم، این شکاف قیمتی، خودش زمینه‌ای برای قاچاق است؛ بنابراین در بخش حمل و نقل، باوجود اینکه تکلیفی از قانون ۹۳ و ۹۷ بوده، سامانه سپه‌تن و سیپاد، اجرا نشده بود، ما اکنون سامانه پیمایش برخط را اجرا کردیم و خودمان آمدیم طرح مپینگ را گذاشتیم، براین اساس که از ماه آینده هم در حوزه خودروهای سنگین اجرا می‌کنیم، در عمل خودرویی که فعالیت دارد، عملکرد دارد، بتواند سهمیه سوخت خود را دریافت کند و امیدواریم با همین اقدام‌ها هم بتوانیم بخشی از حوزه مدیریت مصرف را انجام دهیم. 

وی افزود: روزانه حدود ۲۲۰ میلیون لیتر مصرف فرآورده در بخش حمل و نقل است؛ یک بخش در حوزه صنعت است که ۱۶ دستگاه متولی هستند و ما آن جا پایش می‌کنیم، انحراف دستگاه متولی را تعیین‌تکلیف می‌کنیم، بخشی از آن را هم به تولید ربط می‌دهیم، یعنی کسی که پروانه بهره‌برداری دارد اما عملکرد ندارد، عملاً باید متناسب با تولید، سوخت دریافت کند، حالا در حوزه صنعت یا بخش‌های دیگر است، همه این بخش‌ها را در این ساماندهی که انجام می‌شود و یک کاهش مصرف هم در این بخش عملاً اتفاق افتاده که در این حوزه‌ها انجام می‌دهیم.

سالاری خاطرنشان کرد: روزانه نزدیک به ۴۴ تا ۴۵ میلیون لیتر سوخت در نیروگاه‌ها به صورت میانگین مصرف می‌شود که این عدد قابل توجهی است؛ به نیروگاه‌ها در حوزه بازده توجه کردیم که این مسئله تکلیفی در برنامه ششم بوده و به تناسب باید به بازده نیروگاه افزوده شود.

مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه “آیا اکنون ظرفیتی برای صادرات سوخت مایع داریم؟”، گفت: بی‌شک با این شرایط و این روندی که در مصرف کشور است، لجستیک مجموعه هم جواب نمی‌دهد که صادرات داشته باشیم؛ چرا که باید از جنوب کشور حجم زیادی سوخت را به مرکز کشور منتقل کنیم، زیرا قطب تولید به‌طور عمده در جنوب است، قطب‌های مصرف ما از مرکز به شمال تهران را ببینید؛  روزانه حدود ۲۰ تا ۲۱ میلیون لیتر تنها مصرف بنزین تهران است اما مگر ناوگان تهران چه تعداد است؟ این نشان می‌دهد که ما در حوزه مدیریت مصرف؛ بدمصرفی داریم و درست عمل نمی‌کنیم. در همین تهران، همین ترافیک‌ها را ببینید. حجم مصرف قابل توجه است و در این ایام هم یک مقدار رشد مصرف اضافه شد.

وی افزود: ما باید از چند مرکز سوخت را به تهران بیاوریم و ذخیره کنیم که بتوانیم روزانه این ۳۴۰ تا ۳۵۰جایگاه را تأمین کنیم؛ آن هم فقط در بخش حمل و نقل، حالا بخش‌های سنگین، صنعت، نیروگاهی و … در کنار این قضیه است. به همین دلیل نیاز است که به حوزه مدیریت مصرف، توجه ویژه‌ای شود.

معاون وزیر نفت تصریح کرد: باید خودروی فرسوده را از مدار خارج کنیم که بتوانیم بخشی از این سوخت کشور را ببریم در چرخه و در زنجیره تولید، در تأمین خوراک صنایع و پتروشیمی‌ها تا برای کشور ارزش افزوده ایجاد شود. 

سالاری در خصوص افزایش کمی و کیفی تولیدات پالایشگاهی کشور گفت: در ۲۹ اسفند ۱۴۰۱ روزانه ۲۱۰ هزار بشکه به ظرفیت پالایشگاه آبادان در روز ملی شدن صنعت نفت افزوده شد؛ در پالایشگاه اصفهان به همین ترتیب؛ ما نزدیک به ۱۸ میلیون لیتر به منابع یورو برای کشور اضافه کردیم.

وی افزود: طرح‌های توسعه‌ای پالایشگاه شیراز هم تکمیل شده و آماده بهره‌برداری است؛ واحدهای دوم آبادان نیز تکمیل شده و به بهره‌برداری رسیده است و یکی از مسائلی که به آن توجه نشده بود، بخش نفت‌کوره بود؛ که ظرفیت نفت کوره پالایشگاه‌ها باید کیفی‌سازی شود، ما برای این موضوع، از دانش فنی داخلی استفاده کردیم.

معاون وزیر نفت خاطرنشان کرد: یک تکلیفی در قانون گذاشتیم، بند «ر» بود که در برنامه هفتم هم دوباره تکلیف شد که همه شرکت‌ها موظف هستند ۴۰ درصد سود پالایشی خود را  در پروژه‌ها هزینه کنند و این سرمایه برای اجرای پروژه‌هاست.

منبع:

تسنیم

✅ آیا این خبر اقتصادی برای شما مفید بود؟ امتیاز خود را ثبت کنید.
[کل: ۰ میانگین: ۰]
نویسنده: 
لینک کوتاه خبر:
×
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم افق اقتصادی در وب سایت منتشر خواهد شد
  • پیام‌هایی که حاوی توهین، افترا و یا خلاف قوانین جمهوری اسلامی ایران باشد منتشر نخواهد شد.
  • لازم به یادآوری است که آی‌پی شخص نظر دهنده ثبت می شود و کلیه مسئولیت‌های حقوقی نظرات بر عهده شخص نظر بوده و قابل پیگیری قضایی میباشد که در صورت هر گونه شکایت مسئولیت بر عهده شخص نظر دهنده خواهد بود.
  • لطفا از تایپ فینگلیش بپرهیزید. در غیر اینصورت دیدگاه شما منتشر نخواهد شد.
  • نظرات و تجربیات شما

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

    نظرتان را بیان کنید