گازرسانی به نیروگاه ها در دولت سیزدهم با رعایت حفظ محیط زیست قوت گرفت.
تامین گاز نیروگاه ها یکی از مهم ترین اقداماتی است که دولت باید توجه ویژه ای به آن داشته باشد تا نیروگاه ها به دلیل کمبود گاز مجبور با مازوت سوزی نشوند.
بررسی فعالیت وزارت نفت و شرکت ملی گاز ایران بهویژه در دولت سیزدهم از گامهای مطلوب برای افزایش گازرسانی به نیروگاهها حکایت دارد که سبب حفظ محیطزیست میشود.
همه کشورها در هر منطقه جغرافیایی با توجه به مزیت طبیعی، فنی و اقتصادی خود از منابع مختلفی مانند سوختهای فسیلی، منابع تجدیدپذیر، انرژی هستهای و منابع آبی برای تولید برق بهره میبرند. در ایران هم بهدلیل مزیت دسترسی به سوختهای فسیلی، از این نوع انرژی بهعنوان محور تولید برق استفاده میشود.
بااینحال، مشکل اصلی این شیوه در تولید برق، آلودگیهای ناشی از سوختن مواد هیدروکربوری است؛ اما گاز طبیعی کمترین آلودگی را میان سوختهای فسیلی دارد و با توجه به قیمت مناسب آن نسبت به سوختهای مایع در کشورهای با مزیت دسترسی به این حامل انرژی، گزینه مناسبی برای توسعه صنعت برق است. به همین دلیل، سیاست توسعه گازرسانی به نیروگاهها در سالهای اخیر همسو با افزایش تولید گاز در ایران شتاب گرفت.
اتصال ۲۰ نیروگاه به شبکه گاز در دولت سیزدهم
تاکنون ۱۰۶ نیروگاه کشور به شبکه گاز طبیعی متصل شده که از این تعداد، ۲۰ نیروگاه از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم تاکنون گازرسانی شده است.
از سویی، در روزهای گرم سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲، برخلاف تجربههای پیش از آن، از انتشار جدولهای خاموشی و بیبرقی خبری نبود و وزارت نفت و صنعت گاز همراه و همیار وزارت نیرو بودند، بهطوری که تابستان پارسال ۹۳درصد سوخت نیروگاهها (با افزایش ۱۶درصدی نسبت به زمان مشابه سال ۱۴۰۱) از گاز طبیعی تأمین شد.
گازرسانی به نیروگاهها در بسیاری از روزهای سرد سال ۱۴۰۲ (با اینکه بخش خانگی و تجاری در اولویت است) افزایشی بود و شرکت ملی گاز ایران حتی در مواقعی بیش از تعهد مصوب به نیروگاهها گاز میداد که سبب کمک به کاهش آلودگی هوا هم میشد، تا جایی که اعلام شد از ابتدای سال ۱۴۰۲ تا پایان دیماه نسبت به مدت مشابه سال پیش از آن، ۱۴درصد گاز بیشتر به نیروگاهها تحویل شده است.
سرانجام، مجموع اقدامها و برنامهریزیهای دوساله وزارت نفت و صنعت گاز سبب شد پارسال گازرسانی به نیروگاهها ۱۱درصد نسبت به سال ۱۴۰۱ افزایش داشته باشد.
افزایش ظرفیت ۹۰۰۰ مگاواتی نیروگاههای حرارتی در دولت مردمی موجب شد تا تجربه خاموشیها در دولت قبل تکرار نشود و در ۱۰۰۰ روز گذشته چراغ هیچ خانهای خاموش نشد.
ناترازی در تولید و مصرف و عدم سرمایهگذاری در حوزه ارتقای نیروگاهها در سال ۱۴۰۰ منجر به انتشار جداول خاموشیهای برنامهریزی شده شد، موضوعی که تاثیرات منفی زیادی در بخشهای مختلف بر جای گذاشت، دولت سیزدهم از همان روزهای ابتدایی شروع بهکار دغدغه تامین برق را داشت همین مساله نیز موجب شد تا برنامهریزیهای متعددی را انجام دهد.
برنامهریزیها و اقدامات دولت سیزدهم موجب افزایش ۹۰۰۰ مگاواتی ظرفیت تولید نیروگاههای حرارتی در کشور شد از آنجایی که این نیروگاهها نیز نقش عمدهای در تامین برق کشور دارند، خاموشی نصیب کشور نشد. درواقع این مهم از طریق سنکرون ۴۶ واحد جدید نیروگاهی به ظرفیت ۶۵۸۴ مگاوات، رفع محدودیت نیروگاههای بخاری و افزایش توان عملی نیروگاههای گازی موجود به ظرفیت ۲۰۰۰ مگاوات و ۳۸۰ مگاوات واحدهای مقیاس کوچک محقق شده است.
ظرفیت نیروگاههای حرارتی کشور با افتتاح پروژههای جدید در دولت سیزدهم به ۷۵ هزار و ۷۶۷ مگاوات رسیده است، در حاضر حاضر ۶۲۹ واحد تولید برق حرارتی در ۱۴۵ نیروگاه کشور وظیفه تامین ۹۴ درصد انرژی مورد نیاز مشترکان سراسر کشور را بر عهده دارند. واحدهای حرارتی سنکرون شده در دولت سیزدهم شامل ۳۳ واحد گاز در نیروگاههای سیکلترکیبی هنگام، ایران ال ان جی(سه واحد)، قشم پاسارگارد، آریان زنجان(دو واحد)، مهتاب کویر(دو واحد)، شهید باکری (دو واحد)، تربتحیدریه (دو واحد)، فولاد بوتیا، دوکوهه، فولاد مبارکه (دو واحد)، المینیوم المهدی، فولاد غرب آسیا، سبزوار، گلگهر و واحدهای گازی کوچک میانرود، زاهدان (سه واحد)، صبای دهلران (چهار واحد)، پتروشیمی کردستان (سه واحد) و پتروشیمی کرمانشاه مجموعا به ظرفیت چهار هزار و ۶۷۳ مگاوات بوده است.
منبع:
شانا