اوپک پلاس تصمیم دارد تا کاهش عرضه نفت را تمدید کند و این موضوع با چراغ سبز دبیر کل اوپک همراه شد.
اوپک پلاس عرضه نفت را محدود کرده است و چنین موضوعی با حمایت دبیرکل اوپک همراه شد. حال باید دید که این محدودیت عرضه به سود چه کسانی خواهد بود.
دبیرکل اوپک ضمن رد انتقادها درباره توافق اخیر اعضای اوپکپلاس در سیوهفتمین نشست وزارتی نفتی این ائتلاف گفت: تقاضای جهانی برای نفت خام اوضاع مطلوبی دارد.
هیثم الغیص بهتازگی در یکی از نشستهای تخصصی مجمع اقتصادی روسیه در سنپترزبورگ از تصمیم اعضای ائتلاف اوپکپلاس برای تعدیل در توافقهای کاهش عرضه دفاع کرد و آن را موفقیتآمیز خواند.
وی همچنین با اشاره به افزایش سفرها درباره ادامه تقاضای مطلوب برای نفت خام ابراز خوشبینی کرد.
اعضای اوپکپلاس (ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک و غیراوپک)) در سیوهفتمین نشست وزارتی این ائتلاف موافقت کردند بخش عمده کاهش عرضه نفت خود را تا سال ۲۰۲۵ تمدید کنند، اما راه برای تسهیل کاهش عرضه داوطلبانه اضافه هشت کشور از اکتبر امسال باز شد.
این کشورها تصمیم گرفتند افزون بر تصمیم سیوهفتمین نشست وزارتی اوپکپلاس (حفظ کاهش عرضه جمعی روزانه ۲ میلیون بشکهای)، کاهش عرضه داوطلبانه روزانه یکمیلیون و ۶۵۰ هزار بشکهای را که در آوریل ۲۰۲۳ اعلام شده بود، تا پایان دسامبر ۲۰۲۵ تمدید کنند.
افزونبراین، این دسته از اعضا، کاهش عرضه داوطلبانه اضافه روزانه ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکهای خود را که در نوامبر ۲۰۲۳ اعلام شده بود تا پایان سپتامبر ۲۰۲۴ تمدید خواهند کرد و سپس این رقم برای حمایت از ثبات بازار نفت بهتدریج و بهطور ماهانه تا سپتامبر ۲۰۲۵ تسهیل میشود. روند این تسهیل کاهش عرضه ماهانه میتواند با توجه به شرایط بازار نفت متوقف یا معکوس شود.
سرمایهگذاران نگران بودند تصمیم پیچیده اوپکپلاس برای تولید، با وجود کُندبودن روند رشد تقاضا به افزایش عرضه در اواخر سال جاری میلادی منجر شود.
میتوان انتظار داشت که نشست آتی اوپک پلاس در تعیین وضعیت بازار و قیمتها در ماههای آتی تاثیر بسزا و تعیینکنندهای داشته باشد. این نتایج احتمالا روی اهداف جداگانه برای سال ۲۰۲۵، تاثیر خواهد گذاشت. سیاستهای بلندپروازانه عربستان و تنشهای منطقهای نقشی تعیینکننده در سناریوهای پیش روی این نهاد خواهد داشت.
سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش از جمله روسیه که بهعنوان اوپک پلاس شناخته میشوند و در ۲ ژوئن (۱۳ خرداد) برای بحث در مورد سیاست مشترک تولید نفت خود تشکیل جلسه خواهند داد. این در حالی است که طی روزهای اخیر رسانهها گزارش دادند که یکصدوهشتادوهشتمین نشست عادی وزیران نفت و انرژی اوپک و سیوهفتمین نشست اوپکپلاس که از یکم ژوئن به دوم ژوئن (۱۳ خرداد) موکول شده است، از طریق ویدئوکنفرانس برگزار خواهد شد.
نشست اوپک پلاس در حالی برگزار میشود که تنشهای فزاینده جهان را در بر گرفته است؛ از یک سو، جنگ و کشتار در غزه از سوی رژیم صهیونیستی همچنان ادامه دارد و از سوی دیگر به نظر نمیرسد که تنشها در اوکراین رو به پایان داشته باشد. همچنین تنشهای اخیر در تایوان و روی کار آمدن دولت جدید در این جزیره گمانهزنیها درباره رو به وخامت گذاشتن تنشها و تاثیر بر بازارهای جهانی انرژی را بار دیگر بر سر زبانها انداخته است. اما نقش اوپک پلاس در این زمینه چیست و با توجه به وضعیت موجود در جهان میتوان چه سناریوهایی را برای نشست پیش روی این سازمان در نظر گرفت و اثر این سناریوها بر قیمت بازارهای نفت چه خواهد بود؟
منبع:
بازار