ظرفیت های تبادل برق ایران با کشور های همسایه افزایش پیدا کرده است.
صادرات برق و تبادل انرژی می تواند کمک بزرگی برای رشد اقتصاد کشور باشد و همکاری ها در این زمینه، رشد صادرات و ارز آوری را به همراه خواهد داشت.
مدیرعامل شرکت تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران (توانیر) از امکان صادرات برق ایران به اروپا از طریق ترکیه با مشارکت شرکتهای بخش خصوصی فعال در بازارهای برق منطقهای در ۸ ماه عادی سال خبر داد.
مصطفی رجبی مشهدی گفت: ما مرز مشترکی با اروپا نداریم، اما از طریق یک پست پیشرفته (بک تو بک) از طریق ترکیه تا ۶۰۰ مگاوات امکان تبادل انرژی با اروپا وجود دارد.
به گفته وی، در این خصوص پروتکل و توافقنامهای بین شرکت مدیریت شبکه برق ایران و طرف ترکیهای امضا شده که بر اساس آن پروتکلهای فنی تنظیم شده تا طرح شکل اجرایی به خود گرفته و به نحو مطلوبی انجام شود. درمجموع برنامه این است که ابتدا برق به ترکیه و بعد از طریق این کشور به کشورهای اروپایی صادر و به همین طریق از اروپا به ترکیه و سپس به ایران وارد شود.
رجبی مشهدی خاطرنشان کرد: آن چه به لحاظ مطالعاتی بررسی شده این است که ظرفیت تبادل برق با کشورهای همجوار تا ۳ هزار مگاوات وجود دارد، اما از طریق خطوط جدید که در برنامههای آینده مدنظر داریم، امکان تبادل برق با این کشورها تا ۵ هزار مگاوات قابل افزایش است.
وی با تاکید بر این که تبادل برق با کشورهای همجوار حتی میتواند به رفع ناترازی برق در فصل گرم سال از طریق واردات نیز کمک کند،
سخنگوی صنعت برق خاطرنشان کرد: در چهار ماه گرم سال ما مشکل ناترازی برق داریم، اما در ۸ ماه باقیمانده امکان صادرات فراهم است، قطعاً این تبادل برق کمک میکند که ناترازی را هم در تابستان برطرف کنیم؛ یعنی در تابستان برق وارد کنیم و در دورههایی که کمبود نداریم برق را صادر کنیم، پس اتفاقاً تبادل و صادرات برق میتواند کمک کند که ناترازی را به حداقل برسانیم.
مدیرعامل شرکت توانیر از فراهم بودن امکان صادرات برق سرمایهگذاران بخش خصوصی از مسیرهای انتقال برق موجود تا سقف ۳۰۰ مگاوات (۵۰ مگاوات به افغانستان، ۵۰ مگاوات به پاکستان، ۱۰۰ مگاوات به عراق و ۱۰۰ مگاوات به ترکیه) خبر داد و گفت: سرمایهگذاران میتوانند ۸ ماه برق را به این کشورها صادر و در ۴ ماه گرم سال نیز به داخل عرضه کنند.
ایران واردکننده و صادرکننده برق
در حال حاضر ایران یکی از کشورهای بزرگ تولید کننده برق در خاورمیانه محسوب میشود. طوری که طبق آنچه در ایسنا منتشر شده از سه کشور شمالی نظیر آذربایجان، ارمنستان و ترکمنستان برق وارد میکند و به کشورهایی همچون عراق، پاکستان و افغانستان صادرات برق انجام میدهد و با ترکیه تبادل دوطرفه برق دارد.
صادرات برق به اروپا، با اینکه میتواند سود قابل توجهی برای کشور داشته باشد، موانع و چالشهایی هم برای کشور دارد. بهویژه آنکه ایران در داخل با چالش تأمین برق مواجه است و علاوه بر صنایع و تولیدکنندگان، در ایام تابستان مصرفکنندگان شبکه خانگی هم با بحران خاموشی مواجه میشوند. اما آیا صادرات برق به ترکیه یا اروپا این بحران را عمیقتر میکند؟